Egyszerű házi praktikák köhögésre

A betegség időszakában előtörő köhögési rohamok igencsak meg tudják keseríteni az életünket. Íme néhány egyszerű házi praktika a tünetek enyhítésére!

A felső légúti betegségek egyik legjellemzőbb tünete a köhögés. A mielőbbi gyógyulás érdekében fontos, hogy a képződő váladékot eltávolítsuk, nem ajánlott a köhögést csillapítókkal elfojtani. A patikai megoldások mellett léteznek népi gyógyászati lehetőségek is, ezek közül mutatok be most hármat. Próbáljátok ki őket!

1. Mézes fokhagymatea

A népgyógyászat előszeretettel alkalmazza a mézes fokhagymateát köhögés esetén. A tea elkészítéséhez forraljunk fel három csésze vizet, amibe hat megtisztított gerezd fokhagymát tettünk, majd forraljuk tovább 5 percig. Ha a főzet már fogyasztható hőmérsékletűre hűlt (de még jó meleg), vegyük ki a fokhagymákat, adjunk hozzá 1 dl frissen facsart citromlevet és 1 dl mézet. Naponta háromszor fogyasszunk a teából egy fél csészével. A mézes fokhagymatea segít a nátha tüneteinek enyhítésében, hiszen a fokhagyma antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, a citromnak magas a C-vitamintartalma, a méz pedig csillapítja a köhögést.

2. Mézes fekete retek szirup

A szirup elkészítéséhez nincs másra szükségünk, mint egy nagyobb fekete retekre és mézre. Fekete retket ma már találunk a zöldségeseknél – kisebb cékla méretű fekete gumókat keressünk. A szirup elkészítéséhez vágjuk le a retek tetejét, kaparjuk ki a belsejét, és az üregbe csurgassunk 2-3 evőkanál mézet. Arra ügyeljünk, hogy a retek levet fog engedni, hagyjunk helyet az üregben ennek is. A retek levágott tetejét tegyük vissza a helyére, majd egy éjszakán át hagyjuk állni. Másnap a keletkezett levet töltsük kis üvegbe, és zárjuk jól le. Köhögés esetén napi 1-3 teáskanállal, megelőzésként napi 1 teáskanállal fogyasszunk a szirupból.

3. Reszelt torma az igazán bátrak fegyvere!

A frissen reszelt torma tisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő lerakódást is oldja. A tormában található vegyületek hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, a légzés könnyebbé válik. Kevésbé szenvedjük meg a reszelését, ha a tormát előzetesen lefagyasztjuk – persze csak annyira, hogy még tudjuk reszelni.

Az igazán bátraknak való megoldás az, ha egy falat reszelt tormát tarunk a szánkban egészen addig, amíg annak minden íze elmegy, majd lenyeljük. A kevésbé bátrak pedig keverjék össze a falatnyi reszelt tormát ugyanannyi reszelt édeskáposztával, így nem lesz olyan intenzív az íze.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...