5 karbonsemleges alapanyag, amit megéri enned vagy termesztened

Tudtad, hogy bizonyos ételek fogyasztásával vagy termesztésével még véded is a bolygót?

Karbonpozitív ételek

Tudtad, hogy vannak olyan ételek, amik nemcsak hogy nem rombolják, vagy nem tesznek rosszat a környezetnek, még javítják is azt? Úgy ám! Ha ezeket fogyasztod vagy esetleg termeled magadnak a veteményesben, nagyban hozzájárulhatsz a globális felmelegedés visszaszorításához!

De mit is jelent valójában az, ha valami karbonsemleges vagy karbonpozitív?

A karbonlábnyom egy mutató, ami azt jelzi hogy egy ember, rendezvény vagy termék milyen hatást gyakorol szén-dioxid- vagyis üvegházhatású gáztermelés szempontjából a környezetre. A karbonlábnyomot általában tonna szén-dioxid értékben szokták megadni, aminek jele: tCO2e. Minél nagyobb valakinek vagy valaminek a karbonlábnyoma, annál nagyobb a környezetre és a globális felmelegedésre gyakorolt hatása. Ennek mentén csökkenthetjük vagy ellensúlyozhatjuk is a karbonlábnyomunkat a tevékenységeink által.

Tudtad?

A Rolling Stones zenekar például kiszámolta, hogy mekkora egy koncertjük környezeti terhelése, és ezt ezzel arányosan 2800 fa ültetésével kompenzálta.

És ennek mégis mi köze van az étkezéshez?

Valójában minden ember által elfogyasztott ételnek van környezeti terhelése, gondoljunk csak annak az előállítására, víz- és helyigényére, növények esetén permetezésére és a feldolgozás során használt gépek áramigényére, valamint a szállítására és csomagolására is. Ennek kapcsán a marhahúst szokás emlegetni, mint kifejezetten nagy terheléssel járó fogyasztói cikket, hiszen a marhák fenntartása és élelmezése rengeteg energiát és vizet emészt fel.

De vannak bizonyos növények is, melyek szintén említésre méltóan nagy ökológiai lábnyommal rendelkeznek, gondoljunk csak a hírhedt pálmaolajra, az avokádóra vagy a különböző citrusfélékre.

Viszont vannak olyan ételek is, amikor nem tesznek kárt, sőt még hozzá is járulnak a bolygó védelméhez:

1. Bab, lencse és borsó

A hüvelyesek amennyire jót tesznek az emberi szervezetnek a magas fehérjetartalmuknak köszönhetően, úgy a környezetnek is hálás értük, hiszen javítják a talaj minőségét, így csökkentik az energiaigényes műtrágyáktól való függőséget.

2. Hajdina

Gondoltad volna, hogy a hajdina milyen stramm növény valójában? Nem kell hozzá gyomvédő szert vagy műtrágyát alkalmazni és még a genetikai módosítók sem érték el. Ráadásul Közép- és Kelet-Európában nagyon elterjedt a termesztése és fogyasztása.

3. Brokkoli

A brokkoli természetes peszticideket tartalmaz, amik megóvják a kártevőktől, ellentétben a káposztával vagy a kelbimbóval, amiken viszont szükséges növényvédő szereket alkalmazni, ezért az ökológiai lábnyoma szinte elhanyagolható.

4. Szója

Ez a vegánok és vegetáriánusok, valamint az ázsiai konyha körében szélesen elterjedt növény különösen érdekes kérdéseket vet fel ökológiai lábnyom szempontjából. Mert míg sokan állítják, hogy a szén-dioxid-termelése harmad akkora, mint például a tehéntejé, ugyanakkor az állatok takarmányozása során is rengetegszer használják, és emiatt erdőket is kivágtak Dél-Amerika egyes területein. Érdemes belőle biot/organikusat venni, amit nem módosítottak genetikailag.

5. Paradicsom

A paradicsom is a legkörnyezetbarátabb növények közé sorolandó (ha helyben termelt és idényi), egy kg paradicsom előállítása nagyon kevés szén-dioxiddal jár, úgyhogy eredj ki a kertbe, és ültess pár palántát!

Antal Éva, a VászonzsákoslányInstagramját itt,Youtube-csatornáját itttalálod!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek