Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így spórolok a hulladékmentes élettel havi 40 ezer forintot

Szinte nap mint nap megkapom a kérdést, hogy mégis mi tartja bennem a lelkesedést a zero waste életmód iránt még akkor is, amikor nehézségekbe ütközünk...  

Nyilván az első és legfontosabb a hulladékmentes életmód céljai és motivációi közül, hogy megmentsük a bolygót! De ezen kívül még számos indokot fel tudok sorolni, például a zero waste esztétikai oldalát, hiszen valljuk be... 

sokkal szebb látványt nyújtanak a befőttesüvegek, textil szütyőbe csomagolt zöldségek és gyümölcsök, fa fogkefék és retro fém borotvák, mint a ronda, csörgő-zörgő műanyag zacskók és társaik.Nem elhanyagolható az egészségünkre gyakorolt hatása sem. Mivel csomagolásmentesen vásárolunk, nem veszünk előre elkészített élelmiszereket. Na de mi marad akkor? Csupa friss alapanyag, zöldség és gyümölcs, termelői finomságok. Ennek következtében sokkal többet főzünk, így egészségesebbek is lettünk, aminek köszönhetően a súlyom is stabilizálódott (hát nem ez minden nő álma?)

Receptajánló:

De ami még ezeknél is fontosabb, az a dolog anyagi oldala:

A legtöbben első ránézésre drágának tartják ezt az életvitelt a gyönyörű kulacsok, elviteles poharak, textil táskák, fém szívószálak stb. miatt, ám az igazság ennek pont az ellentéte...

...ugyanis átlagosan 30-40%-kal kevesebbet költünk havonta a háztartásunkra, mint azt a zero waste előtt tettük. Ez havi 30-40 ezer forintot jelent, ha nem többet.

És mégis hogyan spórolunk ennyit? Most elmondom a titkot:

  • lecseréltük a háztartásunkban található egyszer használatos eldobható tárgyakat újrafelhasználhatóvá, amelyek szinte soha nem kerülnek a szemetesbe (pl. papírtörlő helyett textil rongy, PET- és üdítőspalack helyett kulacs illetve elviteles kávéstermosz van nálunk, stb.)  
  • a fürdőszobai vattakorongokat textilekre cseréltem, amiket használat után a ruhákkal együtt kimosok


  • lecsökkentettük a tárgyaink, eszközeink számát (nem kell annyi kence, hajápoló, testápoló, parfüm, krém, nálunk mindenből csak egy van)
  • takarítószereinket is redukáltuk (nincs külön ablak-, padló-, felület-, fürdőszoba-, WC-tisztítószerem, ezeket leváltottam egyetlen egyre, amit házilag készítek rendkívül olcsó, egészség- és környezetbarát alapanyagokból, így)
  • magam készítem a fogkrémet (kb. 100 forintból), a testápolót, de a szempillaspirált is
  • amit tudunk, kimérősen vesszük – a kimérős termékek alapból kb. 10-15%-kal kevesebbe kerülnek, hiszen nincsen csomagolásuk + így vehetek pont annyit, amennyire szükségem van, nem többet
  • ha tényleg szükségem van mondjuk ruhára, elektronikai vagy háztartási cikkre, akkor azt használtan veszem meg


Használtan vásárolni kábé olyan, mint leemelni egy darabot a szemétkupac tetejéről.


És hogy mire költjük azt a rengeteg megtakarított pénzt, ha nem tárgyakra? Élményekre!

Így voltunk idén negyedjére színházban és másodjára moziban, pedig még csak január van. Így jutottunk el tavaly négy különböző országba. És így lesz valószínűleg még sok más hasonló, fantasztikus élményben részünk a jövőben is.

Szóval a kérdésre a válasz… mégis miért NE csinálnánk ezt az életmódot? :)

Antal Éva, a Vászonzsákoslány Instagramját ittYoutube-csatornáját itt találod!

Ezeket láttad?

 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!