Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaj készítése otthon

Vaj készítése otthon
Vaj készítése otthon
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Biztosan találunk min. 30 % zsírtartalmú termelői tejszínt, ami nem csak hogy olcsóbb, mint a bolti, de biztosan adalékmentes is. Ebből gyerekjáték a vajkészítés. Édes, krémes, tejszínes ízű vaj az eredmény, 1/2 l tejszínből kb. 150 g vaj lesz.

hozzávalók / 12 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hideg tejszínt középmagas fokozaton robotgéppel először kemény habbá verjük, majd addig folytatjuk, míg elkezd kicsapódni belőle a zsír.
  2. Tovább verjük (kb. 5 perc), hogy az író és a vaj teljesen szétváljon.
  3. Gézzel vagy textilpelenkával átszűrjük az írót egy üvegbe, majd hűtőbe tesszük későbbi felhasználásra.
  4. A vajat összegyűjtjük, majd nagyon hideg vízzel kissé meglocsoljuk, és a tál falához nyomkodva igyekszünk minden maradék folyadékot kipréselni belőle, hogy tartósabb maradjon. Leöntjük a homályos, zavaros levet, és tiszta vizet adunk hozzá. Ezt addig folytatjuk, amíg a víz tiszta nem lesz (akár 6-7 öblítés is lehet).
  5. Ezután megformázzuk a vajat, vagy edénybe tesszük. A hűtőben 2 hétig biztosan eláll.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 48 613
elküldve: 2
receptkönyvben: 312
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Coook

Mióta szakács: 2014.04.07.
73 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – B vércsoport, AB0 diéta – AB vércsoport
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

házi vaj, vaj házilag

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Solt1978
Solt1978 Sun, 2016-06-19 19:09

Ezt a vajat lehetne süteményekhez is használni sütéskor?

kis-bocs
kis-bocs Mon, 2014-11-24 19:57

Fűszerezni mennyire lehet az így készült vajat? Mert nagyon szeretjük az egyedi fűszerezésű házi vajat, de nem mindegyikhez illik a fűszer. Próbálta már esetleg valaki?

Niccole
Macskamentha / Niccole Sun, 2014-07-06 17:18

Kedves Coook!

Elkészítettem életem első vaját az instrukcióid alapján. Bár először nem jöttem rá, hogy a középmagas sebesség után felvehetem magasabb fokozatra a robotgépem, csak miután a bő 5 perc letelt. Pedig kellett hozzá, hogy szépen elváljon a vaj és az író. :-) Nekem mindösszesen 50 g sikeredett, plusz úgy 2,5 dl író maradt. Valószínűleg kellett volna még "köpülni". Mindenesetre egyszeri élménynek jó volt, mivel nekem nem érte meg anyagilag. Ahol a házi tejet veszem és ahonnan az 5 dl tejszínt is származott, szóval ott árulnak vajat is. Ha a kissé szétfröcskölődött tejszínt, ami után lehetett takarítani a konyhában, az áramot és a sok mosogatást nézem, inkább ezt rábízom a tejes nénire a piacon. Mindenesetre köszi a receptet, egyszer mindenképp ki akartam próbálni. Még nem kóstoltuk, épp dermed a hűtőben. Kíváncsi vagyok rá. :-)

Üdv.:

Niccole

banya6868
banya6868 Mon, 2014-07-28 21:22

Én sokszor készítettem régebben (saját tehén, és tej) befőttes üvegben, a kupak rácsavarva. Így rázva is kicsapódik a vaj, többször vízzel megismételve/ kimosva.

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Sat, 2014-07-05 23:08

Régen a falusi háziasszonyoknak, nem volt más választásuk, ha vaj kellet, hát köpültek.
A mostani időkben aki teheti házi tejet vesz és másnap leszedi a tejszínt a tetejéről és ha elég, akkor csinálhatja a vajat a robotgéppel. Természetesen a hűtőbe teszi a tejet legalább 24 órára, akkor minden tejszín feljön a tetejére. Már elég idős vagyok hozzá, hogy elmondhassam, sokszor műveltem ezt a tevékenységet,és jó, hogy ezt feltette a nosalty-ra.
Talán valaki kedvet kap rá és megpróbálja.
Üdvözlettel Marika mama.

122
habtejszín 5 dl