r
Nosalty Logó

Mini szezámos és mákos bagelek

NS
Mini szezámos és mákos bagelek
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

301
Kalória
9.4g
Fehérje
51.9g
Szénhidrát
5.7g
Zsír
26.3g
Víz
54.3g
Koleszterin
3.1g
Élelmi rost
2.1g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 301 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 1207 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 249 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1029.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    121 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    699 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    51.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    26.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 301 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    37.6 g

Zsír

  • Összesen
    22.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4118.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    100 mg
  • Kálcium
    483 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    134 mg
  • Foszfor
    589 mg
  • Nátrium
    2796 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    207.6 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    105.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    268 micro
  • Kolin:
    198 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    264 micro
Összesen 1207 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    851.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    122 mg
  • Nátrium
    578 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    21.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 249 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet egy tálba szórjuk, a közepébe mélyedést készítünk, abba morzsoljuk az élesztőt, ráöntünk egy keveset a meleg vizes tejből és egy fél mokkáskanál cukrot szórunk rá.
  2. Megvárjuk, míg az élesztő felfut (5 perc), majd a többi hozzávalóval együtt bedagasztjuk.
  3. Letakarva legalább egy óráig kelesztjük, majd átgyúrjuk és ping-pong labda méretű gombócokat formálunk belőle (13-14 db lett, nem emlékszem pontosan)
  4. Ezután jön a vicces rész.A lyukfúrás, amitől a bagel bagel lesz és nem zsömle. Lisztbe mártott fakanálnyéllel lyukat fúrunk a közepébe, majd a lyukat kb. 3 cm-esre tágítjuk, amit én úgy oldottam meg, hogy a bageleket körbepörgettem a fakanál nyelén, mint a hullahopp karikát. Tényleg legyen jó nagy a lyuk, ugyanis kelesztés és sütés közben a bagelek megnőnek, és a lyuk összeforr.
  5. Tetejüket megkenjük egy kanál tejjel elkevert tojássárgájával és megszórjuk tetszés szerint: mákkal (nekem ez a legfinomabb) lenmaggal, sima és/vagy fekete szezámmaggal, fekete hagymamaggal. Tapasztalatom szerint a fekete hagymamagos változat bírja a legjobban a "strapát", ugyanis a többi mag egy része lepergett.
  6. Meleg helyen, pl. 50-60 fokos sütőben további 20-30 percig kelesztjük. Ezalatt egy pár bagel közepének csak sikerült összenőnie, de kibántam velük, mert lisztezett fakanálnyéllel jól szíven böktem őket és ismét lett lyuk. :)
  7. A hőfokot 200 C-ra tekerjük és 15 perc alatt aranybarnára-ropogósra sütjük.
  8. Megpirítva is nagyon finom.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 70 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C

A bagelről nekem mindig külföld jut eszembe. Általában London. Nem tudom, miért, egy pszichiáternek biztos lenne rá válasza. Több is :)   A receptet Evan blogján találtam, és már kipróbáltam kétszer is. Kétféle verzióban. Az eredeti leírás szerint a bageleket forró vízben egy perc alatt meg kell főzni és úgy megsütni. Másodjára ezt elhagytam, és nekem úgy jobban ízlett, sokkal foszlósabb, lazább lett a tésztája. Valamint víz helyett részben tejjel készítettem és kevesebből, mint az előírt, ugyanis a receptben szereplő 165 ml víztől elég ragadós lett, felvett még egy jó adag lisztet.   Szilveszter este sikert aratott, tonhalpástétommal ettük.

További receptek

Egyszerű rongyos kifli

A „magyar croissant” néven is elhíresült rongyos kifli tulajdonképpen tényleg hasonlít néhány tulajdonságában a francia péksüteményre. Szerencsére csak a jobb jellemzőkön ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...