Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi tészta - csipetke

Házi tészta - csipetke
Házi tészta - csipetke
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Házi tészta kollekciónk 2. darabja a csipetke (férjem csipkedettként ismeri :)), szintén ott figyel mindig a hűtőben egy dobozzal, mert nagyon jó levesbetét, de én pl. szeretem tojással, vagy sajtos, túrós és tejfölösen is egy gyors vacsorához.

Csülkös bableves receptem is csipetkével készítettem.

hozzávalók / 6 adag

  • 50 dkg finomliszt (48 dkg-val gyúrom a tésztát, a maradék az utánlisztezéshez szükséges)
  • 4 db tojás
  • 10 ml víz (ha nagyméretű a tojás, akkor nem szükséges)
  • 1 teáskanál himalája só
  • 1 ek napraforgó olaj (pihentetés előtt megkenni a tésztát)

ajánlat

Jól illik a bablevesekhez, gulyásleveshez, lencséhez.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megmosott tojásokat felütjük, alaposan elkeverjük a sóval. A lisztet kimérjük, és odakészítjük a hideg vizet, ha szükséges a tészta összeállításához.
  2. Egy nagyobb edénybe vagy gyúródeszkára halmozzuk a lisztet, közepébe mélyedést vájunk. A tojás folyamatos adagolásával összedolgozzuk a tésztát. Közben, ha szükséges, akkor pici vízzel lazítjuk a tésztát.
  3. Amikor már teljesen sima a tészta (nincsenek benne csomók), és elválik a gyúródeszkától vagy az edény falától, akkor gombócot formázunk belőle, melyet nedves konyharuhával szorosan lefedünk (vagy kevés zsiradékkal vagy olajjal bekenünk, és nedves konyharuhával befedjük). Ezután a tésztát hűvös helyen minimum fél órát pihentetjük.
  4. Lisztezett gyúródeszkára tesszük a gombócot, picit a tetejét is lisztezzük, majd egyenletes vastagságúra (kb. 1-2 mm) nyújtjuk a tésztát. Utána többször átforgatjuk a tésztát egyik oldaláról a másikra. Közben szükség esetén lisztezzük a deszkát vagy a tésztát. Ezt a fázist géppel is lehet végezni.
  5. Amikor megfelelően ki van nyújtva a tészta, akkor a széle felől nagyobb darabokat tépünk le a tésztából, melyeket kisebb (kb. 1x1 cm-es), szabálytalan formájú darabokra szaggatunk szét. Ez Kalocsa környékén szokásos, a férjemék Szolnok környékén picit megsodorják, és gombócokat formáznak a tésztából, viszont ők nem nyújtják a tésztát, hanem közvetlenül a nagy gombócból tépik le a szükséges darabokat (így ez gyorsabb). Az így kapott tésztát szükség esetén még picit lisztezzük, alaposan átforgatjuk, majd szétterítve hűvös helyen kiszárítjuk (kb. 1 nap). Utána dobozokba kiadagoljuk, és hűtőben tároljuk felhasználásig (ez max. néhány nap).
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 417
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Pancsika

Mióta szakács: 2013.08.11.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, ebéd
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 6 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csipkedett

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

361
finomliszt 50 dkg
tojás 4 db
víz 10 ml
himalája só 1 teáskanál
napraforgó olaj 1 ek