Egyszerű házi praktikák köhögésre

A betegség időszakában előtörő köhögési rohamok igencsak meg tudják keseríteni az életünket. Íme néhány egyszerű házi praktika a tünetek enyhítésére!

A felső légúti betegségek egyik legjellemzőbb tünete a köhögés. A mielőbbi gyógyulás érdekében fontos, hogy a képződő váladékot eltávolítsuk, nem ajánlott a köhögést csillapítókkal elfojtani. A patikai megoldások mellett léteznek népi gyógyászati lehetőségek is, ezek közül mutatok be most hármat. Próbáljátok ki őket!

1. Mézes fokhagymatea

A népgyógyászat előszeretettel alkalmazza a mézes fokhagymateát köhögés esetén. A tea elkészítéséhez forraljunk fel három csésze vizet, amibe hat megtisztított gerezd fokhagymát tettünk, majd forraljuk tovább 5 percig. Ha a főzet már fogyasztható hőmérsékletűre hűlt (de még jó meleg), vegyük ki a fokhagymákat, adjunk hozzá 1 dl frissen facsart citromlevet és 1 dl mézet. Naponta háromszor fogyasszunk a teából egy fél csészével. A mézes fokhagymatea segít a nátha tüneteinek enyhítésében, hiszen a fokhagyma antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, a citromnak magas a C-vitamintartalma, a méz pedig csillapítja a köhögést.

2. Mézes fekete retek szirup

A szirup elkészítéséhez nincs másra szükségünk, mint egy nagyobb fekete retekre és mézre. Fekete retket ma már találunk a zöldségeseknél – kisebb cékla méretű fekete gumókat keressünk. A szirup elkészítéséhez vágjuk le a retek tetejét, kaparjuk ki a belsejét, és az üregbe csurgassunk 2-3 evőkanál mézet. Arra ügyeljünk, hogy a retek levet fog engedni, hagyjunk helyet az üregben ennek is. A retek levágott tetejét tegyük vissza a helyére, majd egy éjszakán át hagyjuk állni. Másnap a keletkezett levet töltsük kis üvegbe, és zárjuk jól le. Köhögés esetén napi 1-3 teáskanállal, megelőzésként napi 1 teáskanállal fogyasszunk a szirupból.

3. Reszelt torma az igazán bátrak fegyvere!

A frissen reszelt torma tisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő lerakódást is oldja. A tormában található vegyületek hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, a légzés könnyebbé válik. Kevésbé szenvedjük meg a reszelését, ha a tormát előzetesen lefagyasztjuk – persze csak annyira, hogy még tudjuk reszelni.

Az igazán bátraknak való megoldás az, ha egy falat reszelt tormát tarunk a szánkban egészen addig, amíg annak minden íze elmegy, majd lenyeljük. A kevésbé bátrak pedig keverjék össze a falatnyi reszelt tormát ugyanannyi reszelt édeskáposztával, így nem lesz olyan intenzív az íze.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!