r
Nosalty Logó

Vaj készítése otthon

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Coook
Vaj készítése otthon
adag
Előkészítés
perc
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 122 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 1460 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 292 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    71.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    25 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    116 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    114 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 122 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    154.6 g
  • Telített zsírsav
    97 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    555 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    858.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    345 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    305 mg
  • Nátrium
    170 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.8 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    317.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1395 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    115 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1370 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    300 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1460 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    30.9 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    111 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    171.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    279 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    274 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 292 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hideg tejszínt középmagas fokozaton robotgéppel először kemény habbá verjük, majd addig folytatjuk, míg elkezd kicsapódni belőle a zsír.
  2. Tovább verjük (kb. 5 perc), hogy az író és a vaj teljesen szétváljon.
  3. Gézzel vagy textilpelenkával átszűrjük az írót egy üvegbe, majd hűtőbe tesszük későbbi felhasználásra.
  4. A vajat összegyűjtjük, majd nagyon hideg vízzel kissé meglocsoljuk, és a tál falához nyomkodva igyekszünk minden maradék folyadékot kipréselni belőle, hogy tartósabb maradjon. Leöntjük a homályos, zavaros levet, és tiszta vizet adunk hozzá. Ezt addig folytatjuk, amíg a víz tiszta nem lesz (akár 6-7 öblítés is lehet).
  5. Ezután megformázzuk a vajat, vagy edénybe tesszük. A hűtőben 2 hétig biztosan eláll.
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 44
  • Össznézettség: 53974
  • Feltöltés dátuma: 2014. július 02.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Biztosan találunk min. 30 % zsírtartalmú termelői tejszínt, ami nem csak hogy olcsóbb, mint a bolti, de biztosan adalékmentes is. Ebből gyerekjáték a vajkészítés. Édes, krémes, tejszínes ízű vaj az eredmény, 1/2 l tejszínből kb. 150 g vaj lesz.

Hozzászólások

Marika nagyi

Régen a falusi háziasszonyoknak, nem volt más választásuk, ha vaj kellet, hát köpültek. A mostani id?kben aki teheti házi tejet vesz és másnap leszedi a tejszínt a tetejér?l és ha elég, akkor csinálhatja a vajat a robotgéppel. Természetesen a h?t?be teszi a tejet legalább 24 órára, akkor minden tejszín feljön a tetejére. Már elég id?s vagyok hozzá, hogy elmondhassam, sokszor m?veltem ezt a tevékenységet,és jó, hogy ezt feltette a nosalty-ra. Talán valaki kedvet kap rá és megpróbálja. Üdvözlettel Marika mama.

Macskamentha

Kedves Coook! Elkészítettem életem els? vaját az instrukcióid alapján. Bár el?ször nem jöttem rá, hogy a középmagas sebesség után felvehetem magasabb fokozatra a robotgépem, csak miután a b? 5 perc letelt. Pedig kellett hozzá, hogy szépen elváljon a vaj és az író. :-) Nekem mindösszesen 50 g sikeredett, plusz úgy 2,5 dl író maradt. Valószín?leg kellett volna még "köpülni". Mindenesetre egyszeri élménynek jó volt, mivel nekem nem érte meg anyagilag. Ahol a házi tejet veszem és ahonnan az 5 dl tejszínt is származott, szóval ott árulnak vajat is. Ha a kissé szétfröcsköl?dött tejszínt, ami után lehetett takarítani a konyhában, az áramot és a sok mosogatást nézem, inkább ezt rábízom a tejes nénire a piacon. Mindenesetre köszi a receptet, egyszer mindenképp ki akartam próbálni. Még nem kóstoltuk, épp dermed a h?t?ben. Kíváncsi vagyok rá. :-) Üdv.: Niccole

banya6868

Én sokszor készítettem régebben (saját tehén, és tej) bef?ttes üvegben, a kupak rácsavarva. Így rázva is kicsapódik a vaj, többször vízzel megismételve/ kimosva.

kis-bocs

F?szerezni mennyire lehet az így készült vajat? Mert nagyon szeretjük az egyedi f?szerezés? házi vajat, de nem mindegyikhez illik a f?szer. Próbálta már esetleg valaki?

Solt1978

Ezt a vajat lehetne süteményekhez is használni sütéskor?

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?