Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zsemlék és bucik

Zsemlék és bucik
Zsemlék és bucik
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádjuk a péksütiket, minden formában. Sokfélét sütöttünk már, és gondoltam, megosztom másokkal is, hisz finomabbak, mint sokszor a bolti változat.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 2,5 dkg élesztőt 2 dl langyos vízzel az 1 ek cukorral, csipetnyi sóval és az 1 ek liszttel felfuttatjuk (kb. 20-30 perc).
  2. Amíg az élesztő felfut, kimérjük a lisztet (ha már összekevertük az egészet, kiderül, hogy mennyi liszt kell még bele, mennyit vesz fel, a lényeg, hogy ne ragadjon, és ne is legyen túl kemény a tészta), hozzáadjuk a tejfölt, az 1 db tojást, a 1,5 tk sót, a maradék vizet, lereszeljük a 12 dkg vajat.
  3. Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és jól összegyúrjuk. (A tészta annál jobb minél jobban össze van gyúrva.) Ezután lefedjük a nyers tésztát tartó edényt, és meleg helyen pihentetük kb. 1 órán át, vagy amíg kétszeresére nem kel.
  4. Ha megkelt, előkészítünk egy nagy sütőlapot, beolajozzuk, megformázzuk a bucit vagy a zsemlét, és ráhelyezzük a lapra, a tetejét vízzel kenjük le.
  5. 30 percig kb. 100 fokon kelesztjük, majd 140-150 fokon kb. még 15 percig sütjük, míg a teteje szép piros nem lesz.
  6. A tetejüket sülés közben érdemes még egyszer vízzel bekenni.
  • sütési hőfok: 150°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 909
elküldve: 15
receptkönyvben: 178
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoly

Mióta szakács: 2012.10.01.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: kifli, perec, croissant, hamburger-buci, buci, édes leveles, pita, briós, bagel, burek

egyéb elnevezések

vizes zsemle, zsömle, házi készítésű péksüti

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ancsa7006
Ancsa / Ancsa7006 Sat, 2013-01-19 22:22

Megsüttem, és isteni finom lett. Egészben hagytam, kenyérformában sütöttem. Nagy sikere lett! Köszi a receptet!

rozsazsa
rozsazsa Fri, 2013-01-04 13:31

Guszta és meg is sütném, de elakadtam:
sima mezei gázsütőm van ami egyébként elég jól működik. Sajnos nincs rajta hőfok jelzés, honnan tudom mikor 100 fokos a sütőm, hogy 30 percig kelesszem?
Köszönöm a választ a mielöbbi zsömlesütés reményében Borosné

zoly2
Zoly / zoly2 Fri, 2013-01-04 13:46

Kedves Rozsazsa!

Az igazság az, hogy nekem villany sütőm, van és nincs rajta hőfok. A Nosaltyn viszont sokan hőfokban adják meg a sütést hiszen a rendszert azt kivánja meg. Tapasztalatom azt mutatja hogy 1 egység kb 30 foknak felel meg. Van amikor érzésre szoktam csak sütni. A lényeg hogy 1-3 ig (0-90 fok) a kelesztés ez mondjuk az alacsony sütés, 4-6 (90-180 fok) a közepes sütés, pl. ha kenyeret sütök, akkor 4-5 egység között lassan sül igy a nagyobb kenyér is biztonsággal sül meg, nem lesz nyers, és ropogós lesz a héjja, a bucikat pedig először 30 percig 3 ason kelesztem aztán 10 percig 5-ösön (kb 150 fok) majd újjab 10 percig 6-7 fokozaton (180-210 fok). Az az igazság hogy a lényeg az hogy amikor berakjuk a bucikat, a sütőbe figyelgetni kell. Ha jól megdagadtak, lehet emelni a hőfokot. Aztán arra kell ügyelni hogy szép pirosak legyenek.
Remélem hogy segitettem a leirtakkal. Én leginkább érzésből és figyelgetve sütök.

Üdvözlettel:

Zoly

rozsazsa
rozsazsa Fri, 2013-01-04 14:01

Kedves Zoly2 köszönöm a segitséget, de az én sütőmön összesen 3 jelzés van. A lényeget megértettem azért s megpróbálom megsütni. Mégesgyszer köszönöm s további áldott napot kivánok. Rózsa..

zoly2
Zoly / zoly2 Fri, 2013-01-04 15:03

kedves Rózsa!

Biztos vagyok benne hogy nagyon szép és ízletes péksüteményeket fog sütni.

Nagyon szívesen és jó sütést kívánok

Zoly

531
finomliszt 80 dkg
élesztő 2.5 dkg
víz 3 dl
tejföl 175 g
margarin 12 dkg
cukor 1 ek
tojás 1 db
1.5 tk