Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vegán "sajttorta"

Vegán "sajttorta"
Vegán "sajttorta"
45 perc / előkészület: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Angliában voltam egyszer egy remek kis vegán helyen, ahol egyszerűen észbontóan finomra sikerült nekik a sajttortájuk. Annyira el voltam ájulva tőle, hogy mikor hazajöttem, tudtam, hogy nekem is el kell készítenem (vagy legalábbis megkísérelni az elkészítését). A hozzávalók beszerzése kissé tovább tartott, mint gondoltam, és jóval többe is kerül, mint a szimpla sajttorta hozzávalói, de meg akartam mutatni az itthoniaknak, hogy egy vegán/vegetáriánus étel is lehet nagyon finom. Remekül sikerült, és ezzel a recepttel kiérdemeltem családtagjaim ámulatát és jóváhagyását.

hozzávalók / 4 adag

Alaphoz

Töltelékhez

Tetejére

ajánlat

Sütés nélkül elkészíthető, igazából egy egyszerű recept, egy kicsit macerás az összes hozzávaló beszerzése, meg még az áztatási/hűlési idő, de a végeredmény igazán meglepő és finom. Ugyanakkor ne számítsunk egy autentikus sajttortára, mert akkor igen nagyot fogunk csalódni. Tény, hogy hasonlít rá kinézetre, még egy picit talán ízére is, de teljesen más világ a kettő. Én csak ajánlani tudom.

Szólj hozzá!

elkészítés

Az alap elkészítése

  1. A kesudiót és a datolyát beáztatjuk langyos vízbe egy éjszakára, de ha türelmetlenek vagyunk, akkor is áztatni kell legalább 2-3 óráig, mielőtt elkezdjük.
  2. Áztatás után a datolyát leszűrjük, és a dióval együtt konyhai robotgépben felaprítjuk, hogy ne legyenek benne túl nagy dió/datolyadarabok.
  3. A diós datolyás keveréket piteformába tesszük, és elegyengetjük az alján és a szélén is a formának. Nekem ezzel a mennyiséggel 3 db 15 cm átmérőjű kis pite jött ki. Ezután betesszük a hűtőbe hűlni, amíg elkészítjük a tölteléket.

A töltelék elkészítése

  1. A töltelékhez leszűrjük a kesudiót, kifacsarjuk a citrom levét, és meleg vízben megolvasztjuk a kókuszolajat.
  2. Ezután mehet minden a robotgépbe, és egy jó ideig hagyjuk aprítani az egészet, hogy egy krémes állagot kapjunk a lehető legkisebb kesudió darabokkal a krémben.
  3. Az alap tetejére öntjük a masszánkat, és legalább 3 órán keresztül a hűtőben hűtjük, hogy a kókuszolaj ismét vissza tudjon dermedni, és a pite szeletelhető legyen.

A tetejére a szósz

  1. A szószhoz az áfonyákat egy nagyon kevés vízzel és cukorral elkezdjük párolni közepes-magas lángon. Ezt addig kell folytatni, amíg a legtöbb víz és áfonya leve el nem párolog, és egy szirupos állagot kell kapjunk a végén.
  2. Ha lehűlt a szósz is, és a krém is megdermedt és darabolható, a tortaszeleteket a szósszal együtt tálalhatjuk is.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 6 784
elküldve: 1
receptkönyvben: 57
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Júlia

Mióta szakács: 2010.10.24.
99 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Somat GOLD torta receptverseny
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
kategória: torta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogyókúra: paleolit fogyókúra
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sajt nélküli sajttorta, hamis sajttorta, diós-datolyás-kesudiós torta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

detke57
detke57 Mon, 2017-03-13 01:33

Kedves Júlia!
Jól néz ki a torta, ki fogom próbálni :)
A méz helyett esetleg agavé szirupot lehetne a hozzávalókhoz írni, mert így a torta nem vegán. A vegánok mézet sem fogyasztanak.

1313
dió 200 g
datolya 90 g
kesudió 300 g
citromlé 1 citromból nyert
méz 8 ek
kókuszolaj 150 g
vaníliaaroma 1 teáskanál
áfonya 120 g
kókuszcukor 2 ek