Emberek millióinak életét mentené meg, ha csökkentenénk a csomagolt ételek egyik összetevőjét

Majdnem négymillió amerikai ember életét menthetné meg az, ha csökkentenék az előre csomagolt ételek és italok cukortartalmát.

Egy friss amerikai kutatás megdöbbentő számokat hozott: a Massachusetts Kórház vezetésével készült felmérés azt mutatta meg, hogy mintegy négymillió amerikait lehetne megkímélni a szívproblémák okozta halálozástól, ha kevesebb lenne a cukor az italokban és az előre csomagolt élelmiszerekben. A szakértők olyan javaslatokat néztek át, amelyek a cukortartalmak csökkentésére vonatkoznak, és megállapították, hogy az élelmiszerek gyártói által termékeikben alkalmazott cukormennyiség csökkentése hatékonyabb stratégiának bizonyul a lakosság egészségének megőrzése kapcsán, mint a korábban felvetett, de erősen vitatott cukoradó és a cukros italok betiltása.

Emberek millióinak életét menthetné meg, ha csökkentenénk a csomagolt ételek cukortartalmát

Az eredményekről a Circulation tudományos folyóiratban számoltak be.

Az Egyesült Államok nemzeti só- és cukorcsökkentési kezdeményezése (U.S. National Salt and Sugar Reduction Initiative) egy olyan megoldást javasol, ami a csomagolt ételek cukortartalmát 20, az italokét pedig 40 százalékkal csökkentené. Ezt a kezdeményezést még 2018-ban hozták létre, de eddig nem foglalkoztak vele érdemben. A most elkészült kutatás azt mutatta ki, hogy ha a kezdeményezést elfogadnák, az 2,5 millió amerikai életét mentené meg, akik keringési betegségben hunynának el, és 490 ezer szívproblémából, valamint 750 ezer cukorbetegségből adódó halált is megelőzhetne.

A kutatócsapat megjegyezte, hogy egy ilyen kezdeményezés konkrét bevezetéséhez kormányzati támogatásra és a vállalatok hajlandóságára is szükség van. Reménykednek azonban abban, hogy eredményeik segítenek az élelmiszeriparnak belátni: a termékeik átalakítása a közegészség javát szolgálja.

Az átállás nemcsak egészségügyi, de anyagi előnyökkel is járna: az amerikai államnak például megspórolna 10 év alatt 4 milliárd dollárt, amit a cukor miatti egészségkárosodás következtében az egészségügyben el kellene költeni. Az amerikai embereknek ezen kívül 118 milliárd dollárral kevesebbet kéne költeniük az egészségükre egy emberöltő alatt.

Forrásunk volt.


További cikkeink cukor témakörben:

Címlapról ajánljuk

A répatortás kekszszendvics, amit minden nap harapnánk uzsonnára

Nehéz percek következnek most az édesszájúak számára: ez a "szendvics" nem holmi felvágottal-sajttal készül, hanem egy pazar répatorta még pazarabb hozzávalóival! Húsvétra, de egy sima hétvégére vagy hétköznapra is kiváló önsimogató és családjutalmazó süteményről van szó. Így készül nálunk a répatortás kekszszendvics:

Nosalty

További cikkek