Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliás "pâte à bombe" eperzselével

Vaníliás "pâte à bombe" eperzselével
Vaníliás "pâte à bombe" eperzselével
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fogadjátok szeretettel a kedvenc irányzatom, a francia cukrászat elemeiből összeállított desszertemet. Kívül ropogós, belül szaftos mandulás piskótán 2 könnyed, kellemesen vaníliás mousse és 2 réteg csodás, édes eperzselé kap helyet. Az elkészítésében remélem, Ti is örömötöket lelitek majd.

hozzávalók / 12 adag

Dacquoise piskóta

Vaníliás Pâte à bombe

Eperzselé

Habcsók

Szólj hozzá!

elkészítés

Dacquoise piskóta

  1. A porcukrot, mandulalisztet és kukoricakeményítőt egy nagyobb tálba szitáljuk.
  2. A tojásfehérjét elkezdjük habosítani, és 3 részletben belekeverjük a kristálycukrot. Kemény habbá verjük.
  3. A tojásfehérje habot nagy mozdulatokkal a lisztes keverékhez keverjük. Egy légies, habos masszát kell kapnunk. Ne keverjük túl.
  4. Egy 26 cm-es tortaformát kibélelünk, és belesimítjuk a piskótamasszát. 175 °C fokra előmelegített sütőben sütjük 20 percig.
  5. Ha a piskóta kihűlt, 24 cm-es kört vágunk belőle, és egy 24 cm tortaformába helyezzük.

Eperzselé

  1. 3-4 darab epret félreteszünk a díszítéshez.
  2. A többi epret felkockázzuk, és a cukorral sziruposra főzzük, majd feloldjuk benne a hideg vízbe áztatott és kinyomkodott zselatinlapokat (ekkor már nem főzzük, csak a forró szószhoz keverjük).
  3. Az eperszószt turmixoljuk le, és öntsük egy tálba. Tegyük a hűtőbe. Figyeljünk, hogy az zselé alap hűljön ki, de ne dermedjen meg.

Vaníliás Pâte à bombe

  1. A krémalapot pasztörizáljuk. A tojássárgáját, a víz és a cukor felét egy hőálló üvegtálba tesszük, és gőz fölött 70 °C-ra melegítjük. Ha ezt elértük, elkezdjük habosítani.
  2. Amíg a tojássárgáját habosítjuk, a cukor és a víz másik feléből 121 °C-os szirupot főzünk (a szirup teteje apró gyöngyökben forr). A forró szirupot hozzácsurgatjuk vékony sugárban a tojássárgájához, és így habosítjuk tovább kihűlésig.
  3. A 4 darab zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, és 1 evőkanál forró vízben feloldunk, majd lehűtjük. (Nem dermesztjük, folyós legyen még.)
  4. A mascarponét a vanília kivonattal kihabosítjuk, hozzáadjuk a feloldott zselatint, és a kihűlt tojásos alaphoz adjuk nagy mozdulatokkal, hogy a habot ne törjük meg.
  5. A piskóta tetejére simítjuk a mousse egyik felét, erre egy réteg eperzselét öntünk, még egy réteg mousse következik, majd végül eperzselével zárjuk a süteményt. Minden réteg között tegyük a tortát 10 percre a hűtőbe.
  6. Egy éjszakát dermesszük a tortát a hűtőben. Másnap vékony késsel vágjuk körbe, csatoljuk ki a tortaformát, és vegyük le róla.

Habcsók

  1. A tojásfehérjét és a cukrot tegyük egy hőálló tálba, óvatosan keverjük össze. Melegítsük 70 °C-ig (kb. 10 perc, ha belenyúlunk, csípős érzés).
  2. Kihűlésig habosítsuk, hogy szép fényes, könnyű habot kapjunk.
  3. Tegyük a habcsókmasszát tetszőleges díszítőcsővel ellátott nyomózsákba, és díszítsük vele a tortát. Ha marad habcsókunk, azt sütőpapírra nyomjuk, és 100 °C-os sütőben szárítsuk ki (amit később megehetünk, vagy más sütemény díszítésére használhatunk).
  4. Tegyünk a torta tetejére pár szem felezett és negyedelt epret is díszítésként.
  • sütési hőfok: 175°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 054
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

eribalogh

Mióta szakács: 2019.04.13.
1 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: születésnap, húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
receptverseny: Piros Sütis Receptverseny
kategória: torta
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

vaníliamousse torta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

485
mandulaliszt 80 g
kukoricakeményítő 15 g
porcukor 80 g
tojásfehérje 100 g
cukor 65 g
tojássárgája 120 g
cukor 240 g
víz 60 ml
mascarpone 500 g
lapzselatin 4 db
vanília kivonat 3 kávéskanál
eper 1 kg
cukor 180 g
lapzselatin 6 db
tojásfehérje 90 g
cukor 125 g