Bébispenót, rukkola, madársaláta - ne dobd őket a kukába!

Három zöld növény, amivel gyakran találkozhatunk a boltok polcain, és sajnos előfordul, hogy a hűtőben napokig fonnyadozik, majd a kukában végzi. Ne legyen így!

Bébispenót, madársaláta, rukkola - ezek a zöldek szinte az összes nagyobb élelmiszerbolt polcain megtalálhatóak, a fejes- és jégsaláta mellett népszerű alapanyagai a frissítő, vitamindús salátáknak. Nem véletlenül!

Néhány évvel ezelőtt nálam állandó problémát jelentett, hogy miután a boltban, piacon vásárolt saláta egy részét felhasználtam, a hűtőben egy-két nap alatt fonnyadt lett, így a maradék a kukában, komposzton landolt. Nem kellett volna így lennie, ezeket a zöldeket ugyanis a salátán kívül számos más ételben is fel lehet használni.

Rukkola

A rukkolának jellegzetes, kissé borsos, olajos íze van (másik közismert neve a borsmustár), emiatt sokan nem kedvelik. Talán kevesen tudják, hogy a káposztafélék családjába tartozik, így például a karfiol és a brokkoli is a rokona. Már nagyon régóta a mediterrán konyha főszereplője, régen vágykeltőként is alkalmazták. Magvaiból mustárt készítenek például Franciaországban vagy Görögországban, gazdag klorofilban és K-vitaminban. A saláták mellett készíthető belőle pesto, kerülhet a kész pizzára és akár egy olasz rizottó ékes dísze is lehet:

Madársaláta

A madársaláta több néven ismert, szokás galambbegynek vagy mezei salátának is nevezni. Nincs kifejezetten erős íze, emiatt különösen jól illik a salátákba. Jórészt Franciaországban terem. Gyorsan romlik, ezért a vásárlástól számított két napon belül érdemes felhasználni. Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, és távolítsuk el róla az apró gyökereket. Saláta mellett tehetjük tésztaételekre vagy akár hamburgerbe is:

Bébispenót

Több olyan emberrel is találkoztam már, aki nem szereti a spenótot, de a bébispenótot igen. Valószínűleg azért, mert utóbbinak sokkal enyhébb, frissebb íze van. A sima spenótot ráadásul nem szokás nyersen enni, míg a bébispenótot kifejezetten ajánlott úgy fogyasztani.

Vásárláskor érdemes a szép zöld, nem sérült fajtákat venni, és figyelni a lejárati időre, ugyanis szintén egy gyorsan romló növény. Ha tudod, hogy nem használod fel mindet, nyugodtan forrázd le vízzel, hagyd kihűlni, majd fagyaszd le. Felolvasztáskor azonban már nem ajánlott salátába tenni, tésztában és akár a levesben is használhatjuk:

Ezeket olvastad már?

via, via és via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek