r
Nosalty Logó

Zöldborsóleves 8. - ropogós sonkafalatokkal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Mártika és Feri
Zöldborsóleves 8. - ropogós sonkafalatokkal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 364 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1451 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 54 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    13 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    475.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    179 mg
  • Nátrium
    158 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    599.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    184 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    47 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    118 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    89 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    120 micro
  • α-karotin
    21 micro
  • β-karotin
    757 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2857 micro
Összesen 364 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    52 g

Zsír

  • Összesen
    58.1 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    309 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1901.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    74 mg
  • Kálcium
    255 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    203 mg
  • Foszfor
    717 mg
  • Nátrium
    631 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    179.1 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    2397.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    735 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    190 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    473 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    358 micro
  • Kolin:
    286 mg
  • Retinol - A vitamin:
    480 micro
  • α-karotin
    84 micro
  • β-karotin
    3028 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11430 micro
Összesen 1451 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    69.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    87.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    111 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    418 micro
Összesen 54 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 3 dkg vajon megpároljuk a zöldborsót, megszórjuk 3 csapott evőkanál liszttel, és felöntjük kettő liter vízzel. Megsózzuk, és felforraljuk. (Levesünket feldobja, ha levesbetétként szaggatunk bele egy kis nokedlit.)
  2. Közben elkészítjük a nokedlitésztát: Villával 1 egész tojást elkeverünk körülbelül 10 dkg liszttel és 2 dkg vajjal. Annyi lisztet teszünk a tojáshoz, hogy olyan állaga legyen, amit kiskanállal tudunk szaggatni.
  3. Ha felforrt a leves, a borsónk már majdnem puha, egy evőkanállal kicsi nokedliket szaggatunk bele. A forrásban lévő levesbe úgy szaggatjuk a nokedlit, hogy néha belemártjuk a kanalat a levesbe, és akkor nem ragad rá. (A nagymamáink fél kanál cukrot is tettek ilyenkor a levesbe.)
  4. A levest felforraljuk, amikor a borsó és a nokedli is puha, a tűzről levesszük.
  5. A vékony szelet sonkát kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk, és 1 dkg vajon hirtelen átsütjük, pirítjuk.
  6. Tálalás előtt a kész levesbe szórjuk a ropogós sonkafalatokat, és rászórjuk az összevágott petrezselyemzöldet.
  • Receptkönyvben: 9
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3178
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 29.

Ajánló

Könnyű tavaszi borsóleves, ropogós sonkafalatokkal megbolondítva.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Zöldborsóleves 8. - ropogós sonkafalatokkal
Mártika és Feri 107 recept

Nokedli szavunk a bajor-osztrák eredetű Nockerl szóból jött létre, és mintegy 110-120 éve használjuk. Sok szinonimát találunk a nokedli szavunkra, egyes helyeken galuskának nevezik. Szlovák nyelvterületen "nokedle"-nek nevezik a szaggatott, ám burgonya nélkül készült tésztát (a sztrapacska készül burgonyával). A galuska szlovákul "halušky". „Nyeli, mint kacsa a nokedlit” A kacsa nagyon szereti nyelni a nokedlit, és nagyon szépen fejlődik is tőle. Régebben sok vidékünkön, csak liszt és víz keverékéből nokedlit főztek a kacsáknak, amit a szárnyasok pillanatok alatt elképesztő falánksággal felfaltak. A hízott kacsamáj előállításának céljából az így hízlalt kacsákat nem kellett fáradságos munkával naponta megtömni. Ez a hízlalási módszer is szép fejlett kacsamájat eredményez, és nem nevezhető állatkínzásnak, ráadásul kevesebb munkával is jár, így vannak farmok, ahol ezzel a módszerrel állítanak elő "kínzásmentes" kacsamájat.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek