3 méltatlanul elhanyagolt zöldség és egy gyümölcs - ezekből mindenképp készítened kell valami finomat

Felejtsd el egy kis időre a sütőtököt, az édesburgonyát és az almát, inkább ezeket az alapanyagokat használd fel helyette az ételeidhez!

Az őszi időszakban is érdemes szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani. Az ilyenkor is kapható, de drága paprikát, paradicsomot, epret érdemes almára, sütőtökre, káposztára, brokkolira és mandarinra, narancsra cserélni. Vannak azonban ezeken kívül olyan zöldségek és gyümölcsök, amiket méltatlanul elhanyagolunk, pedig nagyon hasznosak, elérhetőek a zöldségeseknél, és isteni finom ételek készíthetőek belőlük. Megmutatjuk, melyek ezek, és mit főzz belőlük:

1. Birsalma

Rendkívül ízletes gyümölcs, amit nem csak pálinka- és lekvárfőzéshez lehet felhasználni. Az ősz nem múlhat el anélkül, hogy ne készíts valamit ebből a finomságból. Tisztítása, darabolása és a préselése egy kicsit időigényes, de megéri a ráfordított munkát. Előnye, hogy sokáig tárolható: légmentesen zárható zacskóban, hűtőben még két hónapig is eláll. De akkor jársz a legjobban, ha minél előbb felhasználod:

2. Csicsóka

A csicsóka szerencsére egyre kedveltebb zöldségünk, de még mindig nem eléggé.Korábban a szegények krumplijaként ismerték, ez ma már aligha használható rá.A gumók rendkívül gazdagok az inulin nevű rostanyagban, a csicsóka egészségvédő hatásának titka főként ebben rejlik. Nehezen tisztítható, de ezekért az ételekért megéri beszerezni a piacon:

3. Kelkáposzta

A kelkáposztáról az embereknek legtöbbször a menzás kelkáposztafőzelék jut az eszébe.A főzés közben keletkező jellegzetes íze és illata miatt kevésbé népszerű alapanyag. Érdemes ezért megsütni, vagy más alapanyagokkal összekeverni, például egy olasz minestrone levesben, ázsiai tésztában, esetleg pörköltben. Használd fel minél előbb,mert száráról levágva, hűtőszekrényben csak néhány napig tárolható.

4. Fekete retek

Kesernyés, kicsit csípős íze miatt nem túl népszerű, jótékony hatású zöldség, amely az őszi időszakban is kapható a zöldségeseknél. Ez a gyökérzöldség nem csak tápértékéről, hanem inkább gyógyhatásáról híres: illóolajokban, C-vitaminban, káliumban, vasban és foszforban gazdag, antioxidánstartalma magas. A mézes feketeretek-szirup tökéletes házi gyógyszer köhögés ellen. Salátákban is felhasználható.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...