Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vadkovászos gyúrt tészta tojás nélkül

Vadkovászos gyúrt tészta tojás nélkül
Vadkovászos gyúrt tészta tojás nélkül
18 perc / előkészület: 15 perc főzés: 3 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem emlékszem, hogy valaha előfordult volna, hogy ne legyen tojás itthon! Most megtörtént; nem volt mese, folytatnom kellett, mert a liszt a tálban volt, és ebédre ezt terveztem.

Ruganyos, selymes, de kissé lágyabb tésztát kaptam kifőzés után, mint amikor tojással gyúrom a tésztát. Nagyon kellemesen más volt a textúrája, így igen örülök ennek a véletlen kísérletnek! Mindig jó valami újat tanulni. :)

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Bármilyen szaftos hús mellé kitűnő köret, de az én kedvenc feltétem 1 személyre: 6-8 db olajon pirított, szeletelt vegyes gomba (sózzuk-borsozzuk, nagy tűzön pirítjuk!), fél darabolt avokádó, 1 durvára vagdalt nyers fokhagyma, kis tejföl, kis sajt, kis chili, jó maréknyi petrezselyem, és ha van, akkor egy jó maréknyi nyers bébi spenót, vagy mángold... pici só bors, átmelegítjük, ha kell. Csak a gombát pirítom, a többit nyersen adom a tésztához.

Ha nincsen gombám, akkor túrós-spenótos-fokis feltétet készítek, tetejére egy kis csípős ajvár krém vagy csípős paprikakrém... akinek tetszik! :)

Ha nincsen kovászunk, akkor ajánlom a pöttyös pappardelle gyúrt tészta receptemet, ami szintén két személyre szól, de az tojással gyúrt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókból közepesen kemény tésztát gyúrunk, majd letakarva pihentetjük 30 percet. 
  2. Pihentetés után újból átgyúrjuk, mert melegben a tészta kicsit megdagad. Ezután vékonyra nyújtjuk, és tetszés szerinti formára vágjuk.  
  3. Bő, sós, lobogó vízben pár percig főzzük csak. Hideg vízzel leöblítjük, majd tálaljuk. 
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 296
elküldve: 2
receptkönyvben: 15
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
kalória: átlagos
fogás: köret

egyéb elnevezések

gyúrt tészta tojás nélkül, házi tészta teljes kiőrlésű liszttel, házi tészta kovásszal

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-10-22 22:13

Fhjjjka, nem is kell szépre elkészíteni! Én csak emlékszem, hogy a nagymamám hogyan gyúrta....ripsz-ropsz kész volt....arra rájöttem, hogy nem szabad, hogy lágy legyen a tészta, mert akkor ragad ( persze akkor is lehet lisztezni, majd a kinyújtott lapot kicsit szárítani, felvagdosás előtt). Ezt az adagot irtó egyszerű gyúrni; csak a jobb kezemmel gyúrom, nem fentről, hanem kb 45 fokban jobbról balra...a bal kezem a kis tesztagombóc körül van ( mint egy kis kerítés)... Sima, fényesre gyúrom, lehet több részletben is jól atgyúrni, de nem hiszem, hogy 10 percnél tovább gyúrom összesen....(az jó is a karomnak, súlyemelés helyett :).
Aztan pihentetem, majd lisztezett konyhapulton ( nekem deszkám sincsen) kinyújtom, (én sose szárítom vagdosás előtt)
A kinyújtásnal pont olyan széles legyen a tészta, mint a nyújtófa hossza, mert a végén az egész tészta-hosszat feltekerem a nyújtófára és fent a tetején éles késsel átvágom.
Ekkor kapok több( egymás tetején) jó arasznyi (15-20 cm) széles, nyújtófa hosszúságú tésztalapot. Ezt a tésztarakást kettéhajtom széltében, majd egy nagyon éles késsel felvagdosom metéltre....
A lebbencstésztát egyszerűen nyújtás után ( a lisztes, vékony körlapot) cikkcakkban ósszevagdosom egy pizzavágóval...
Ez a tojás nélküli annyira selymes volt, hogy hihetetlen! Nem is nyújtottam hajszál vékonyra és nem is vagdostam túl vékonyra, mégis pillekönnyű lett, úgyhogy levesben kötött ki a fele adag ( a másikat a kedvenc feltétemmel ettem) valami mennyei volt! Már el is felejtettem, milyen a sima tojásos teszta, mert én már mindig vadkovászosat gyúrok. Majdnem jobban szeretem, mint a vadkovászos kenyeret! Pici gyakorlattal élvezet a tésztagyúrás!!! Nem kell a tökéletesre menni, csak élvezni a folyamatot; csodás ez az anyag minden téren!!! Puszillak, Torma :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-10-23 09:21

Köszi a részletes leírást! :) Olyan szeretettel tudsz róla írni, hogy kedvet kap az ember. Próbáltam már a vadkovászos tésztát, de szerintem túlfőztem, és így nem azt a képét mutatta, ami a legelőnyösebb, hogy finoman fogalmazzak. :)))
De nem hagyom abba a próbálkozást, mert a házitészta a tészták királya. És lehessen is bármilyen szuperextra száraztésztát kapni a szuperextra boltokban, akkor is jobb az otthoni, még ha nem is annyira szabályos. Ettől olyan emberi.
Pusszancs: F :)

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-10-24 01:32

Na, tegnap meg gyurtam egy "Mamikásat" :))) (levesbe>1 bogre liszt 1 tojas, csipet so es kis viz) Ahogy a draga nagymamam csinalta; egyenetlen kis kunkorira, mert megpodorintgette a vagott, friss, szeletelt metelt tesztat a ket (agyondolgozott) keze kozott....ha gyurok, mindig velem van, a szivemben! Ma reggel a kis maradek teszta olyan szep volt meg mindig, hogy lefotoztam es felteszem a NS-ra!

A friss tesztanak csak 1 perc kell felforras utan; persze vastagsagtol fugg, de legtobbszor vekony tesztat fozunk...
Alig merem leirni (MANIA!!!), de ma meg vadkovaszosat fogok gyurni; valamit krealok a meglevo gombammal es padlizsanommal.... Pusszancs a pofidra, Tormi :)

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-10-23 01:09

Ja, es ezt a gyurt teszta adagot 2 reszletben nyujtom, ugy gyors es konnyu!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-10-22 11:10

Tormikám, profi vagy! :) Hogy kell ilyen szép tésztát csinálni? Ebben nagyon kezdő vagyok sajnos. Pedig amikor meglátom ezeket a csudi tésztáitokat, mindig elfog a láz. Aztán sose tudom ilyen szépre elkészíteni.
Puszi: Fa :)

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-10-22 22:16

BOCS, megint rossz linkre ment...fent a válasz és BÁTORÍTÁS !!! A vadkovászos tészta az egyik legfinomabb étel a világon!!!!!!!!!!!!!!!!!!

489
finomliszt 1 bögre
teljes kiőrlésű liszt 0.5 bögre
kovász 10 dkg
víz 0.5 dl