Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

8 ország curryjét mutatjuk be – mert a curry nagyon nem egyenlő a bolti sárga porral!

A curry elég tág fogalom, nem könnyű meghatározni, hiszen nemcsak a fűszerkeveréket, de az igen gazdag ízvilágú, és tájegységenként eltérő indiai egytálételt is így nevezik.

Ahány indiai háztartás, annyi curry, vagyis curry fűszerkeverék, mert hogy ez az az ételízesítő, amelynek pontos összetétele tényleg háztartásonként változik. Érdekesség, hogy a curry elnevezést két egymástól független kifejezésből honosították meg a britek. A karilevél eredetileg egy citrusfélecserjén terem, és dél-indiai konyha egyik legnépszerűbb fűszere. Ezzel szemben a karhí egy nyugat-indiai étel, mely borsólisztből készült gombócokból áll, édes-savanykás szósszal tálalva. 

A két különböző curry közös vonása, hogy gyökereik Indiába vezethetők vissza. Dave DeWitt élelmiszer-történész könyve, melynek címe A World of curry, pont a curry sokszínűségére, szerteágazó történetére épít – összesen 66 különböző curryösszetevőről ír benne. A gyűjtemény létrehozásában segítségére volt Maunika Gowardhan (indiai szakács, gasztroíró) és Lizzie Collingham, az A Tale of Cooks and Conquerors szerzője. 

Nézzünk meg 8 országot, ahol előszeretettel fogyasztják a curry-t:

1. India

Mint már említettük, ez a curry igazi, eredeti szubkontinentális anyahajója, így nem megdöbbentő, hogy óriási számban léteznek itt változatai.

Korma: krémes étel, amit joghurttal vagy kókusztejjel készítenek. Főként biryani rizzsel fogyasztják, ami magában foglalja a gyömbért, a hagymát és fokhagymát is. Hússal és hús nélkül is készítik, sokszor indiai házi sajt: paneer kerül bele.

 

2. Malajzia

Colligham szerint a fűszerkereskedelemnek köszönhetően – és mivel Indiához igen közel esik – , a malájok vették át leghamarabb ezt az ételt. A piacokon, standokon és kifőzdékben jócskán találni náluk curry-t, illetve curry laksát. Ők ezt inkább levesként eszik, és gyakran tésztával, olajban sült tofuval, babcsírával fogyasztják.

3. Thaiföld

A thai curry (nem a fűszerkeverék, hanem az étel) gyakorlatilag színkódolt: a Kaeng kari (azaz sárga curry) enyhe ízű, melyet hagyományosan uborkával esznek. A Kaeng khiao wan (azaz zöld curry) egy sokkal fűszeresebb étel, és végül következik a Kaeng phet (azaz vörös curry), ami a legerősebb fajta. Szintén a thai curry-k közé tartozik a massaman curry és a savanyú Kaeng som is: ezeket burgonyával,  földimogyoróval, kókusztejjel készítik, és kaffir lime levelével tálalják.

 

4. Indonézia

A curry-t Indonéziában gulai-nak nevezik, és kelkáposzta, és leginkább bölény-, kacsa- vagy kecskehús valamint páfrány kerül bele. Na, ez minket is meglepett. Páfrány? Ez most komoly?

 

5. Kambodzsa

A curry – mint egytálétel – náluk főtt banánlevelekből álló „táskában” készül, ez az amok, a batyu pedig tengeri kütyüt, halat, rizst vagy tésztát rejt magában. Gyakran szolgálják fel reggelire, bagett-tel, de rizzsel is fogyasztják.

6. Vietnam

Ahogyan Kambodzsában, Vietnamban is bagett-tel fogyasztják a curryféléket. Náluk a legismertebb fajtája valószínűleg a cari ga, vagyis a csirke curry, amely édes burgonyával készül.

7. Egyesült Királyság

Az angolok kedvenc ételei között szerepel, nagyrészt persze azért, mert India brit gyarmat volt. A recept természetesen kissé mutálódott az eredeti curry-hez képest, de a gyökerek egyértelműek. Gowardhan könyvéből megtudhatjuk, hogy Angliában a legkedveltebb curry-étel a csirke tikka masala, amely elkészítésében ma már inkább a vajas csirke receptjéhez hasonlít.

8. Japán

Collingham kifejti, hogy annak ellenére, hogy a szigetország nem rendelkezik gyarmati kapcsolatokkal Indiával, sőt, minden egyéb idegen országból származó gasztronómiai ráhatás elkerülte a történelem folyamán, a curry-nek mégis sikerült besurrannia: így jött létre a Karee raisu, (azaz a curry-s rizs), a Karee Udon (vagyis az udontésztás curry, illetve a Karee pan (a curry-s tekercs.)

Ez is érdekelhet: 

via: thrillist, dívány

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!