Segítünk, hogy könnyedén átvészeld a 40 napos böjtöt

Ma megkezdődik a negyvennapos böjti időszak, ami jó néhány kérdést felvethet, ha te is szeretnéd betartani. Mutatjuk, mik a szabályok, miket ehetsz, és segítünk receptekkel is!

Mióta az eszemet tudom, a családomban fontos szerepet tölt be a böjti időszak. A nagymamám és a nagypapám például mindig is tartották a 40 napos böjtöt, idén viszont elhatároztam, hogy én is megpróbálkozom vele. Gyorsan fel is hívtam a nagyit, és megkértem, hogy legyen kedves, és mondja már el nekem, pontosan mire is kell figyelnem, és mik a szabályok.

Mi is az a böjt?  

Én például nem tudtam, hogy az egyház nem tartja böjti napnak a vasárnapot, ezért kezdődik szerdán a nagyböjt, hiszen hamvazószerdától húsvét vasárnapig pontosan 40 nap telik el. Ez az időszak 2022-ben március 2-től április 16-ig tart.

Egy kis történelem

A kezdetekben annyira szigorú volt a böjt, hogy késő délutánig semmit nem lehetett enni, húst, tejterméket és tojást pedig egyáltalán nem szabadott fogyasztani. Ezeken a szabályokon azóta már finomítottak, és jelenleg az a mondás, hogy hamvazószerdán és nagypénteken tartanak igazán szigorú böjtöt: ilyenkor napi háromszor lehet csak étkezni, és egyszer lehet csak jóllakni. A húsmentesség pedig természetesen alapszabály.

Hogyan állítsuk össze az étrendünket?

Érdemes arra odafigyelni, hogy a húsból származó állati fehérjét - illetve, ha erre az időszakra a teljes vegánságra szavazunk, akkor a többi állati eredetűt alapanyagot is - pótolni kell.

A hús, a hal, a tojás, a tejtermékek komplett fehérjeforrások, a jelentősebb fehérjét tartalmazó növényi tápanyagok, mint pl. a hüvelyesek, az olajos magvak és a gabonák viszont nem. Ha azonban ezeket a nem teljes értékű fehérjét tartalmazó növényi alapanyagokat megfelelően kombináljuk, komplett fehérjeforráshoz juthatunk.

Tehát, ha például az olajos magvakat hüvelyesekkel vagy gabonafélékkel kombináljuk, akkor megfelelő fehérjéket fogyaszthatunk.

Csicseripörkölt

Íme a mi ultimate csicseriprököltünk! Ha vegán vagy, ha nem, ha unod a húst, ha nem, érdemes kipróbálni, mert nagyszerű fehérjeforrás, az íze pedig csodálatos! Akárcsak egy jó ...

Krémes shakshuka padlizsánnal

A lecsó egzotikus, szexi keleti ikertestvére a shakshuka, amit jellemzően valamilyen krémes sajttal, belesütött tojással és rengeteg korianderrel tálalnak. Mi most egy ellenállhatatlanul ...

Magyaros répafasírt

Néha nem csak hétvégén van szükség egy bevált receptre, hanem hétköznap is. Ha tényleg csak egy gyorsan elkészíthető ebédre vagy vacsorára vágytok, készítsétek el ezt a szuper ...

Az is fontos, hogy ne essünk bele abba a hibába, hogy csak és kizárólag szénhidrátokat (pl. édességeket, tésztát, pékárut) eszünk ezalatt az időszak alatt. Persze eleinte lehet, hogy én is készítek majd magamnak rántott sajtot vagy karfiolt, tésztát vagy sült krumplit, de tudjuk jól, hogy ezeknek nagyon magas a kalóriatartalmuk, így érdemes egy-egy salátát is beiktatni, illetve zöldségfasírtot készíteni stb., hogy ne kússzanak fel ránk nem várt pluszkilók.

Mindenkinek sok szerencsét és kitartást kívánok az elkövetkezendő napokra, ha belevág idén a böjtbe!


Még több cikk, ha szeretnéd idén te is betartani a böjtöt:

Legújabb receptek

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Édes darafelfújt

Aki imádja a tejbegrízt, a belőle sütött légies felfújtért egyszerűen oda lesz meg vissza. Az alábbi citromos verzió csak egy csodásan egyszerű alapötlet, a tejbegrízt mással is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Almás bögrés

Ennek a süteménynek az elkészítéséhez nem kell mérleg. Bögrével adagoljuk a hozzávalókat. A bögre méretétől függően alakul a tepsi mérete is. Ha  egy 2,5 dl-es teáscsészével ...