r
Nosalty Logó

Tyúkzsíros grízgaluska

witch
Tyúkzsíros grízgaluska
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

132
Kalória
2.8g
Fehérje
9.4g
Szénhidrát
9g
Zsír
9g
Víz
42.8g
Koleszterin
499.2mg
Élelmi rost
35.8mg
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 132 kcal
  • 10% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 659 kcal
  • 10% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 415 kcal
  • 10% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    68.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    37 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    9.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 132 kcal
  • 10% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    14.2 g

Zsír

  • Összesen
    45.2 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    214 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    344.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    183 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    47 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    45 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    116 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    191 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    243 micro
Összesen 659 kcal
  • 10% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    28.4 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    216.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    115 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    29.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    28.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    73 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    153 micro
Összesen 415 kcal

Elkészítés

  1. A tojást alaposan verjük fel a sóval, illetve a kurkumával. Adjuk hozzá a hűtőben jól megdermedt tyúkzsírt. (Én egy kis tálba rakom, hogy minél szilárdabb legyen, mire a galuskát készítem belőle.) Keverjük alaposan össze vele. Végül a búzadarával is kikeverjük. Hagyjuk pihenni 5 percig.
  2. Egy kislábasban rakjunk fel vizet forrni. Legalább 6 cm magas legyen, hogy a galuskák szépen meg tudjanak fordulni benne maguktól, ahogy főnek.
  3. Amikor a víz forr, sózzuk, és szaggassuk bele a galuskát egy vízbe mártott kávéskanállal. Minél kevesebbet nyomogatjuk, formázzuk a tésztát, annál hamarabb puhul.
  4. Főzzük 10 percig fedő nélkül, de nem szabad, hogy nagyon rotyogjon a víz, mert szétfőnek a galuskák. Fedjük le, húzzuk le a tűzről. Hagyjuk állni a forró vízben 10 percig. Ha esetleg nem záródik tökéletesen a fedő, akkor rakjunk rá konyharuhát, hogy ne tudjon megszökni a meleg.
  5. Nekem egyszer-kétszer már előfordult, hogy máshol vettem a búzadarát, és az nem úgy puhult, ilyenkor tovább hagyom "ázni" a forró vízben lefedve. Előfordulhat, hogy 10-20 perc kell neki az alap 10 perc felett, de előbb-utóbb csak megpuhul. 15 darab lesz belőle.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 10 p

A grízgaluskát vajjal készítettem, de néha előfordult, hogy  furcsa utóíze volt a vajnak. Aztán sertészsírral is kipróbáltam, de azzal is ugyanúgy jártam. A húsleves zsírját, mikor már megdermed a hűtőben, mindig leszedem a tetejéről, mert a férjem úgy is ide-oda tologatja rajta, nem szereti. Innen jött az ötlet, hogy mi lenne, ha azt a felesleges zsírt használnám a grízgaluskához? Nekem bevált így a recept, mert semmi utóízt nem éreztem ki belőle.

További receptek

Szilvakrémleves

A nyári gyümölcsszezon egyik kedvenc receptje lett nálunk ez a selymes szilvakrémleves, aminek a karamellizált cukor és az earl grey ad különleges aromát. Gyorsan elkészíthető, aztán ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...