Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Virágfánk

Virágfánk
Virágfánk
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kicsi gyerekeim vannak, és szeretem őket meglepni finomságokkal. Sima fánkot akartam készíteni, de amikor elő akartam kapni a pogácsaszaggatót, megláttam az almaszeletelőt... Gondoltam, megnézem, mi lesz belőle. Szerintem jó lett.:) Evés közben a fánkvirág szirmai leszedhetők, és egyesével mártogathatóak a lekvárba.

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Sütés

Tálalás

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt kb. 1 deci langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk.
  2. Amíg felfut az élesztő, a lisztet kimérjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a sót, vaníliás cukrot, a maradék langyos tejet és a felolvasztott vajat. Opcionálisan rakhatunk bele rumot, rumaromát, citromhéjat is.
  3. A felfutott élesztőt is hozzáadjuk a tésztához, és alaposan eldolgozzuk. (Én kenyérsütő gépben szoktam dagasztani, azzal lesz a legszebb a tészta.) Előfordulhat, hogy kicsit több vagy kevesebb lisztet kíván a tészta. A lényeg, hogy olyan állaga legyen, hogy éppen ne ragadjon az edény falához.
  4. Megvárjuk, míg kb. kétszeresére dagad, majd lisztezett nyújtódeszkán kb. 7-10 mm vastagságra nyújtjuk.
  5. Almaszeletelővel kiszaggatjuk a tésztát. (Az almaszeletelőnek a külső pereme lejjebb van, mint a belső éles lemezek, ezáltal nem esik teljesen szét a tészta, és olajban kisüthető lesz egyben. Így kapjuk a virágformát.)
  6. A tésztát ismét kb. duplájára kelesztjük.
  7. Közepesen forró olajban kisütjük. Vigyázzunk, ha túl forró az olaj, nagyon gyorsan megsül, és a közepe nyers maradhat. Kiszedés után csepegtessük le róla a felesleges olajat.
  8. Vaníliás porcukorral, lekvárral kínáljuk.
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 222
elküldve: 0
receptkönyvben: 36
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Nornora

Mióta szakács: 2013.09.19.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

virágszirom fánk, virág alakú fánkocskák, fánk virág formában

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch Fri, 2013-09-27 00:00

Meghogy nem szebb, mint a cukraszdai, dehogynem! Ez gyonyuruuu!
Es oriasi otlet! Nagyon ugyes!
udv:witch

Artemisz
Artemisz Thu, 2013-09-26 19:00

Kedves Nornora!

Nagyon ötletes!
Egyébként az almaszeletelő jól használható eredeti funkciójában? (Úgy értem, érdemes-e beszerezni.)

Nornora
Nornora / Nornora Thu, 2013-09-26 21:38

Igen, nagyon jól használható az eredeti funkciójában (is). Csak arra figyelj, hogy ne műanyag élűt vegyél, hanem aminek fém lemezei vannak. :)

1942
finomliszt 80 dkg
tojássárgája 3 db
friss élesztő 50 g
1 kávéskanál
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 4 ek
tej 4.5 dl
vaj 3 dkg
rumaroma 5 csepp
citromhéj 1 citromból nyert
napraforgó olaj 5 dl
vaníliás cukor 2 csomag
lekvár/ dzsem 2 ek