r
Nosalty Logó

Zabvajas pirítós főtt eperrel

krisztatoth
Zabvajas pirítós főtt eperrel
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Zabvajhoz

Főtt eperhez

Pirítóshoz

Összeállítás

589
Kalória
14.6g
Fehérje
120.7g
Szénhidrátok
6.4g
Zsír
323.9g
Víz
-
Koleszterin
8.4g
Rost
59.1g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Zabvajhoz

Főtt eperhez

Pirítóshoz

Összeállítás

Összesen 589 kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Zabvajhoz

Főtt eperhez

Pirítóshoz

Összeállítás

Összesen 589 kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Zabvajhoz

Főtt eperhez

Pirítóshoz

Összeállítás

Összesen 124 kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1095.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    201 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    256 mg
  • Nátrium
    497 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    120.7 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    323.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    55 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    116 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    113 micro
Összesen 589 kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1095.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    201 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    256 mg
  • Nátrium
    497 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    120.7 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    323.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    55 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    116 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    113 micro
Összesen 589 kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    230.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    105 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.4 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    68.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 124 kcal

Elkészítés

Zabvajhoz

  1. A zabot tegyük egy tálba, és öntsük fel vízzel úgy, hogy a zab egésze víz alá kerüljön. Hagyjuk ázni 15 percig. (Megj.: én nagyszemű zabbal dolgoztam.)
  2. Szűrjük le a zabot.
  3. Helyezzük turmixgépbe a lecsöpögött zabot, és öntsünk rá vizet. Addig turmixoljuk, amíg teljesen híg nem lesz. Ha szeretnénk, akkor ízesíthetjük vaníliaaromával vagy esetleg fahéjjal. Én botmixerrel csináltam, úgy is tökéletes eredményt kapunk.
  4. Szűrjük ismét át a zabot. Ekkor a folyékonyabb rész a zabtej, amely kávéhoz isteni, ami a szűrőn fennmarad, az a zabvaj. Minél kevesebb vízzel dolgozunk, annál nagyobb arányban kapunk zabvajat.
  5. A kész zabvajat tegyük lezárható dobozba, és tegyük a hűtőbe néhány órára. Persze enélkül is lehet használni, de könnyebb a kenyérre kenni, ha kicsit dermed a hűtőben. :)

Főtt eperhez

  1. 10 dkg-nyi epret tegyünk lábasba, és ízlés szerint cukrozzuk meg, adjunk hozzá fahéjat vagy vaníliaaromát. Ha fagyasztott eper van csak otthon, akkor érdemes egy kevés vizet adni hozzá, amiből később eperszörp is lehet. :)
  2. Az epret tegyük fel főni, és amikor már forrásban van, szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. A lecsöpögött levet szörpként, ha cukor nélkül csináltunk, akkor gyümölcsléként fogyaszthatjuk.

Pirítóshoz

  1. Két kenyeret tegyünk a kenyérpirítóba, és pirítsuk meg ízlés szerint.

Összeállítás

  1. A pirítósra kenjünk rá a zabvajat, tegyünk rá a leszűrt eperből.
  2. Mivel a zabvaj semleges ízű, egy kevés barna cukrot szórhatunk még rá, ha nagyon íztelennek érezzük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Főzés ideje: 10 perc

Zabtejet készítettem magamnak a kávémba, és a szűréskor megmaradt sűrű zabvajat fel szerettem volna használni valamilyen módon.

További receptek

Sajtos karfiolnuggets

Ki ne imádná a párfalatos nuggets-eket? Most húsmentes változatban karfiollal és sok sajttal is elkészíthetjük. Házi paradicsomszószt feltétlenül készítsünk hozzá, de zöldfűszeres ...

Gréti

Fűszeres sajtgolyók

Ezek a sajtgolyók ellenállhatatlanok, ráadásul könnyedén és változatosan elkészíthetőek. Hűtőben jó ideig elállnak, és nagy mennyiségben előre gyárthatók, sőt ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...