Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Velős csont sütve

Velős csont sütve
Velős csont sütve
55 perc / előkészület: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tájjelegű ételek annyira meghatározzák a gyermekkoromat, hogy felnőttként sem tudok megszabadulni tőlük. Ezt most persze teljes mértékben jónak tartom, hiszen elkészítésük olyan emlékeket szednek elő, amelyeket már rég elfelejtettem.

Nana, a nagymamám sokszor készített velős csontot. Akkoriban még nem vágták el ilyen profin a csontokat, mint ahogyan manapság kaphatóak a boltokban. Sőt igazából gyakran nem vágták el egyáltalán őket, hanem vehettél egy óriási darabot, a többit pedig intézd el otthon. Szóval Nana kérésére nagyapám kivitte azt a csontot, és kedvenc kis fejszéjével, azon a sok telet megélt fatuskón felhasította több darabra. Jutott abba egy kis tölgy, zöld moha, néha havas lett, de ennél paleóbbat elképzelni sem tudok. Fűrészelhette is volna talán, de arra már nem emlékszem.

Levesbe kerültek mind, de ezeken a darabokon szinte a fejsze becsapkodási szögét is ki lehetett volna számolni. Mégis, mindezek ellenére felejthetetlen maradt. Ezek a szabálytalan darabok viszont eldőltek volna a sütőben, de nem úgy a tegnap vásárolt, precízen felszeletelt velős csontok.

hozzávalók / 2 adag

Velős csont előkészítése

Velős csont sütése

ajánlat

Friss hagymával és a burgonyával tálalhatod. De lehet egy szelet pirítóssal és fokhagymával is fogyasztani.

Szólj hozzá!

elkészítés

Velős csont előkészítése

  1. A csontokat megmossuk, és egy percig csodálkozunk azon, hogy amit a kezünkben tartunk, az tényleg a nagymamák álma lett volna harminc éve.
  2. A sütőt előmelegítjük 190 C fokra. Egy serpenyőt felmelegítünk, és a velős csontok mind a két oldalát megpirítjuk benne 2-2 percig.
  3. Ezután a só és a bors keverékét szétterítjük egy vágódeszkán, és a csontok mindkét oldalát beletesszük. Azért kell ez, hogy a sütés során egy vékony sóhártya keletkezzen, mint ami a pecsenyelé tetején is szokott. Ez segít a csontban tartani a velőt.

Velős csont sütése

  1. A csontokat egy sütőpapíron tepsibe rakjuk, és félbevágott burgonyával vesszük körbe, ami a csontokból távozó zsiradék legjobb barátja lesz.
  2. 45-60 percen át sütjük, közben megfordítjuk. Ha úgy vesszük észre, hogy a csontok felszíne barnára sült, és szinte fortyog a zsiradék benne, akkor bizony átsült. Sütőnk teljesítményének függvényében kivehetjük picit korábban is.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 12 912
elküldve: 4
receptkönyvben: 60
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: 1

szakács

Sajtospiritos

Mióta szakács: 2014.06.10.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sült velős csont, sütőben sült velős csont, marha velős csont sütve

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

131
marha velőscsont 4 db
1 kávéskanál
fekete bors 2 késhegynyi
burgonya 4 db
újhagyma 1 közepes db
retek 4 db