4 tészta, amit még nem próbáltál

Unod a megszokottat? Most olyan recepteket ajánlok, melyeket akkor kapok elő, amikor már elegem van a paradicsomos-tonhalas tésztákból.

A sok bolognai és carbonara után néha igazán jólesik a változatosság, szóval arra jutottam, hogy megosztom azt a négy, általam is kedvelt olasz receptet, melyekre az autentikusság bélyege mindenképp rányomható, ugyanakkor semmilyen humbug vagy elérhetetlen hozzávaló nem szükséges hozzájuk.

Így készíts töltött pizzát! >>

Nálunk is számos olyan egytálétel létezik, melyek arra hivatottak, hogy a földekről hazaérkező, fizikai munkában megfáradt munkások megcsappant energiaraktárait feltöltsék, az olasz carbonara is ilyen. De a szénégető spagettin túl is van élet! A babos-tésztás finomság, olaszul a pasta e fagioli nem kertelek, igazi szénhidrátbomba, lassan főzve, szalonnapörcökkel viszont ellenállhatatlan, legfeljebb a vacsora megtagadásával könnyítünk majd a lelkiismeretünkön. Kiváltja a levest is, nem kötelező kuktában főzni, főleg, ha konzerv babot használunk.

Tésztaételek tavaszra >>

A spagetti alla puttanesca a híresztelések szerint nevét onnan kapta, hogy nagyon gyorsan összedobható, hogy az örömlányok két kuncsaft között is megfőzhetik, mások szerint onnan ered, hogy a hozzávalók minden utcasarkon kaphatóak. Akárhogyan is, szardellát tényleg mindenhol kapok, fussilli vagy spagetti akad otthon, fűszerek és olíva szintúgy, így egészen biztosan nem cicózom és ebédre vagy vacsorára is bevállalok egy jó kis chilis puttanescát!

A frittata a kreatívkodás terepe, hiszen a vajas serpenyőben elősütött, majd sütőben készre alakított tojásokat bármivel lehet gazdagítani, amit otthon találok: tésztarajongó lévén, egy kevés pennével, de nyáron rengeteg friss zöldséggel, legfőképpen szabadföldi paradicsommal szeretem (erre még sajnos várni kell egy kicsit). Csakis vajjal sütöm, nem kell belőle sok, de sokkal harmonikusabb lesz tőle a frittata íze.

A tökéletes kelt tészta >>

A köztudatban az olasz konyha a „penne és spagetti Mekkájaként” lett elkönyvelve. Ehhez persze a gasztrosajtó is hozzájárult azzal, hogy nem tájékoztat például arról, hogy az északi vidékeken előszeretettel főznek osztrák jellegzetességeket. Ilyen például a nokedli, ami akár tojás nélkül, tejjel is elképzelhető – így is rugalmas tészta lesz belőle. Az újdonságot a zöld fűszerek jelentik, akár a zsírban megfuttatott zsálya- vagy bazsalikomlevelek.

A Dobd össze! rovat cikkeiben további tippeket adunk a hétköznapokra! >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.