adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
-
4 csapott ek teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
-
1 csipet só
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
1 db tojás
-
1 kávéskanál szódabikarbóna
-
5 dkg vaj
548
Kalória
15.8g
Fehérje
57.3g
Szénhidrát
28.3g
Zsír
31.3g
Víz
143.8g
Koleszterin
7.3g
Élelmi rost
11g
Cukor
- 12% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 21% Zsír
Összesen
548
kcal
- 12% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 21% Zsír
Összesen
1094
kcal
- 12% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 21% Zsír
Összesen
238
kcal
- 12% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.8 g
Zsír
-
Összesen 28.3 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 731.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 167 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 100 mg
-
Foszfor 339 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrát
-
Összesen 57.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 7 mg
Víz
-
Összesen 31.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 210 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 206 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 246 micro
Összesen
548
kcal
- 12% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.5 g
Zsír
-
Összesen 56.7 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 288 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1463 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 334 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 200 mg
-
Foszfor 679 mg
-
Nátrium 184 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrát
-
Összesen 114.6 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 15 mg
Víz
-
Összesen 62.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 420 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 75 micro
-
Kolin: 192 mg
-
Retinol - A vitamin: 413 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 81 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 492 micro
Összesen
1094
kcal
- 12% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 12.4 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 319.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 148 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 25 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 13.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 92 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 90 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 107 micro
Összesen
238
kcal
Elkészítés
- A tésztához rakjuk egy tálba az őrölt zabpelyhet és a szódabikarbónával elkevert lisztet. Rakjuk hozzá a sót, a cukrot, a reszelt citromhéját, majd a tojást és az olvasztott (és langyosra hűlt) vajat.
- Keverjük csomómentesre, és öntsük fel a tejjel. Akkor jó, ha kicsit sűrűbb, mint a „rendes” palacsintatészta, ha szükséges egy kis vízzel még hígíthatjuk. (FONTOS: azonnal kezdjük meg a sütést, mert a zabpehely megdagad, és sűrű lesz a tésztánk.)
- Kezdjük meg a palacsinták sütését. Mivel a tésztában van zsiradék, ezért a teflont már nem kell olajozni. Merőkanállal tetszés szerinti méretű palacsintákat adagoljunk (mi szeretjük a nagyobbakat, de készíthetünk egészen mini palacsintákat is).
- Akkor jó, ha szépen buborékosodnak, és dagadnak. Oldalanként 2-3 perc elég nekik, míg aranyszínűre sülnek.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 5 p
- Sütés ideje: 10 p
A zabpehely az egyik kedvenc alapanyagom, és szeretem változatos formában elkészíteni. Mostanában leginkább palacsintaként tálalom reggelire. Ezúttal gyors, házi cseresznyelekvárral kínáltam, de bármilyen más lekvár megfelelő. Jól passzol hozzá a túró és a ricotta... a "bűnözők" pedig fogyaszthatják nutellával is. ;)