Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Több, mint 11 oka lehet annak, hogy fáj a fejed

Nem, az időjárásnak valószínűleg nincs köze ahhoz, hogy fáj a fejünk, de az biztos, hogy nem szabad rá legyintenünk, hanem érdemes kinyomozni, miért van.

„Ó, csak a fejem fáj, nem vagyok beteg, semmi bajom, biztos csak front van...” – mondjuk gyakran, de a valóság valószínűleg sokkal összetettebb ennél. Valójában máig sem tudja egyetlen orvos vagy tudós sem, mi okozza ezt a kellemetlen érzést, amely annyira sokunkkal fordul elő, méghozzá igen gyakran.

Fejfájás vagy migrén?

Sokféle fejfájás létezik, nem mindegy felül, két oldalról vagy egyes pontokon érezzük, ezek mind különböző jellegű jelenségek. A kevésbé gyakori jelenség a primer fejfájás, mikor a fájdalom maga a probléma. Ám a legtöbbünknél a fejfájás szekunder jelenség, tehát valami más okozza, nem az a fő baj. Ez egyszerűvé, mégis bonyolulttá teszi a helyzetet, hiszen a legtöbbször csak találgathatunk a kiváltó okkal kapcsolatban, amit több száz okozó kiválthat.

A primer fejfájások

A primer fejfájások leggyakrabban úgynevezett migrének, amelyek jellemzően féloldalasak, lüktetőek és fény- és hangérzékeléssel járnak együtt. Ezek sokkal súlyosabbak annál, hogy enyhe kellemetlenségként fogjuk fel, általában képtelenné tesznek rá, hogy tovább végezzük a a napi teendőinket. A másik az ún. tenziós fejfájás, mikor úgy érezzük, hogy valamilyen abroncs veszi körül a fejünket, és a tarkónk körül is fáj. A legritkább a cluster felfájás, mikor csak egy-egy pontra és a nap bizonyos óráira szorítkozik a fájdalom.

A lélekben az ok

A Pszicho For You blog cikke szerint rosszul tesszük, ha legyintünk a rendszeresen visszatérő, komoly fejfájásra, ami jelentős mértékben ronthat a teljesítőképességünkön és az életminőségünkön is. Ha nem sikerül megtalálni a kiváltó okokat, a pszichológus szakértő szerint érdemes alaposan utánajárni, mi okozhatja a problémát, és ha így nem találunk semmit, lelki segítséget igénybe venni, mert nagyon valószínű, hogy ott rejtőzik a baj forrása.

A lehetséges okok

De ha van a fejfájásnak oka, mi lehet az? A Prevention összeszedte a leggyakoribb lehetséges kiváltó tényezőket, amelyekre a hajlam biztosan öröklődő, tehát ha fejfájós anyukánk és nagymamánk van, nagy rá az esély, hogy mi is azok leszünk.

 • Túl nagy stressz ér minket.
 • Olyan tevékenységet végeztünk, ami miatt sokáig kellett merev pozícióban tartani a fejünket.
 • Túlságosan hidegben aludtunk.
 • Kényelmetlen pózban aludtunk
 • Alkoholt ittunk.
 • Túl sok koffein vittünk be, vagy éppen koffeinelvonással küzdünk.
 • Influenza, nátha vagy más fertőzés kapott el minket.
 • Valamilyen fogászati problémánk van.
 • Megerőltettük a szemünket.
 • Túl sokat dohányoztunk.
 • Nagyon kimerültünk, vagy megerőltettük magunkat.

Fejfájásnapló

Sokan javasolják, hogy rendszeresen előforduló fejfájás esetén vezessünk naplót róla, mikor, milyen körülmények között jelentkezik, így ráláthatunk az okokra. Ha például rendszeresen a reggeli kávé után fájdul meg, lehet, hogy a koffeinnel van bajunk.

Segítség

Mi segíthet azon a nyilvánvaló eszközön túl, hogy bekapunk egy fájdalomcsillapítót? Sokaknak éppen egy kávétól lesz jobb vagy attól, ha sok vizet isznak, másnak csak a pihenés segít. Ki lehet még próbálni a különböző nyak- és vállmasszázsokat, mindez pedig kombinálható egy kis mentaolajjal. Ha azonban tényleg az életünkre tör a rendszeres fejfájás, érdemes kivizsgáltatni.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!