Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zab-Sacher

Zab-Sacher
Zab-Sacher
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Alma és zabpehely alapú kakaós sütemény, amire a legtöbben azt kérdezték: Mi ez, Sacher?! Nem, de egy kicsit valóban hasonlít :)

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Töltelék

Bevonat

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Az almákat meghámozzuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a cukrot (vagy sütésálló édesítőt), a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját.
  2. A zablisztet (aprítóban megőrölt zabpehely is lehet) egy külön tálban összekeverjük a kakaóporral és a szódabikarbónával.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső sütésen. Egy 24 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, az oldalát kivajazzuk és kilisztezzük (zabliszttel is lehet).
  4. A vajat megolvasztjuk, és a tojásos keverékhez öntjük, elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
  5. A zablisztes keveréket adjuk hozzá az almáshoz, és keverjük el. A tojáshabot egy keverőlapát segítségével forgassuk hozzá a masszához, amíg homogén nem lesz.
  6. Öntsük a tésztát a tortaformába, és egyengessük el benne. Kb. egy órán át süssük, késpróbáig. (Elég nedves tészta, nem fog teljesen kiszáradni sütés közben, mert a zab nem sül olyan jól, mint a finomliszt. Ha a késnek csak épp a hegye tésztás egy kicsit, nyugodtan el lehet zárni.) A résnyire nyitott sütőben kezdjük el hűteni, ha már csak langyos, ki lehet venni.

Töltelék

  1. Ha a tészta kihűlt, vágjuk ketté vízszintesen, és emeljük le a tetejét. Ha eltörne vagy repedne, nem baj, mert össze lehet illeszteni.
  2. Kenjük meg ízlés szerint, de legalább 300 g sárgabaracklekvárral, és tegyük rá vissza a felső részét. Ha az törött vagy repedt, akkor igazgassuk össze, hogy ne látszódjon.

Bevonat

  1. A vajat olvasszuk meg, és adjuk hozzá a cukrot, majd a kakaóport. Érdemes apránként, folyamatos kevergetés mellett adagolni a kakaót és a cukrot, hogy egy nem túl édes, homogén, olvasztott tortabevonóra emlékeztető állagú "csokoládét" kapjunk.
  2. Ha a bevonat elkészült, kevergetve hűtsük le. Amikor már langyos, akkor kanalazzuk a torta tetejére, és oszlassuk el rajta. Végül hintsük meg a mandulaszeletekkel.
  3. A kész tortára tegyük vissza a tortaforma szélét, és tegyük a hűtőbe lefedve, amíg megdermed. Utána érdemes inkább kamrában tárolni, nehogy idő előtt kiszáradjon.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm átmérő cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 814
elküldve: 1
receptkönyvben: 64
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Zabalom

Mióta szakács: 2018.06.03.
7 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
alkalom: születésnap, húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kakaós torta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

647
alma 4 nagy db
zabpehelyliszt 300 g
cukrozatlan kakaópor 3 ek
cukor 200 g
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 150 g
tojás 4 db
szódabikarbóna 2 kk
sárgabaracklekvár 300 g
vaj 50 g
cukrozatlan kakaópor 2 teáskanál
cukor 1 teáskanál
mandulapehely 2 ek