Ez a vezető halálok a nők esetében, mégis kevesen ismerik a figyelmeztető jeleket

5-ből 1 nő haláláért a szívproblémák felelősek, mégsem vesszük őket elég komolyan.

A világon nemcsak a nők, de a férfiak körében is a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik a vezető halálokot. Az Egyesült Államokban minden ötödik nő ebben hal meg, az Amerikai Szívegyesület (American Heart Association, AHA) kérdőíve szerint viszont sokan nem tudnak a veszélyről, és a figyelmeztető jeleit sem veszik észre.

via GIPHY

A Circulation tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint 2009 és 2019 között még csökkent is a tudatosság a nők körében: 2009-ben még 65 százalékuk tudta, hogy ez a vezető halálok, míg 2019-ben már csak 44 százalékuk. Ezt a csökkenést minden életkorban (kivéve a 65 év felettieknél), minden rasszban és minden etnikai csoportban megfigyelték.

Érdekes, hogy a legkevésbé a 34 év alatti nők a tudatosak, közöttük is a fehérek és a feketék azok, akik nem ismerik ezt a veszélyt. Ez azért is különösen aggasztó, mert kutatások szerint az afroamerikai nők 60 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek szívinfarktust, mint a fehérek. Ez leginkább a szocioökonómiai státuszuk miatt van így: jellemzően rosszabb ellátáshoz jutnak, és nem a legjobb a biztosításuk sem, ami Amerikában élet és halál között is dönthet.

Azt is fontos tudni, hogy a női szívrohamnak általában más tünetei vannak, mint a férfinek. Bár a mellkasi fájdalom mindkettőnél jelentkezik, viszont vannak olyan tünetek is, amelyeket nem feltétlenül a szívrohammal kötnek össze az emberek: a szédülés ilyen például, vagy a légszomj és a hányinger is.

Más tünetek lehetnek még:

  • hátfájdalom, fájdalmas áll, vagy fájdalomérzet a gyomorban és a karokban,
  • hideg veríték,
  • légszomj mellkasi fájdalom nélkül,
  • hányás.

A kutatásból egyébként az is kiderült, hogy a kockázati csoportokba tartozók sincsenek teljesen tisztában azzal, hogy mekkora veszélynek vannak kitéve: a cukorbetegek például nem tudják, hogy a szív- és érrendszeri problémák jelentik a vezető halálokot, a magas vérnyomással élők körében pedig 30 százalékkal alacsonyabb volt a tudatosság.

Rizikófaktorok

Jó tudni, hogy rizikófaktornak számít a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, a dohányzás, az ülő életmód, az elhízás, és a családban öröklődő hajlam is probléma lehet.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk