10 tény a sokoldalú káposztáról, amit eddig nem biztos, hogy tudtál

Nagyon egészséges, sokféleképpen elkészíthető, olcsó, és ráadásul nagyon finom is, igazi hű társ a konyhában.  

A káposzta vízhajtó, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő és az immunrendszert is erősíti. Ezekre a tulajdonságaira mindenképp emlékezz, amikor legközelebb leemeled a boltok polcairól.
De mit lehet még róla tudni?

1. Hidegtűrő zöldség

A káposztafélék családjának legismertebb tagjai: a fejes káposzta, a lila káposzta és a kelkáposzta. Közéjük tartozik a kelbimbó, a kínai kel, sőt a karfiol és a brokkoli is, további távoli rokon a retek és a torma. A káposztafélék hidegtűrő zöldségek, így a téli szezon fontos alapanyagai.

2. Régóta termesztik

Az emberiség igen régóta széles körben fogyasztja. A káposzta háziasítása és nemesítése viszonylag hamar megkezdődött, nagyjából az i. e. I. évezredben. A kínai fazekakban az i.e. IV. évezred környékén jelent meg, és nemcsak hogy szívesen fogyasztották, hanem a jin-jang egyensúly fenntartására is használták.

3. Egyiptomban a másnaposság ellenszere volt

Már az ókori Egyiptomban is fogyasztottak káposztát, nem is keveset, mivel úgy hitték, hogy a káposzta semlegesíti az alkoholt, így megelőzési célzattal, valamint a macskajaj enyhítésére is savanyított káposztát ettek.

4. C-vitamin-bomba

A káposzta rengeteg C-vitamint tartalmaz. Nyers formában tejsavtartalma vetekszik a joghurtéval. Levét a bélrendszer seprűjének is nevezik, mivel erősíti a bélflórát, és megsemmisíti a rossz baktériumokat.

5. Magas a kéntartalma

A káposztában található kén is, ennek köszönheti jellegzetes illatát. A kén azonban nem csak a káposztát azonosító illatért felelős, hanem segíti a szervezet baktériumokkal szembeni ellenállását.

6. Csökkenti a rák kialakulásának esélyét

Tudományosan bizonyított tény, hogy a káposzta segít a rák elleni küzdelemben.

7. Alacsony a kalóriatartalma

33 kalóriát tartalmaz egy bögre káposzta, így a diétázok is lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatják.

8. Érdemes nyersen rágcsálni

A káposzta felhasználása nagyon változatos, így könnyen részese lehet egészséges étrendeknek. A káposztafélék pozitív élettani hatásai azonban leginkább nyersen érvényesülnek, így érdemes minél többet nyersen fogyasztani.

9. Migrén ellen is bevethető

Aki migrénes fejfájással küzd, annak érdemes káposztalevelet innia. Kicsit bizarrnak hangzik, de sokan esküsznek rá. Bioboltokban is kapható, de magad is elkészítheted!

10. A keratintermelést is segíti

Egészségesebb haj, bőr és köröm? A káposzta ebben is segít, igazi társ a szépségápolásban!

via crafty house

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek