6 + 1 tipp, amely megkönnyíti a rántott ételek készítését

Rántott ételt készíteni mindig telitalálat, legyen szó válogatós gyerekről, magyaros gyomrú rokonról, vagy arról, hogy egyszerűen épp nincs más atombiztos ebédötletünk.

Ha azt mondom, hogy rántott étel, lelki szemeink előtt egy tekintélyes szelet rántott hús jelenik meg. Ha egy borongós hétvégén a gőzölgő húsleves után ez kerül az asztalra, garantált a siker. A húson kívül a sajtokat is nagyszerűen lehet rántani, de hiába tűnik könnyen elkészíthetőnek, jó panírt készíteni nem is olyan egyszerű.

Most olyan panírozási trükköket és tippeket mutatunk, melyek segítségével könnyen és gyorsan ínycsiklandó finomságokat varázsolhatunk az asztalra.

Ahány ház, annyi panír

A nagyi klasszikus panírját sokféleképpen fel lehet dobni. Gluténérzékenyek például zabkorpával válthatják ki a zsemlemorzsát, rizsliszttel helyettesíthetik a hagyományos lisztet, míg fogyókúrázóknak a rozsliszt ajánlott. Kísérletező kedvűek szezámmagot, mandulát keverhetnek a morzsába, az igazi gurmék pedig rozmaringlevélkékkel is feldobhatják a hagyományos ízeket.

Receptajánló:

Bundázva minden jobb

Hús helyett próbáljuk ki a zöldségeket! Örök kedvenc a rántott gomba tartármártással, de jól panírozható a rózsákra bontott brokkoli és karfiol is. Jöhet a cukkini, tök, sőt a hagyma is, isteni aranybarna bundában. Aki még új a sajtrántás műfajában, azoknak azt javasoljuk, hogy a keményebb fajtákkal kezdjen. Ilyen például a trappista sajt. Ha pedig a hagyományostól eltérő ízeket próbálna ki, tökéletes választás a gouda vagy ementáli.

Rántani nem is olyan macerás

A panírozással sok idő elmegy, ráadásul kevésbé gyakorlott konyhatündérek utána rögtön nagytakarításba is kezdhetnek. Az egész megúszható akkor, ha valaki már elvégezte ezt a feladatot előttünk. Az Aranyfalatok pont ezt tette: bepanírozta kedvenc sajtjainkat, így valóban pár perc alatt máris a tányérunkon gőzölöghetnek a kívül roppanós, belül lágyan omlós camembert-falatok. Már csak az áfonyalekvár hiányzik hozzá…

Rántott sajt és zöldség:

Aranybarna és roppanós

Kezdők hibája, hogy nem várják meg, amíg a sütéshez használt zsiradék igazán átforrósodik. A langyos olajba tett ételek gyorsan átitatódhatnak. Fontos, hogy a sülő darabok ne érjenek egymáshoz. Különösen igaz ez a sajtokra, melyeknek könnyen megsérülhet a bundájuk, és kifolyhat a belsejük.

Egészséges és tápláló

Az elkészítés mellett sok múlik a köreten is. Bő zsiradék helyett használjunk sütőt vagy serpenyőt. Ez a készítési mód kifejezetten kedvez a sajtoknak. Az így elkészített rántott Karaván sajt füstös íze például kiválóan illik a rukkolához, sült körtével fogyasztva pedig igazi ínyencség. A sajtokhoz különösen jól passzolnak a friss zöldségek, így ha kímélőbb ételt szeretnénk, csak a fantáziánk szabhat határt annak, hogy milyen salátát varázsolunk a sajt mellé.

Megszokott ételek újragondolva

Főleg a panírozott sajtok variálhatók könnyen, hiszen bármilyen salátához jól passzolnak. A hagyományos majonézt felcserélhetjük a könnyen elkészíthető remuládmártással, de egy kis kreativitással annyi idő alatt, amíg megfő a tészta, könnyen hamis húsgolyós spagettit készíthetünk Aranyfalatok Medve-sajtból.

+1 Szószok, öntetetek, mártások

Ha a fenti trükköket alkalmazzuk, pár perc alatt valóban ízletes, roppanós és tartalmas meleg étel kerülhet az asztalra. Sokszor sem kedvünk, sem energiánk sincs több időt a konyhában tölteni, viszont gyorsan elkészíthető például egy kapros-hagymás-tejfölös mártogatós, egy mindig harsogóan friss avokádókrém, de egy pikáns paradicsomos öntet sem igényel sok időt. A lényeg, hogy bátran kombináljuk a hűtő tartalmát a fantáziánkkal.

Receptajánló:

Ezeket olvastad már?

Top 7 rántott sajt

A karácsonyi nagy családi összejövetelek előtt tartsunk néhány húsmentes napot. Készítsünk rántott sajtot, ezt kicsik és nagyok egyaránt kedvelik.

Nosalty
Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?