10 konyhai trükk, ami tényleg megkönnyíti az életed

Mutatunk 10 konyhai trükköt, amelyekkel profi lehetsz a konyhában, és időt is spórolhatsz. A legtöbb annyira egyszerű, hogy nem is fogod érteni, miért nem így csináltad eddig!

Konyhai trükkökből sosem elég, hiszen nem tudhatjuk, mikor hallunk egy olyan mozdulatról, főzési megoldásról vagy elsőnek furcsának tűnő hozzávalóról, amivel finomabbá tehetjük az ételeket, vagy épp lerövidíthetjük a főzési időt. Az itt összegyűjtött 45 ötletből most megmutatjuk a 10 kedvencünket.

1. ÍGY TARTSD FRISSEN A SÜTIT

Hogy lehetne puhán tartani a csodás muffinokat, tortákat, piskótákat akár két-három napig? (Feltéve, hogy kitartanak addig, és nem faljuk fel az összeset még azon melegében?) Nem elég, ha betesszük őket egy légmentesen záródó dobozba, pakoljunk mellé egy szelet fehérkenyeret is. Ez akkor is hasznos lehet, ha a kekszünk túl keményre sikeredik – zárjuk el így egy éjszakára, és másnapra meg is puhulnak.

2. FAGYASZD LE A LEVESNEK VALÓT

Nincs időd nekiállni, de egy nehéz nap végén ennél valami igazán laktató és kényeztető zöldség- vagy krémlevest? Készítheted előre fagyasztott zöldségkeverékből is, de még jobb, ha van időd előzetesen összeállítani a kedvenc, saját ízkombinációdat – pucolva, szeletelve tedd a leveshez való zöldségeket egy mélyhűtős zacskóba, és csak kapd elő a fagyasztóból a csomagokat, amikor szükséges – már csak fűszerek és zsiradék kell hozzá, és kész is a vacsora.

3. PUHA VAJ BÁRMIKOR

A vaj puhán és frissen tartása az emberiség egyik nagy kihívásai közé tartozik. Megannyi tanács és praktika áll a rendelkezésünkre: sokan a vajtartóra esküsznek, és sosem teszik a hűtőbe a vajat, mások viszonylag ritkán veszik elő, ezért inkább a hűtőben tartják, ahol tovább eláll, viszont utálják, hogy a fél életük eltelik, mire kenhető lesz, vagy dolgozni tudnak vele. Az egyik megoldás, ami süteménysütésnél hasznos lehet, hogy nem az egész tömb vajat várjuk, hogy megpuhuljon, hanem apró kockákra vágjuk – így sokkal gyorsabban használható lesz. Ha pedig extra kevés az időnk, fogjunk egy reszelőt, és reszeljük le a süteménybe való vajat.

4. NE CSÚSSZON KI A TÁL A KEZEDBŐL

Kéne valaki, aki megfogja neked a tálat, miközben kevered össze a tésztát vagy a tojást a sütihez? A séfek így csinálják: fognak egy nedves konyharuhát, és a tál alá teszik, így az nem csúszkál majd keverés közben. Ez a trükk működik a fa vágódeszkákkal is, tedd a deszka alá a nedves ruhát és az biztosan a helyén marad, miközben aprítasz valamit.

5. SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ TOJÁS PILLANATOK ALATT

Sütésnél általában fontos, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, így érhetjük el a legjobb eredményt. A recept azt írja, hogy törj fel három szobahőmérsékletű tojást, te viszont elfelejtetted időben elővenni őket, hogy felmelegedjenek? Ha időszűkében vagy, nem kell kétségbe esni: fogj egy tálat, töltsd fel meleg vízzel és tedd bele a tojásokat. Pillatok alatt a kívánt hőmérsékletűek lesznek.

6. CITROMLÉ KÖNNYEN

Hogy tudod a legtöbb levet kifacsarni egy citromból? A séfek így csinálják: tedd 7-10 másodpercre a mikróba, majd a tenyereddel megnyomva görgesd végig párszor a konyhapulton – figyeld meg, milyen könnyen ki lehet majd facsarni. Működik lime-mal is!

7. RÉPA ÉS KRUMPLI, A MEGMENTŐK

Túl savanyú lett a paradicsomszósz? Adj hozzá vékony csíkokra hámozott répát! A répa magába szívja a paradicsom savasságát, sőt még édesebbé is teszi a szószt. Ha pedig túl sós lett a leves, adj hozzá egy félbevágott krumplit, és főzd addig, míg megpuhul, és közben magába szívja a só egy részét. Főzés után mind a répa, mind a krumpli könnyen kiszedhető. Ha pedig ezt a paradicsomszószt készíted el, garantáltan nem lesz gond az ízekkel!

8. ÍGY TARTSD FRISSEN A FŰSZERNÖVÉNYEKET

Legszívesebben mindenre friss bazsalikomot, koriandert vagy petrezselymet szórnál, de nincs lehetőséged magad termeszteni őket? Nincs rosszabb, mint amikor az embert egy nap után kókadt fűszernövények fogadják a hűtőben. Itt a megoldás: fogj egy kisebb poharat és állítsd bele a fűszercsokrot egy pici vízzel, a csokorra pedig húzz egy kisebb műanyag zacskót, amit a pohár nyakára kötözöl. Ezzel a megoldással akár két hétig is friss marad a fűszer a hűtőben!

9. PIZZAVÁGÓ ÚJ SZEREPBEN

A gurigatós pizzaszeletelőnek akkor is hasznát veheted, amikor apróra kell vágni a petrezselymet vagy bármilyen más zöldfűszert. Halmozd a fűszereket egy nagy deszkára, és menj rájuk a pizzaszeletelővel – pillanatok alatt apróra tudod vágni az egészet, és még a kezed is tiszta marad.

10. TÖBB HELYET A KONYHÁBA!

Nincs bosszantóbb, mikor az ember egy kicsi konyhában nem tudja hova tenni a reszelőket, hámozókéseket, ollót és a különböző merőkanalakat, vagy bezsúfolja az egészet egy fiókba, aztán idegesen kotorászik, mikor szüksége van valamire. Ha nincs hely egy akasztós tároló kialakítására a konyhapultnál a falon, szerelj fel bárhol kapható, olcsó kis akasztókat a konyhaszekrény belső oldalára! Így minden könnyen megtalálható, és egy csomó helyed is felszabadul.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

címlapfotó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?