7 nap, 7 étel – a tél legszínesebb (olcsó) fogásait esszük

Amikor az ember télen is egészségesen szeretne étkezni, két dolog tűnik nehezen megugorható problémának: a gazdaságosság és a változatosság. Mivel kevesebb lehetőségünk van szezonális zöldségek és gyümölcsök terén, minden utolsó csepp kreativitásunkra szükség lesz. Ebben segít a lenti kis összeállítás: gyors, színes és egészséges ételek következnek.

Még javában tombol a tél, és a többi évszakban megszokott sokszínűségnek nyoma sincs. Vagy mégis? Ha jobban beleássuk magunkat a hideg évszak szezonális alapanyagaiba, meg fogjuk látni, hogy megannyi lehetőség rejlik ezekben a nem olyan elegáns, de mégis nagyon egészséges és tápláló zöldségekben, gyümölcsökben. Íme, 7 recept, ami ezt az állítást erősíti.

HÉTFŐ

Karamellizált salottás-répás galette

ITT megtalálod a répás galette receptjét

A répára gyakran unalmas alapzöldségként tekintünk és ez nagy hiba. Mivel télen is gyakori szereplő az asztalunkon, főzzünk vele minél változatosabban: például alakítsuk ragacsos, édeskés pitévé, ami nem mellesleg nagyon gyorsan el is készül.

KEDD

Fűszeres-narancsos kuszkusz csirkemellel és csicseriborsóval

Egy gyors keddi ebéd érdekében keverjük össze a tápláló sült csirkét és csicserit, az apró szemű kuszkuszt és az aromás narancsot egy gazdag salátába, amit akár magunkkal is vihetünk. A maradék pedig (akár hidegen) vacsoraként is szolgálhat.

SZERDA

15 perces gombás csirkemell

A gomba ugyan nem a legelegánsabb szezonális alapanyag, azonban komplex íze és szinte húsos textúrája nagyon izgalmas adaléka lehet egy télközepi menünek. Süssük meg csirkével, és az ebéd 20 perc alatt az éhes családtagok elé kerülhet.

CSÜTÖRTÖK

Vöröslencsefasírt petrezselymes karalábéfőzelékkel

A karalábéfőzelék és a lencsefasírt receptje ITT található / Fotó: bettyyym

Egy jó adag főzelékre elég nehéz nemet mondani. Főleg, ha a vajpuha karalábéból készült. Ezt a zöldséget ilyenkor is bőségesen megtalálhatjuk a boltokban, piacokon, kiváló alapja lehet a téli konyhánknak is. A feltét pedig vöröslencséből készült fasírt, ami tápláló és fehérjedús kiegészítője lesz az ebédnek.

PÉNTEK

Lilakáposzta főzelék parmezán chips-szel

A lilakáposzta-főzelék receptjét IDE kattintva elérheted

Ez egy egészséges, alacsony kalóriatartalmú, és mindenekfölött nagyon színes étel, ami már önmagában is dekorál. Ritkán használjuk ki a káposztának ezt az oldalát, pedig nagyon megéri. Akár egy komolyabb feltéttel is gazdagíthatjuk.

SZOMBAT

Krémes céklás rizottó

Ez a téli csodazöldség elképesztő színt ad a rizottónak, ami amúgy nem is olyan ijesztő étel, mint elsőre tűnik. Szombaton pedig úgyis lesz időnk egy kicsit többet pepecselni, és még így is egy óra alatt kész lesz az ebéd.

VASÁRNAP

Sütőtökgnocchi fodros kellel, dióval és parmezánnal

A sütőtökgnocchi receptjéért kattints IDE

Ha maradt esetleg egy kevés sütőtök és kel a hétfői leves főzése után, itt egy másik csodás fogás, ami ezzel a két szuper zöldséggel készül. A tökből gnocchi lesz, ami elképesztő színe mellett igen tápláló is, vasárnapi ebédnek pont tökéletes lesz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Színes, változatos és leleményes főzés minden évszakban:

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek