3 filléresen laktató fogás, ami kijön egy babkonzervből

Babkonzerv valószínűleg minden háztartásban lapul bőséggel, hiszen olcsó, laktató és sokszínűen felhasználható alapanyag. Nézzük, milyen izgalmas fogások sülhetnek (és főhetnek) ki belőle!

A babkonzerv sok éhes embert kihúzott már a csávából: minimális főzéssel készíthetünk belőle ugyanis a salátától kezdve, a levesen át, a főételig nagyin sok mindent. Nem mellesleg filléres termék, ami sokáig eláll, és telis-tele van növényi fehérjékkel. Igen, a babkonzerv tényleg ilyen sok előnyös tulajdonsággal rendelkezik, főzzük-fogyasszuk rendszeresen!

3 filléresen laktató receptötlet egy babkonzervből / Fotó: Gerzsenyi Flóra

Saláta

Az a jó a konzervbabban, hogy nem kell főzni, hiszen már alapból puhára gőzölt állapotban kerül a boltok polcaira. Ez pedig azt is jelenti, hogy nyersen is fogyaszthatjuk, abszolút nem kellemetlen, sőt, nagyon krémes állaga van.

Szinte bármivel összekeverhetjük, így a saját ízlésünknek megfelelő salátát hozhatunk létre.

Az alábbi dolgokkal egészíthetjük ki:

  • friss zöldségek (a paprika és a paradicsom például nagyon jól illik hozzá)
  • más konzervek (kukorica, csicseriborsó)
  • tészta, gabona

Öntet gyanánt pedig keverjünk egy olívaolaj-almaecet-méz dresszinget, sóval, borssal, köménnyel és fűszerpaprikával.

Mártogatós

Szintén a hüvelyes krémességét használhatjuk ki akkor, amikor mártogatóst/szendvicskrémet készítünk belőle. Ehhez egész egyszerűen egy késes aprítóba kell tennünk a leszűrt babot, fűszerekkel, olívaolajjal és tetszőleges ízesítőkkel.

A legjobb pedig az az egészben, hogy hagyhatjuk rusztikusan darabosra is, de egészen simára is krémesíthetjük a konzerv tartalmát, ez teljesen rajtunk áll. Ízesítés terén nagyon jól illik hozzá a fokhagyma, chili, füstölt paprika, mustár. Egy kevés citromlé vagy almaecet pedig kellemesen feldobja.

Kenhetjük szendvicsre vagy tortillába, mártogathatjuk chipsszel vagy zöldségekkel, kiváló előétel válik belőle.

Fasírt

Nagyjából hasonló elven működik, mint a szendvicskrém, csak nem kell annyira krémes állagúra dolgoznunk a babot, és kell bele valamilyen „kötőanyagot” is tennünk. Ez a legtöbbször tojás és/vagy zsemlemorzsa szokott lenne.

A bab kiváló húshelyettesítő, mert nem akar hús lenni, önmagában is finom és ízletes. Állag szempontjából egész jó pogácsákat lehet belőle formázni, és még laktató is, hiszen tele van fehérjével.

Hamburgerben, sok-sok zöldséggel és egy frappáns szósszal, de főzelékek feltéteként is jól működik.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: Gerzsenyi Flóra


Olcsó és sokszínű alapanyagok:

Címlapról ajánljuk

További cikkek