Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliakrémes epertorta

Vaníliakrémes epertorta
Vaníliakrémes epertorta
90 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eper és csokoládé: ellenállhatatlan kombináció. Finomabbnál finomabb receptek születnek párosításukból, de én a legpazarabb variációt Limaránál találtam meg. Anyák napjára készítettem el, igazi dísze lett az ünnepi asztalnak, 4 generáció ülte körül, mindenkinek nagyon ízlett.

hozzávalók / 8 adag

A piskótához:

  • 5 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 13 dkg liszt
  • 2 dkg holland kakaópor
  • 3 ek olaj

A krémhez:

  • 5 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 2 kk vanília kivonat
  • 2 ek liszt
  • 25 dkg mascarpone
  • 3 dl hideg habtejszín
  • 5 db lapzselatin
  • 60 dkg eper

A mázhoz:

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótához az egész tojásokat és a cukrot -gépi habverővel- verjük habos krémmé (kb. 7-8 perc).
  2. Az átszitált lisztet és kakaóport apránként forgassuk bele egy spatulával, majd óvatosan csorgassuk hozzá az olajat is, keverjük el.
  3. Béleljük ki sütőpapírral egy tortaforma alját, öntsük bele a masszát, és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt süssük meg (tűpróba!).
  4. Tegyük rácsra, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. Mossuk meg az epret, alaposan csepegtessük le, mikor megszáradt, vágjuk félbe a szemeket.
  6. Áztassuk be a lapzselatinokat, közben melegítsük fel a tejet egy nagyobb lábosban, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot.
  7. Keverjük habosra a tojások sárgáját és a cukrot, majd adjuk hozzá a lisztet.
  8. A forró tejet -folyamatos kevergetés mellett- csurgassuk lassan a tojásos keverékhez. Öntsük vissza az egészet a lábasba, és állandó kevergetés mellett sűrítsük be közepes lángon.
  9. Adjuk hozzá a jól kinyomkodott zselatinlapokat, keverjük el, majd folpackkal takarjuk le a tetejét (így nem bőrösödik be), és hagyjuk teljesen kihűlni!
  10. Mikor a krém teljesen kihűlt, keverjük el benne a mascarponét, majd kíméletesen a kemény habbá vert hideg tejszínt is. Tegyük hűtőbe kb. 30 percre.
  11. Közben a piskótát vágjuk vízszintesen óvatosan ketté. Az alsó kör köré csatoljuk fel a tortaforma szélét, és az oldalánál körben rakjuk ki szorosan a félbevágott eprekkel. Rakjunk félre pár szemet a díszítéshez, a többit rendezzük el a piskóta alján.
  12. Óvatosan öntsük bele a hideg vaníliakrémet, majd fedjük be a másik piskótalappal.
  13. A mázhoz tördeljük apró darabokra a csokoládét, vízgőz felett olvasszuk meg a tejszínnel együtt, és óvatosan kenjük a torta tetejére.
  14. Díszítsük a félretett eperrel, és tegyük egy éjszakára hűtőbe (tálalás előtt vegyük csak le óvatosan a tortakarikát).
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 11 460
elküldve: 6
receptkönyvben: 160
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek
mikor: mindig
nehézség: közepes
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tejszínes-mascarponekrémes epertorta, mascarponés epertorta, anyák-napi epertorta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kackac
kackac Tue, 2013-05-14 18:03

Kedves Mignon!

Szeretném marcipánnal bevonni ezt a szép és biztos nagyon finom tortát, ehhez viszont be kell borítanom az oldalát is tésztával, hogy ne áztassa el a marcipánt. Ezért három lapot szeretnék sütni. Ha mindenből másfélszeres adagot veszek a tésztához, az szerinted jó lesz?

mignon
Mignon / mignon Tue, 2013-05-14 21:56

Kedves kackac!
A másfélszeres adag jó lehet... én egy piskótalapot sütöttem és azt vágtam ketté, tehát a kivitelezést már rád bízom 3 lap esetén! :)
Remélem sikerrel jársz, a marcipános bevonás jó ötletnek tűnik! :)
Várom beszámolódat, jó sütést!
Üdvözöllek:
Mignon

mignon
Mignon / mignon Mon, 2013-05-13 10:52

Kedves Éva-Anyóca!
Köszönöm nagyon! :)
Remélem minél többen el is készítitek majd, mert az íze az igazán mesés, tényleg ellenállhatatlanul finom! (a kinézet csak a ráadás!:)
Szép napot, üdvözöllek:
Mignon