5 egyszerű tipp, amivel kevésbé fogod kívánni a cukorkát, a csipszet vagy a hamburgert

Nem minden feldolgozott élelmiszer ördögtől való, de akad jó néhány, ami nagyon káros a szervezetre. A nyugati étrend azonban – amit a legtöbb magyar is követ – nagyon sokban az ilyen ételeken alapul. Ha szeretnél egészségesebben élni, és kicsit leszokni ezekről az ételekről, az alábbi tippek segíthetnek.

Mindig legyenek kéznél egészséges nasik!

A feldolgozott élelmiszereknek két nagyon nagy előnyük van az egészségesekkel szemben: az egyik az, hogy kétségkívül nagyon finomak, a másik pedig az, hogy mindig készen rendelkezésre állnak. Éppen ezért, ha például a nassolásról szeretnél leszokni, akkor érdemes mindig egészséges nassolnivalókat is kéznél tartani, így legalább az egyik előnyt sikerül kilőni a feldolgozott ételek hátrányára. Készíts össze saját készítésű müzliszeleteket, süteményeket, összevágott gyümölcsöket, hogy biztosan ne csábulj el az egyszerűbb megoldás felé.

Készítsd elő az ételeidet a hétre!

Bár két napnyi munkával jár, utána borzasztóan sokat segít az úgynevezett „mealprepping”, azaz az egész heti ebéd és/vagy vacsora előre elkészítése. Hét közben így nem kell azzal vacakolnod, hogy mit egyél, mit főzzél, honnan rendelj, egyszerűen ott van a hűtődben a kész menü. Ha szereted a változatosságot, akkor ne egy-, hanem kétféle ételt készíts, és ezeket váltogasd. A reggeli és a vacsora mindig lehet valami más, ha csak az ebédet akarod elkészíteni, még ezzel is nagyon sok feldolgozott ételt tudsz kigolyózni a mindennapjaidból.

Egyél több zöldséget!

A zöldségek a legegészségesebb ételek a világon, és nem kell hozzá nagy tudás, hogy rájöjjünk: ha többet fogyasztasz belőlük, kevesebb hely marad a gyomrodban a feldolgozott élelmiszereknek. Ez minden más egészséges kajára is igaz: ha többet eszel ezekből, kevésbé leszel éhes, és kevesebb az esélye annak, hogy elcsábulsz az egészségtelen alternatívák felé. Ez a módszer akkor is működik, ha a nassolásodat fognád vissza – mindig tedd tele a tányérodat rengeteg zöldséggel, hogy minél inkább eltelítődj, és kevesebb édességet kívánj.

Mondj le a feldolgozott húsokról!

A magyar konyha a feldolgozott húskészítmények Mekkája, nem is tudjuk, hogy ezek mennyire egészségtelenek. A szalonna, a kolbász, a felvágottak mind-mind rengeteg nátriumot, zsírt és sok tartósítószert tartalmazhatnak. Érdemes ezekből is keveset fogyasztani, ezzel már alapvetően nagyon sokat segíthetünk azon, hogy kevesebb feldolgozott ételt együnk.

Alakítsd át a bevásárló rutinodat!

Nehéz elcsábulni a feldolgozott kaják iránt, ha nem veszel belőlük otthonra – persze egyik pillanatról a másikra nem fog menni a váltás, de fokozatosan kivezetheted őket az étrendedből. Keress egészségesebb alternatívákat azokra az élelmiszerekre, amikről nagyon nehezen tudsz lemondani, amiről meg pláne nem megy, azt vedd meg nyugodtan, és edd, ha jólesik – mértékkel bármit szabad!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek