r
Nosalty Logó

Zabpelyhes kenyér

ze(n)derta
Zabpelyhes kenyér
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

536
Kalória
18.3g
Fehérje
88.8g
Szénhidrát
14.8g
Zsír
76.2g
Víz
-
Koleszterin
13.5g
Élelmi rost
8.3g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 536 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 4281 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 265 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.3 g

Zsír

  • Összesen
    14.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1449.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    172 mg
  • Foszfor
    511 mg
  • Nátrium
    691 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    88.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    76.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    214 micro
Összesen 536 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    146.5 g

Zsír

  • Összesen
    118.2 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11597.2 g
  • Cink
    34 mg
  • Szelén
    152 mg
  • Kálcium
    342 mg
  • Vas
    45 mg
  • Magnézium
    1374 mg
  • Foszfor
    4085 mg
  • Nátrium
    5529 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    31 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    710.6 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    108 mg

Víz

  • Összesen
    609.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    84 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    61 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    635 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1712 micro
Összesen 4281 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    716.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    252 mg
  • Nátrium
    342 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    37.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 265 kcal

Elkészítés

  1. A kétféle lisztet és a zabpelyhetösszekeverjük egy nagy tálban a sóval. Ilyenkor tudjuk megkóstolni, hogy kellőképpen sós-e.
  2. A liszt közepébe mélyedést alakítunk ki, ebbe tesszük bele az élesztőt és a cukrot.1bögrelangyos vizet öntünk hozzá, és kanál segítségével kevés liszttel együttösszekeverjük. Liszttel betakarva egy órán keresztül meleg helyen érleljük a kovászt.
  3. Ezután hozzáadjuk az olívaolajat éskb. még egy bögre langyos vízzelrugalmas tésztát gyúrunk.Alaposan kidolgozzuk.
  4. Konyharuhával betakarjuk a tésztát és egy órán át a duplájárakelesztjük.
  5. Ha megkelt, újra átgyúrjuk és hosszúkásra formázzuk. Kiolajozott, kilisztezett 20x30 cm-es magas oldalú tepsibe tesszük. A tetején haránt irányban párhuzamos bevágásokat ejtünk 2-3 cm-re egymástól. Még a tepsiben is kelesztjük fél órán át.
  6. Közben a sütőt begyújtjuk és a sütőrács alá teszünk egy másik tepsit, vagy lábast, amibe vizet öntünk. Az így képződő pára megakadályozza, hogy a kenyerünk héja rögtön megkeménykedjen, így a belseje is biztosan átsül.
  7. Először magas hőmérsékleten (200 fokon) sütjük 10 percig, majd 180 fokra mérsékelve készre sütjük a kenyerünket (kb. még 35-40 perc). Ha gyorsan pirulna a teteje, akkor tegyünk rátöbb rétegben összehajtottkéztörlő szalvétát. Ez megakadályozza, hogy megégjen.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 45 p

Egy újabb tartalmas kenyér receptje.

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...