4 tanács, hogy kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyassz

Ha szeretnéd lecsökkenteni a feldolgozott élelmiszerek aranyát az étrendedben, akkor íme néhány hasznos tipp.

Minden olyat feldolgozott élelmiszernek nevezünk, ami konzervdobozba került, előfőzött, mélyhűtött, pasztőrözött vagy előre csomagolt. Persze ezek között akadnak olyan dolgok, amelyek abszolút beilleszthetőek az egészséges étrendbe is, (ilyenek például a fagyasztott gyümölcsök, konzerv zöldségek és a pasztőrözött tejtermékek), ugyanakkor rengeteg olyan feldolgozott élelmiszer van, ami tele van hozzáadott cukorral, sóval, tartósítószerrel és egyéb adalékanyaggal, amelyek rendszeres fogyasztása egyáltalán nem tesz jót a szervezetünknek. Mutatjuk, hogyan csökkentsd az étrendedben a feldolgozott élelmiszereket.

Készíts magadnak kis csomagokat előre

Amikor nagyon éhesek vagyunk, sokkal könnyebben csábulunk el valamilyen előre becsomagolt édességre vagy szendvicsre. Ezért is lehet érdemes előre összecsomagolt nasikat raknunk a táskánkba. Csomagoljunk magunknak pár szem mandulát, aszalt gyümölcsöt, előre feldarabolt zöldségeket humusszal vagy egy kevés gyümölcsöt.

Felejtsd el az üdítőt!

A különféle üdítők is a feldolgozott élelmiszerek kategóriájába tartoznak, hiszen rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak. Ha tehetjük, inkább igyunk üres teát, (csap)vizet vagy gyümölcsökkel ízesített vizet.

Főzz otthon!

Az egyik legjobb módszer a kevesebb feldolgozott élelmiszer fogyasztására az, ha minél többször főzünk magunknak. Tudjuk, ilyenkor az időhiány szokott lenni a kifogás, de ezt könnyedén kiküszöbölhetjük, ha egyetlenegy délutánt/estét rászánunk, és 3-4 fogást is elkészítünk előre.

Éljen a bevásárlólista!

Első és legfontosabb, hogy ne menjünk éhesen bevásárolni, mert akkor sokkal több gyorsan elkészíthető, feldolgozott élelmiszer készülhet a kosarunkba. A második lépés, hogy készítsünk magunknak bevásárlólistát, amire tudatosan a lehető legkevesebb feldolgozott élelmiszer kerüljön, és semmiképpen se térjünk el tőle.

Hogy ne legyen túl nagy a váltás elsőre, mindenképp figyeljünk arra, hogy a változásokat csak egyenként, lépésről lépésre haladva vezessük be, ne akarjunk mindent egyik napról a másikra feje tetejére fordítani.

Forrásunk volt.


Még több az előre csomagolt ételekről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek