3 szuper egyszerű és izgi módja a karfiol elkészítésének

Ahhoz, hogy igazán finom karfiolos recepteket hozz össze, nem árt ismerni pár alap elkészítési eljárást, amit eddig lehet, hogy elnagyoltál.

A karfiol az egyik legnagyobb kedvencem, amolyan aduász, ami annyira sokoldalú, hogy egyszerre lehet alapja egy isteni pizzának vagy kenyérnek, de köretként pürében, főételként rántott formában is mennyi és tökéletes. Enyhe, diós ízének köszönhetően édeskés ízhatást is biztosíthatunk vele az ételekben, és kiváló alternatívája lehet a burgonyának és a rizsnek is. Mielőtt nekifogunk egy-két akár bonyolultabb receptnek, nem árt felfrissíteni 3 elkészítési módját, ami a további receptek alapja lehet.

Azt gondolod te vagy a mestere a párolás, pürésítés és sütés hármasának? Lehet, hogy számodra is vannak újdonságok, ha pedig sikerült tökéletesíteni a technikákat, ajánlunk pár csodásan finom receptet, amivel élmény lesz kísérletezni a konyhában.

PÁROLT

A párolt karfiolról általában sokaknak egy rossz menzai emlék jut eszébe, a kicsit kiszáradt és ízetlen fehér darabokkal, de megfelelő ízesítéssel ezen is át lehet lendülni sőt, az állaga is sokkal finomabb lesz, ha megfogadjuk a következőket. Ahhoz is esszenciális a tudás, ha további recepteket szeretnénk készíteni, hiszen rengeteg fogásunknak a párolt változat az alapja. Forraljunk fel egy edényben vizet, töltsük nagyjából a feléig, majd helyezzük a már bugyogó vízbe a hőálló szűrőbe helyezett, kisebb rózsákra szedett zöldséget, majd fedjük le és párolódhat is. Másik megoldás, ha ugyanezt egy kevés vízen, rögtön az edénybe helyezett karfiolokkal próbáljuk, akkor kicsit több időre lesz szükség. Ha első változat mellett döntünk, 5-8 perc alatt elérhetjük a megfelelő textúrát. Sóval, borssal, vagy kurkumával, de sáfránnyal is tökéletes, egy kevés vajjal pedig egészen mennyei lesz.

SÜLT

A sült karfiolhoz én sokszor nem is fogyasztok semmi mást, és atombiztos módszer, hogy kinyerjük a zöldség utánozhatatlan, natúr ízét, ráadásul pofonegyszerű az egész. A frissen megmosott karfiolt kisebb darabokra szedjük, majd egy öblösebb tálba egy kevés olívaolajat töltünk, és jól átforgatjuk benne a zöldségeket, majd sóval és borssal, ízlés szerint zöld fűszerekkel hintjük meg. Utóbbiból vigyázzunk, ne használjunk sokat, mert megkeseredhet. Tehetünk hozzá ízlés szerint fokhagymát, friss gyógynövényeket vagy akár parmezánt vagy más keményebb sajtot, majd helyezzük kis olívával kikent tepsire, ragadásveszély elkerülése végett sütőpapírra, és végül helyezzük előmelegített sütőbe, majd 180-200 fokon addig süssük, amíg szépen karamellizálódni kezd a karfiolok széle.

PÜRÉ

Nem ismerek olyat, aki ne szeretné a lágy és selymes krumplipürét! Azt viszont már kevesen tudják, mennyire finom a karfiolból készült verzió! Az előző két pontot rögtön próbára is tehetjük, és a főtt, vagy sütött karfiolt egy aprítógépben finom pürévé változtathatjuk. Ez a trükk akkor is segítségünkre lehet, ha több zöldséget szeretnénk a családi asztalra varázsolni, ez ugyanis pikk-pakk elfogy majd az asztalról és nyoma sem marad az esetleges negatív karfiol élményeknek. Az egyik legegyszerűbb mód a tökéletes körethez, ha turmixgépbe teszünk párolt karfiolt egy kevés zöldséges vagy húsos alaplével, vajjal, sóval, borssal és fokhagymával, de egy kevés tej sem fog ártani. Különlegesen finom fúzió, ha a kedvenc burgonyapürénkből is adunk hozzá, remekül kiegészítik majd egymást. Ha szalonnát és sajtot adunk hozzá, azzal extrán felturbózhatjuk.

Ugye, hogy nem is olyan nehéz?

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...