Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így készül a tökéletes tisztított vaj, imádni fogod a konyhádban

A tisztított vaj nagyon sokoldalú, és mennyi ízeket ad hozzá a klasszikus fogásokhoz is. Mutatjuk, hogy készítsd el! 

Azok közé tartozom, és ezzel bizonyára nem vagyok egyedül, akik szerint vajjal kicsit minden jobb. A reggeli pirítós íze, ahogy selymessé teszi, vagy egy gazdag pite, aminek a tésztája épp a bőséges vajasságától lesz omlós és ellenállhatatlan. Julia Child is megtanított már minket, mennyi étel sokkal finomabb ettől a zsiradéktól, de az sem mindegy, milyen formában használjuk a konyhánkban.

Egyetlen vaj sem sokoldalúbb, mint a tisztított verzió, ami egyszerűen annyit jelent, hogy a vajban lévő tej, valamint a víz különválik, sőt utóbbi el is párolog, épp ellentétben a barna vaj készítésével, amiről már írtunk korábban is. Abban az esetben a vaj zsír része megbarnul, és ez isteni diós-mogyorós ízt eredményez. No de, a tisztított vajhoz visszakanyarodva az az igazán csodás benne, hogy, ha egyszer nekivágunk és megcsináljuk, akkor egy hosszan elálló, magas égéspontú zsiradékot kapunk, ami egyszerűen fenomenális a sütéshez, és nagyon sokrétű a felhasználása. 

Nemcsak süteményekhez, de egyszerűen pékárukhoz, sőt még popcornhoz is tökéletes, egészen egyedi ízélményt ad hozzá az egyes fogásokhoz. Vétek lenne nem kipróbálni milyen az, ha a hétvégi rántott húst tisztított vajban sütjük ropogósra!

Az indiai konyhában már régről ismert, és jól bevált ghí is a tisztított vaj egyik változata, mely édeskés ízével teljesen más megvilágításba helyezi a jól megszokott ételeket. 

Hogyan készítsük el a tisztított vajat?

Az elkészítése tényleg nem nagy kunszt! A jó minőségű vajat helyezd egy serpenyőbe, vagy edénybe és közepes lángon kezdd el melegíteni, majd, ha felhevíted, a fehér habréteg emelkedni kezd. Innentől hagyjuk forrni nyolc-tíz percig, amíg már azt látjuk, nem emelkedik fel több hab a felszínre. Ez leszedhető a tetejéről, míg a vaj lesüllyed az edény aljára. Ami a két réteg között megmarad, az a tisztított vaj, amit finom anyagú textilen, vagy szűrőedényen is át tudunk szűrni. 

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!