4 élelmiszer, amit feltétlenül kerülj el, ha szorongsz

Bizony vannak olyan élelmiszerek, amik csak rontanak a hangulatodon, épp ezért a kutatások szerint érdemes kerülni őket az étkezések során, ha te is szorongó típus vagy.

Bár a szakemberek szerint sem a depressziót, sem pedig a szorongást nem lehet diétával gyógyítani, mégis vannak olyan élelmiszerek, amelyeket nem tanácsos fogyasztani az érintetteknek. A webMD összeszedte, melyek ezek az italok és ételek.

Kávé

A kávéban rengeteg a koffein, ami idegessé, stresszessé teheti azokat, akik nem fogyasztják rendszeresen és nincs hozzászokva a testük. Ráadásul a nyugodt alvást is nehezíti, ami plusz stressz lehet a szervezet számára.

Tipp: Ha nagyon vágysz a kávé ízére, akkor fogyaszd inkább a koffeinmentes változatot.

Feldolgozott élelmiszerek

Szakemberek szerint a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása nemcsak súlyosbítja a depressziót és a szorongást, de azok kialakulásuknak esélyét is nagyban növelheti.

Ezért is érdemes elkerülni a felvágottakat, snackeket, chipseket, instant leveseket, valamint a fagyasztott vagy konzerv készételeket. Ezek helyett próbáljunk meg minél több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiörlésű gabonákat és halat fogyasztani.

Ezeket az élelmiszereket kerüld el, ha szorongsz

Bolti gyümölcslevek

A frissen facsart gyümölcslevekben található rostok eltelítenek és a vércukorszintet is stabilan tartják. A boltokban kapható gyümölcslevekben azonban nincs rost, mivel azt leszűrik, emiatt lényegében cukros vízzé változik az egészségesnek hitt üdítő, amitől gyorsan felugrik, majd vissza is esik a vércukorszintünk. Ez éhséget és dühöt okoz, ami értelemszerűen ront a depresszióval, szorongással élők közérzetén.

Energiaital

Valószínűleg nem nehéz kitalálnod, hogy itt is a koffein a ludas. Ha azért iszod, mert édes ízre vágysz, akkor jobb, ha valamilyen gyümölcsöt eszel inkább, vagy bekapsz egy falat csokit. Ha pedig fel szeretnél felélénkülni, akkor inkább próbáld ki a hideg zuhanyt vagy a testmozgást.

Persze teljesen érthető, ha nem tudunk ezekről az ételekről és italokról azonnal lemondani. A kezdetekben bőven elég, ha óvatosan elkezdjük csökkenteni az adagokat, és szép lassan, fokozatosan hagyjuk el őket.


Még több a szorongásról:

Címlapról ajánljuk