r
Nosalty Logó

Vasárnapi töltelék

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
vezsu
Vasárnapi töltelék
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 175 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 698 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 149 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    220 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    438.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    163 mg
  • Nátrium
    157 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    487 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    185 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    169 mg
  • Retinol - A vitamin:
    439 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    575 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    871 micro
Összesen 175 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    41.1 g

Zsír

  • Összesen
    34.8 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    879 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1753.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    99 mg
  • Kálcium
    273 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    650 mg
  • Nátrium
    628 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    299.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1949 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    75 mg
  • D vitamin:
    166 micro
  • K vitamin:
    742 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    480 micro
  • Kolin:
    677 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1757 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    2300 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    18 micro
  • Lut-zea
    3483 micro
Összesen 698 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    7.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    188 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    374.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    139 mg
  • Nátrium
    134 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    416 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    158 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    103 micro
  • Kolin:
    144 mg
  • Retinol - A vitamin:
    375 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    491 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    743 micro
Összesen 149 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A csirkemájat finoman lehúzogatjuk a késhegyével, hogy az erek megmaradjanak. Azokra nincs szükségunk. Teljesen pépesre törjük.
  2. A petrezselyemzöldjét finomra vágjuk.
  3. A hagymát lereszeljük, összekeverjük a májjal és a petrezselyemmel.
  4. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, ételízesítővel.
  5. A fokhagymát átzúzzuk.
  6. Belekeverünk disznózsírt (tudom, hogy nem reformkonyhás, de anélkül nem igazi!). Ezután még az olajat is.
  7. Jól elkeverjük és csak úgy adjuk hozza a tojásokat, kissé felverve a kanállal.
  8. Most kerül bele a zsemlemorzsa és a liszt. A mennyiséget normál tojásokra számoltam, ha nagyobbak akkor kicsit tobbet teszünk, ha kisseb akkor kevesebbet....
  9. Most jön a főzés...valamikor a nagyi egyenesen bekanalazta a gombócokat a levesbe. De ettől egy kicsit zavaros lett a húsleves. Ezért anyukám már úgy csinálta, hogy egy sima zacskót kettévágott, és ebbe kanalazta rúd formára. Ezután szépen becsavarjuk a végét, mint egy szaloncukornak és bele tesszük a húslevesbe kb. 45 percel lekapcsolás előtt.
  10. 30 percig főzzök zacskóban, utána kicsúsztatva a zacskóból, még 15 percig, hogy zamatosabb legyen.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 97
  • 7 napos nézettség: 313
  • Össznézettség: 138237
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 04.

Ajánló

A húsleves finomsága....

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ez egy igazi Zempléni finomság, melyet már a dédikém is csinált. Errefelé minden vasárnapi ebéd körete. Vagyis nálunk az első fogás ugye a húsleves. A benne megfőtt hús, zöldség és a töltelék pedig második fogásként kerül az asztalra. A családunk minden gyereke ezen nőtt fel. Kivétel nélkül imádják a nagyika töltelékét....Próbáljátok meg!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves vezsu, én is zempléni lány vagyok (Újhelybe jártam középiskolába, egyébként Bodrogközb?l származom). Nálunk is nagy hagyománya volt régebben a tölteléknek, ma már csak ünnepekkor készíti anyukám, valahogy elfelejt?dött. (Na meg a jó lagzikban még mindig felkerül az asztalra.) De meglátva, hogy feltetted a receptet, szólok neki, hogy gyakrabban csinálja, mert mi is nagyon szeretjük:)) Várom a többi receptedet és sok sikert a f?zéshez-sütéshez! Üdv: Évi

Törölt felhasználó

én is imádom! enélkül nincs húsleves :)

Törölt felhasználó

Sziasztok! Én is zempléni vagyok! :) Nálunk minden hétvégén kerül ilyen finomság az asztalra! Mi picit másképpen készítjük el: csirkemáj és fokhagyma nélkül, az aprított hagymát zsírban megdinszteljük, ill. a liszt és morzsa helyett, áztatott kenyér/zsemle kerül bele! Nincs olyan ember akinek ne ízlene! Akik eddig nem ismerték, és ettek nálunk, azóta mindig emlegetik, és kérik is! Próbáljátok ki, én is kifogom ezt a variációt is! :)

vezsu

Bizony, én is egyre csak osztogatom a felfoldi szlovákoknak..::)))....Kedves Sonny, szerintem nálunk azért kerul bele a csirkemáj is, mert szombaton amikor levágták nagyié a csirkét az kerult teljes mértékben a vasárnapi asztalra. A combok meg a fehér húsa kirántva, a csontok, nyak, láb meg a tobbi a levesbe kerult....és meg maradt a máj. Hogy semmi se vesszen kárba, szerintem ezért tették a betétbe.....okos háziasszonyok voltak régen...

Törölt felhasználó

Il. még 1 jó tanács! Érdemes folpackba csomagolva tenni a levesbe! :)

Törölt felhasználó

Sonny, nálunk keveredik a két verzió. Ha jól emlékszem, fokhagymát mi sem teszünk bele, de csirkemájat igen és nálunk is zsemle kerül bele liszt helyett.

ze(n)derta

úgy látom a Zemplénbe kell költöznöm, hogy ilyen fincsiségeket kapjak a tányéromba. vagy készíthetem magamnak is ;-) üdv, toma

riina

En Karpataljan nõttem fel, de a tölteleknek ott is nagy hagyomanya van. Nincs olyan haz ahol vasarnap ne kerülne az asztalra ez a finomsag. Mi is csirkemajjal es zsemlevel, apritott, zsirban dinsztelt hagymava, fokhagyma nelkül keszitjük.

