Így készül a tökéletes tisztított vaj, imádni fogod a konyhádban

A tisztított vaj nagyon sokoldalú, és mennyi ízeket ad hozzá a klasszikus fogásokhoz is. Mutatjuk, hogy készítsd el! 

Azok közé tartozom, és ezzel bizonyára nem vagyok egyedül, akik szerint vajjal kicsit minden jobb. A reggeli pirítós íze, ahogy selymessé teszi, vagy egy gazdag pite, aminek a tésztája épp a bőséges vajasságától lesz omlós és ellenállhatatlan. Julia Child is megtanított már minket, mennyi étel sokkal finomabb ettől a zsiradéktól, de az sem mindegy, milyen formában használjuk a konyhánkban.

Egyetlen vaj sem sokoldalúbb, mint a tisztított verzió, ami egyszerűen annyit jelent, hogy a vajban lévő tej, valamint a víz különválik, sőt utóbbi el is párolog, épp ellentétben a barna vaj készítésével, amiről márírtunk korábbanis. Abban az esetben a vaj zsír része megbarnul, és ez isteni diós-mogyorós ízt eredményez. No de, a tisztított vajhoz visszakanyarodva az az igazán csodás benne, hogy, ha egyszer nekivágunk és megcsináljuk, akkor egy hosszan elálló, magas égéspontú zsiradékot kapunk, ami egyszerűen fenomenális a sütéshez, és nagyon sokrétű a felhasználása.

Nemcsak süteményekhez, de egyszerűen pékárukhoz, sőt még popcornhoz is tökéletes, egészen egyedi ízélményt ad hozzá az egyes fogásokhoz. Vétek lenne nem kipróbálni milyen az, ha a hétvégirántott húst tisztított vajban sütjük ropogósra!

Az indiai konyhában már régről ismert, és jól bevált ghí is a tisztított vaj egyik változata, mely édeskés ízével teljesen más megvilágításba helyezi a jól megszokott ételeket.

Hogyan készítsük el a tisztított vajat?

Az elkészítése tényleg nem nagy kunszt! A jó minőségű vajat helyezd egy serpenyőbe, vagy edénybe és közepes lángon kezdd el melegíteni, majd, ha felhevíted, a fehér habréteg emelkedni kezd. Innentől hagyjuk forrni nyolc-tíz percig, amíg már azt látjuk, nem emelkedik fel több hab a felszínre. Ez leszedhető a tetejéről, míg a vaj lesüllyed az edény aljára. Ami a két réteg között megmarad, az a tisztított vaj, amit finom anyagú textilen, vagy szűrőedényen is át tudunk szűrni.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?