100 kg felett áll meg a mérleg mutatója? - tippek a sikeres életmódváltáshoz

Számos cikk szól az utolsó pár kiló leadásáról, de mi a helyzet azokkal, akiknek jóval nagyobb túlsúlyuk van? Nekik adunk most 5+1 tippet, ami megkönnyíti az új élet kezdetét.

Arról általában többet olvashatunk, hogy miként tudunk megszabadulni utolsó felesleges kilóinktól, de kevés segítséget kapnak azok, akik jelentős (+30-40 kg) túlsúllyal élnek, és most tennék meg az első bátortalan lépéseket a rendszeres sport felé.

1. Első a fej

Higgyük el, hogy a gyakorlati tettek előtt érdemes lelkileg is ráhangolni magunkat a változásra. Attól a pillanattól kezdve, hogy eldöntöttük, ezúttal valóban változtatunk életmódunkon, legyünk nagyon büszkék magunkra!

Nem arra kell büszkének lenni, hogy meghíztunk, hanem arra, hogy felismertük a helyzetet, és elhatároztuk magunkat a változásra. Az önutálat és önostorozás legfeljebb negatív gondolatokat, és testileg-lelkileg elgyengítő hangulatot eredményezhet, sikert biztosan nem. Törekedjünk arra, hogy szeretettel és pozitívan szemléljük új, elszánt énünket. Beszéljünk róla! Keressünk társakat, kérjük meg egy közeli barátunkat, hogy legyen a mentorunk, és számoljunk be neki rendszeresen az elért eredményekről. Minél többen tudnak a tervünkről, annál nehezebb kiszállni, persze válogassuk meg jól, kiket avatunk a bizalmunkba. Most kizárólag pozitív, bátorító emberekre van szükségünk magunk körül, akik segítségünkre lesznek abban is, hogy ne adjuk fel az első kísértéskor, és legyen erőnk végigcsinálni, amit elhatároztunk.

2. Vizsgáltassuk ki magunkat!

Mielőtt belevágunk a rendszeres edzésbe, keressük fel a háziorvost, és kérjük meg, hogy vizsgáljon ki, illetve, ha szükségesnek látja, utaljon be szakrendelésekre. Talán felesleges időpazarlásnak tűnik, de fontos, hogy tisztában legyünk az aktuális egészségügyi állapotunkkal, szív-és érrendszerünk fittségével, mozgásszervi kockázatainkkal, hogy a leginkább nekünk való sportot kezdhessük el.

3. Keressünk fel egy edzőt!

Sokan felesleges luxusnak érzik a személyi edzőt, pedig nem az. Ahogy nem állunk neki tükörrel operálni magunkat otthon, úgy a testünket sem célszerű önállóan kezelésbe venni, főleg, ha hosszú éveken át elhanyagoltuk.

Ne ijedjünk meg, ez nem azt jelenti, hogy hónapokon keresztül százezreket kell költenünk erre a célra. Válasszunk olyan szimpatikus szakembert, aki egy részletes konzultáció és állapotfelmérés után az igényeinknek, lehetőségeinknek és céljainknak megfelelő otthoni, edzőtermi vagy szabadtéri edzést állít össze, és megtanítja a gyakorlatok pontos végrehajtását. Ezzel megkímélhetjük magunkat a sérülésektől, és lényegesen hatékonyabb lehet az edzésünk. Ezt követően elég, ha havonta visszatérünk konzultációra, hogy módosítson, nehezítsen az edzésterven, hiszen ahogy fejlődünk, úgy kell egyre nagyobb kihívások elé állítani a testünket. A jó edző segít abban, hogy megfelelő legyen az intenzitás, ne terheljük túl magunkat, de ne is becsüljük alá saját képességeinket.

4. Csak lépésről lépésre!

Ne essünk bele abba a hibába, amibe a legtöbb kezdő, újrakezdő, vagyis ne ugorjunk azonnal fejest a mélyvízbe. Ha a tempós gyaloglástól is kapkodjuk a levegőt, akkor ne kezdjünk el futni, csak azért, mert néhányan azt állítják, hogy ami nem fáj, az nem is hat.

Száz kiló felett jó megoldás például, ha gyaloglással kezdünk. Ez persze nem kényelmes, kirakatnézegető sétálást jelent, hanem tudatos, legalább 45 percen keresztül tartó gyorsgyaloglást. Figyeljünk az intenzitásra! Ehhez szükséges beszerezni legalább egy olcsó pulzusmérőt, ha megtehetjük, akkor pedig olyan órát válasszunk, ami képes az aktuális (aznapi) terhelhetőségünket, zsírégető zónánkat meghatározni (ez a sajátzóna funkció).

Olvastad már?

A tuti zsírégetés titkai

Pulzusmérő híján a tempót úgy érdemes megválasztani, hogy tudjunk beszélni a gyakorlat közben, de érezzük, hogy a mondat végére azért már elfogy a szufla. Ügyeljünk a helyes testtartásra, húzzuk ki magunkat, emeljük ki a mellkasunkat, zárjuk a lapockákat! Ne a földet bámuljuk, hanem előre nézzünk! Engedjük le a vállakat, feszítsük meg a hasat, és ügyeljünk a légzésünkre! A karok is dolgoznak: hajlítsuk be 90 fokban és ütemesen járjon a felkar a törzsünk mellett. Kezdjük alacsonyabb tempóval, fokozatosan vegyük fel az edzősebességet. Néhány percenként ellenőrizzük a tartásunkat, és ha kell, korrigáljuk a hibákat. A végén ne felejtsünk el nyújtani!

Ezt a sportot egy pár hét után már akár minden nap űzhetjük. Ha nincs komoly ízületi problémánk és a pulzusunk is engedi, egy idő után keressünk nehezebb terepet, például dombos vagy lépcsős környéket.

5. Gondoljunk az izmainkra!

Nagyobb súlyfeleslegnél célszerű úgy összeállítani az edzéstervünket, hogy nagyobb arányban szerepeljenek köztük a zsírégető zónában űzött kardioedzések, például a fenti gyaloglótréningek. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy ha az edzések következtében nő az izomtömegünk, akkor a testünk több energiát használ fel alapjáraton is, ráadásul tónusosabb izmokkal lényegesen szebb lesz a végeredmény, amikor eltűnnek a kilók. Ezért ne féljünk a súlyzóktól sem! Kérjük meg az edzőt, hogy a jelenlegi edzettségi állapotunknak megfelelő súlyzós, gumiköteles, saját testsúlyos edzéstervet állítson össze számunkra.

5+1. A változatosság gyönyörködtet!

És még jót is tesz, hiszen nem hagyjuk, hogy a testünk hozzászokjon a terheléshez, valamint nem fogjuk halálra unni magunkat az edzések közben. Amikor már bátrabbnak érezzük magunkat, keressünk csoportokat, ahol hasonló alkatú, korú sorstársakkal edzhetünk együtt. Menjünk táncolni, próbáljuk ki az aquafitnesst, ússzunk, kerékpározzunk! És élvezzük, ahogy egyre könnyedebben, bátrabban és felszabadultabban mozgunk!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Címlapról ajánljuk

További cikkek