Törölt felhasználó

Az én Mamika nev? nagyim is gyakran készítette, nagyon szerettem, ? celofánba tekerte, és úgy f?zte, ? Polgáron lakott, de azt hiszem Zemplén környékén is élt el?tte. Néha került bele máj, néha nem. Köszi a receptet! A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Sziasztok! Én már régóta keresem ezt a receptet, nagyon szeretem. Aki zsemlével készíti, az hogyan és milyen mennyiséggel csinálja? Köszönöm a választ!

Törölt felhasználó

Y, én úgy tanultam anno az anyukámtól, hogy ahány tojás, annyi zsemle kell bele! De ez persze függ a zsemle min?ségét?l/szerkezetét?l is! Ha nagyon hígnak/lágynak találnád, akkor tehetsz még bele 1-et! A lényeg, hogy se túl száraz, se túl lágy ne legyen a masszád! Hideg vízbe beáztatod, de nem kell sokáig, mert hamar megszívja magát! Azután a kezeddel kinyomkodod bel?le a vizet, és külön tálba teszed! Utána hozzáadod a többi hozzávalót is! Kézzel vagy kanállal jól összedolgozod, hogy a zsemledarabok "szétmenjenek"! Remélem, hogy segítettem! De hátha írnak a többiek is még valami jó kis tanácsot! :)

Törölt felhasználó

Ó, yessss! A töltelék egy isteni csemege! :D Bár mi zsírt és olajat nem teszünk bele külön, kivéve azt, amin a hagyma megdinsztel?dik, és itt még egy különbség, a hagymán az elkapart májat is lepirítjuk. Erre jön a fokhagyma, és ez megy a beáztatott zsemlékhez. Ahogy írtad, ahány zsemle, annyi tojás, és zsömimorzsa csak akkor, hogy ha túl lágy lenne a keverék. Sok-sok petrezselyem zöld, és ha úri kedvünk -és a kamra tartalma - engedi, aprított gomba is mehet bele. Celofánba tekerve tesszük mi is a húslevesbe, mikor megszilárdul, fordít rajta egyet az ember és kih?lni már sosincs ideje. :D:D:D Ugyan ez a keverék mehet kizsírozott tepsibe, némi kakastaréjjal a tetején a süt?be, valamin a gödöll?i töltött csirkecombokba is. Ahh....valaki küld fény-post, MOST! Ja, én borsodi vagyok. ;)

Törölt felhasználó

Mi Zalában hasonló töltelékkel szoktuk készíteni a töltött husit (májat néha kihagyjuk), de el?fordult már, hogy csak simán tepsiben lerakva, kevés margarinon megsütöttük. (Gyors kaja, ha az ember lánya már minden ötletb?l kifogyott.) Húslevesben f?zve még soha nem próbáltam, de ami késik, nem múlik! Elmentettem, ki fogom próbálni! :)

dagikajozó

Sziasztok! Az én anyukám nyírségi, és ? is szokott ilyen finom tölteléket csinálni. ? is zsemlével csinálja. Isteni finom, a család meg van ?r?lve érte.

vezsu

De jó! Már azt hittem csak mi vagyunk ilyen tölti-?rültek....::::))))....Vasárnap anyukam nagy családi ebédet készített. Szegény lábas! Kár hogy nem felfújható..:::)))..ugyanis minden gyereknek külön egy-egy darabot kellet készíteni....meg csomagolni is...hiába. A nagyik már csak ilyenek. Minden a gyerekek kedvéért....

Éva-Anyóca

Szerintem nagyon jó ötlet.Itt a Jászságban, van májgombócleves, tényleg gombóc alakban, vagy nokedliszaggatóval is szaggatják, én mondjuk ha sietek teáskanállal vagy ev?kanállal is.De ez nagyon jó ötlet, köszönöm szépen, én is inkább folpackba tenném, de kipróbálom vasárnap.:-)Elmentve.Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Borsodban él? rokonainknál ettünk ilyen finomságot el?ször ! Azóta mi is gyakran készítjük a vasárnapi húslevessel . Én folpack fóliába szoktam csomagolni , úgy teszem a levesbe ! A töltött csirkecombot is ilyen töltelékkel készítem, ha marad meg töltelék, akár hétköznap is meg lehet f?zni egy kis zöldséglevesben , vagy a hús mellé pakolni a tepsibe ! Üdv.Marcsi

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

HETI MENÜ: házias fogások, amelyektől egy balatoni nyaralóban érzed magad

Lecsó kolbásszal, rántott hekk, főtt kukorica, lángos sok tejföllel vagy ducira töltött töltött paprika? Csupa-csupa nyári fogást hoztunk, amelyek a nagyi nyaralójában levő rezsón is simán összedobhatók! Ha pedig nem utaztok idén, legalább ezekkel a receptekkel nosztalgiázzatok! Finom lesz, ígérjük...főzzetek velünk jövő héten is!