Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

6 kérdés és tévhit, ami sokakat érint, akik szelektíven gyűjtik a szemetet

Egyre több háztartásban válik alapvetővé a hulladékok szelektív gyűjtése, ami szuper. Azonban vannak tévhitek a szelektálással kapcsolatban, amiket jó, ha ismerünk!

Tévhitek az újrahasznosításról

Az utóbbi években a hulladékok szelektív gyűjtése egyre szélesebb körben elterjedt. Vannak viszont olyan kérdéses területek, amelyeket ha nem tisztázunk, jelentősen megnehezíthetjük a hulladékok újrahasznosításának esélyét. Ezek közül összegyűjtöttük nektek a legfontosabbakat, hogy segítsünk eligazodni a sok információ között:

1. Mi a baj a műanyaggal?

Sajnos bizony nem minden műanyag újrahasznosítható. A műanyagoknak rengeteg fajtája van, de csak néhányat érdemes a szelektív kukákba tenni, ezeket könnyedén felismerhetjük a csomagolásokon elhelyezett apró jelzésekről.

Újrahasznosítható műanyagok:

  • PET/PETE (1), a PP jelzésű polipropilén (5)
  • valamint a polietilén két fajtája a HDPE és az LDPE (2 és 4).

A műanyagok minősége viszont romlik az újrahasznosítás által, ezért egyszer, legfeljebb kétszer lehet újrahasznosítani, utána mindenképpen megy a szeméttelepre. A természetbe kerülve a műanyagok hatalmas károkat tudnak okozni, mert szemben a papírral, nem lebomlanak, hanem apró darabokra, mikroműanyagokra bontódnak, amik szennyezik az élővilágot.

Ez tuti érdekelni fog!

Így spórolok a hulladékmentes élettel havi 40 ezer forintot

2. Melyiket válasszam, a dobozos vagy a palackos üdítőt?

Egyértelműen a dobozosat, mert az alumíniumot sokkal valószínűbb, hogy újrahasznosítják, ez a legértékesebb a szelektíven gyűjthető anyag közül. Az alumínium, ellentétben a műanyaggal, ahogy korábban említettem, végtelenszer újrahasznosítható. Egyes becslések szerint az Egyesült Államokban az eddig készült összes alumínium 75%-a még most is használatban van.

3. Hova dobjam a tejesdobozt?

Az erre vonatkozó szabályozás területenként változik, Budapesten viszont a papíros szelektív kukába kell dobni. Válogatás után áztatással választják szét a doboz különböző anyagokból készült tartozékait. Mielőtt betennénk a papíros szelektív kukába, öblítsük ki és tapossuk laposra - különben előfordulhat, hogy a kukásautó jórészt levegőt szállít, ami nem túl környezetbarát. A kupakot pedig nyugodtan hagyjuk rajta.

4. Mi a helyzet a pizzásdobozzal?

A pizzásdoboz bár papírból van, a zsírfoltok miatt nem tehetjük a szelektív kukába. Ezért is fontos, hogy amelyik terméknél van rá lehetőségünk, legalább elöblítsük, és ne koszosan tegyük a szelektív kukába a csomagolásokat, mert a szelektálást Magyarországon a mai napig emberek végzik, és hogy elkerüljük a fertőzésveszélyt, az ő épségük érdekében ezekre oda kell figyelnünk. Viszont ha a pizzásdoboz egyik oldala nem zsíros, nyugodtan tépjük ketté, és a tisztát tegyük a papíros szelektív kukába.

Ez is érdekelhet:

Komposztálnál? Így állj neki a kertben, de akár a lakásban is!

5. Hova tegyem a biológiailag lebomló műanyagot?

Leginkább a kommunális kukába, semmiképpen se a komposztálóba vagy a szelektív kukába. Sajnos a legtöbb biológiailag lebomló műanyag tartalmaz kőolajszármazékot is, és speciális ipari körülmények lennének szükségesek a megsemmisítéséhez, amik nem mindig adottak. Én javaslom ezek használatának mellőzését.

6. Ha mindenki szelektíven gyűjtené a hulladékot, akkor megoldódna a környezetszennyezés?

Sajnos ez nem ilyen egyszerű, és az újrahasznosítás nem nyújt teljes körű megoldást a problémára. Az 1950 és 2015 között keletkezett műanyag szemét mindössze 9%-át hasznosították újra eddig. Ráadásul a környezetszennyezés problémája ennél sokkal összetettebb, fontos szerepet játszik benne a szén-dioxid- és metántermelés is, ezért ha szeretnénk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat, akkor a szelektív hulladékgyűjtés mellett érdemes a hús és tejtermékek fogyasztásának leredukálását is figyelembe venni.

Vegán receptjeinkből:

Antal Éva, a Vászonzsákoslány Instagramját ittYoutube-csatornáját itt találod!

 

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!