4 szuper tipp, mihez kezdj a hámozott répa héjával

A répát fogyasztás előtt mindig meghámozzuk, a lehántolt vékony kéreg azonban rengeteg dologra jó lehet még a konyhában. Mutatunk néhány tippet, a lényeg, hogy ezt az értékes alapanyagot nem szabad a szemétbe dobni!

A répa héját akár a növények földjére is dobhatnánk, hiszen kiváló komposzt lenne számukra, nekünk azonban van néhány jobb tippünk arra, mit csinálj, ha a levesbe való répáról lehántoltál néhány centi héjat.

Szerintünk nem létezik olyan, hogy zöldségszemét

Készíts alaplevet!

A meghámozott zöldségek kérge sosem szemét, remek zöldségalaplé készülhet belőlük! Nem kell, hogy egyszerre hámozz mindent, gyűjtögethetsz is a fagyasztóban, ha pedig elég zöldséghéjad van, pikk-pakk elkészítheted a legfinomabb zöldséges alaplevet.

Legyen belőle chips!

A répahéjak fűszerezése és sütése nagyszerű módja lehet a maradék felhasználásának, ráadásul a jó fűszerek használatával nem kell attól félnünk, hogy keserű lesz a végeredmény. Egy csepp olaj, fokhagymapor, só és szárított kapor nagyszerű lehet a sárgarépahéjak fűszerezéséhez, de mindenféle ütős fűszerkeverékkel feldobhatod zöldséget, akár cukorral és fahéjjal is készíthetsz zöldségchipset. A fűszeres héjakat sütőbe téve magas hőfokon (200-220°C) néhány perc alatt ropogósra piríthatsz.

Alaplé, chips, pesztó – ezeket egy pillanat alatt elkészítheted

Pesztónak is tökéletes

A tipikus pesztó általában bazsalikomlevelekből, fenyőmagból, olívaolajból és parmezánból készül, de ez még senkit sem akadályozott meg abban, hogy kísérletezzen a sokoldalú zöld szósszal. Használhatsz aszalt paradicsomot, diót, pisztáciát, koriandert, szardellát, sőt még sárgarépahéjat is, hogy elkészítsd a saját répás pesztódat.

Készíts belőle port

A sárgarépapor kitűnő ételízesítő lehet, ráadásul nem is nehéz elkészíteni. A The Spruce Eats azt javasolja, hogy a héjakat alaposan mossuk meg és szárítsuk ki. Ha nincsen erre specializálódott szárítógépünk, érdemes sütőben alacsony hőfokon (50-55°C) 6-8 órán keresztül szárítani a zöldséget. A kiszáradt répahéjakat ezután még 2-3 napig érdemes száraz közegben tárolni, ha pedig ezzel is megvagyunk, egy egyszerű blenderben vagy turmixgépben por állagúvá darálhatjuk a zöldségmaradékot, mely ezek után kiváló lesz levesek, turmixok, főételek és akár desszertek ízesítésére is.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is olvasd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Leteszteltük az Ichigót, ami a legegészségesebb ázsiai street foodot ígéri...

Vajon hinne nekem bárki, ha azt mondanám, hogy megkaphat egy prémium minőségű, egészséges ázsiai fogást olyan áron, mintha egy körúti gyorsbüfében falatozna? Kevés dolgot ehetünk ma már 2-3 ezer forint között, főleg, ha egy belvárosi étteremről van szó. Egy újhullámos streetfood-hely mégis megugrotta a feladatot: pénztárcabarát módon kínál izgalmas fogásokat, magas színvonalon. Az Ichigóban jártunk, hogy saját magunk teszteljük le: valóban ez a város legegészségesebb (ázsiai) street foodja?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sosem volt ilyen egyszerű a főzés!

Ha unod a fűszerestasakok pakolgatását, nehezen látod át a fűszereket, és szeretnéd letudni a mindennapi főzést bevált receptekkel, akkor ezeket a fűszerkeverékeket számodra alkottuk meg!

Címlapról ajánljuk

További cikkek