Elkezdődött a böjti időszak - készíts céklás pitát kezdésnek!

Mi számít böjti ételnek most, és mit ettek elődeink a negyven napos időszak alatt? Kíváncsi és éhes gyermekeimmel erről beszélgettem egy céklás pita társaságában.

Minden vallásnak megvan a maga böjti időszaka. A muzulmánoknál Ramadan idején, a zsidó vallásban elsősorban a bűnbánat és a gyász napján, a katolikus vallás szerint pedig karácsony előtt, adventkor és húsvét ünnepét megelőzően böjtölnek a hívők. A farsangi időszak ezennel lezárult, tegnap volt húshagyó kedd, ma hamvazó szerda van, április 11-ig tart az idei nagyböjt.

Céklás humusz ropogós pitával recept

A húsvét előtti negyven nap talán az egyik leghosszabb böjti időszak. A felnőttek már el tudják dönteni, szeretnék-e a hagyományokat követni, avagy csak részben figyelnek oda az adott időszakban folytatott táplálkozásukra. A gyerekeknek megtiltani, hogy húst egyenek, badarság lenne. Azonban a szülőknek lehetőségük nyílik arra, hogy újabb, könnyű zöldséges ételekkel ismertessék meg gyermekeiket, miközben elmesélhetik nekik, miért is csomagoltak szalámis kenyér helyett céklás pitát tízóraira.

Mit ehetnek böjt alatt az emberek?

A gyerekek nagyon kíváncsiak és, ha feltesznek egy kérdést, arra a szülőnek tudnia kell a választ. Na jó, ha egy atomerőmű működéséről érdeklődnek, akkor be kell vallanom töredelmesen: fogalmam sincs róla. Téves információt adni ugyanis nem szokásom. A húsvétról és a hozzá kapcsolódó böjtről azonban egyszerűbb regélni.

Régen - főleg vidéken - a hamvazószerda és nagypéntek közötti böjti időszakot szigorúan betartották. Ekkor a vallási előírások szerint elhagyták az állati eredetű zsiradékkal való sütést-főzést, és olajjal készítették még a süteményeket is. Jellegzetes böjti ételnek számított a cibereleves, a korpából készült savanyú leves és a káposztás ételek. Mára sokat enyhült az egyházi szigorúság: először a zsírral való főzés, majd a húsfogyasztás negyvennapos tilalmát oldották fel, így mostanra csak hamvazószerda napja és a pénteki napok számítanak igazi böjti napnak. Ilyen és hasonló hagyományokról meséltem gyermekeimnek egy céklás pita társaságában.

Céklás-sárgarépás és csicseriborsós pita fűszeres joghurttal recept

Miért pont cékla?

Tulajdonképpen bármilyen más új és izgalmas finomságot elkészíthettem volna a gyerekekkel való beszélgetéshez, de pont aznap kaptam kolléganőmtől egy nagy adag céklát, úgyhogy adott volt a fő alapanyag. A csicseriborsó és a keleti konyha pedig mostanában a mániám, szerencsére ezt nem rója fel nekem senki.

A cékla élettani hatásairól itt olvashatsz!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

Ismered ezt a csókát? Spéci olasz articsókabefőtt készült nálunk!

Az articsóka egy Észak-Afrikában őshonos, igazán különleges, ízletes és sokoldalú növény, bár nálunk sajnos nem túlzottan ismert. Európa nagy része szereti, de leginkább Olaszországban termesztik, virágzatát pedig változatosan használják a konyhában, sőt, akár a virágkötészetben is. Mi most megmutatjuk, hogy kell vele szakszerűen bánni, illetve hogyan érdemes fogyasztani!

Gerzsenyi Flóra

További cikkek

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.