10 ok, hogy ne csak a szépségért fogyj

Sokan azért vágnak bele ilyen-olyan fogyókúrákba, mert csinosak szeretnének lenni. Pedig lehet, hogy ez egy tévút, vannak ennél szerintem fontosabb okok is.

Sajnos tény, hogy ma már a kamaszkor előtt is, azaz gyakorlatilag gyerekként - jellemzően - a kislányok egyre nagyobb arányban vágnak bele fogyókúrákba. Nyilvánvaló, hogy ebben az életkorban ennek alapja nem elsősorban belső motiváció, hanem a külvilágnak való megfelelni akarás.

Szerintem a vékony ideális nőmodell divatjának egyik legkomolyabb mellékhatása, hogy a túlsúlyt esztétikai szintre helyezi. Persze a testünk megítélésének mindig is lesz egy esztétikai szintje, ez azonban erősen ízlésalapú, azaz kinek a lapos, kinek a gömbölyű, kinek a feszes, kinek a lágy jön be.

Kamaszkorban, fiatal felnőttkorban jellemzően továbbra is él a fejekben az a hit, hogy aki sovány, az szép és annál szebb, minél soványabb. Ha nem történik nagyobb baj, akkor megússzák a kamaszok étkezési zavarok (anorexia nervosa, bulimia nervosa) nélkül, és érettebb felnőtt korukra helyükre kerülnek a szépség-soványság-fittség-egészség rendszer elemei. Ennek azért van szerintem jelentősége, mert meg kell értenie mindenkinek, hogy a (valós) túlsúly elsősorban nem esztétikai probléma. A normális testsúly elérése és hosszútávú megtartása sokkal inkább egészséges életünk alapfeltétele.

Nézzük meg, mi vár ránk, ha plusz kilókat cipelünk éveken át!

1. Szívbetegség

A túlsúly jelentősen megterheli a szívünket, hiszen a nagy súly mozgatásához keményebb munkára kényszerítjük. A túlsúly és az elhízás a szív- és érrendszeri-, a koronária-betegségek (pl. infarktus) egyik fő kockázati tényezője.

2. Magas vérnyomás-betegség

A magas vérnyomás-betegség az egyik vezető betegség ma hazánkban, a szív- és érrendszeri betegségek, akut események egyik fő oka. Jó hír, hogy a testsúly csökkenésével látványosan javulnak a vérnyomásértékek is.

3. Inzulinrezisztencia, cukorbetegség

A túlsúly ugyancsak elsődleges tényezője az ún. kettes típusú cukorbetegségnek ill. az ezt megelőző egyik állapotnak, az inzulinrezisztenciának. Érdemes tudni a cukorbetegségről, hogy hosszú évek alatt alakul ki, és ha nem járunk rendszeres szűrésre, akkor általában már csak akkor kerül felderítésre, amikor életmódi lépésekkel nem, csak gyógyszeres kezeléssel lehet a betegséget kordában tartani.

4. Daganatos betegségek

Az elhízás kockázati tényezőként kapcsolatba hozható számos daganatos megbetegedéssel - pl. nyelőcsőrák, mellrák, vastag- és végbélrák, hasnyálmirigyrák, epehólyagrák.

5. Meddőség

A túlsúly hatással lehet a hormonális rendszer, így a petefészek működésére is, fogamzóképes nőknél ez teherbeesési nehézségekhez, akár meddőséghez is vezethet. Nem meddőségi kérdés, de ide kapcsolható, hogy túlsúly esetén a női és a férfi libidó is csökkenhet.

6. Mozgásszervi betegségek

A fokozott terhelés miatt sérülnek az ízületek, elsősorban a csípőízületek, a térd, a boka, hiszen rájuk nehezedik a súly, ők felelősek a súly mozgatásáért, szállításáért. Ide tartozik a hát- és gerincfájdalom is, amely a test súlypontjának áthelyeződéséből fakad.

7. Bőrbetegségek

Az egymásra boltosuló zsírrétegek miatt a bőr összehajlik, állandóan dörzsölődik. Az így kialakuló redők tisztítása nehézkes, megül bennük az izzadság, a dörzsölődés miatt sérül a hámfelület - kiváló táptalaj a kórokozók pl. gombák számára.

8. Nehézlégzés, fulladás

A túlsúly miatt nő a hasűri nyomás, ez nehezíti a légzőizmok munkáját, gyakori a légszomj, akár az éjszakai fulladás is. Ez utóbbi ráadásul kialvatlansághoz, alvászavarhoz is vezethet.

9. Szociális hátrány

Ez elsősorban gyerekkorban figyelhető meg: a kövér gyereket csúfolják, kiközösítik. Felnőtt korban is találtunk erre természetesen példát, bár itt leginkább már csak a háta mögött beszélik ki a túlsúlyos embert, szemtől szembe már kevesen vállalják fel a véleményüket. A kiközösítés mellett szintén jellemző, hogy a túlsúlyos ember maga vonul ki a közösségből, bújik el, hiszen a túlsúlya miatt nehezebben tud részt venni mozgásos, sportolós programokon, vagy akár egy túrázáson, nem szívesen megy úszni, strandra, párkapcsolatot is nehezebben alakít ki.

10. Pszichés betegségek

Az elszigeteltségből, a közösségből való (önkéntes v. kényszerű) kikerülésből fakadóan pszichés betegségek, akár depresszió is kialakulhat.

A fenti tíz ok számomra nagyobb jelentőségű, mint a szépségre való törekvés. Jó tudni, hogy a túlsúly, az elhízás következtében kialakuló krónikus betegségek kockázata a testsúly csökkentésével egyértelműen csökken, nyilvánvalóan meghosszabbítva egészségben leélt éveink számát. A testsúly csökkenésével, a fizikum javulásával társadalmi megítélésünk is javul, jobb lesz a közérzetünk, újra aktív részesei lehetünk baráti körünknek, családunknak.

Ha úgy érezzük, egyedül nem megy, mindenképpen forduljunk szakemberhez. A dietetikus segít az étrend összeállításában, a személyi edző, a gyógytornász a megfelelő mozgásforma megtalálásában és az edzésterv összeállításában, a pszichológus segíthet a túlsúlyhoz vezető lelki okok és a túlsúly miatt kialakuló szorongások feltárásában.

Lépjünk most, mert az évtizedek alatt ránk rakódott kilók nem fognak maguktól távozni!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek