Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrógombóc diókabátban

Túrógombóc diókabátban
Túrógombóc diókabátban
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Számos jelét tapasztaltam már annak, hogy folyamatosan változik az ízlésem, szerencsére csak az ételek tekintetében.
Gyerekkoromban nem lehetett velem megetetni a túrógombócot, azóta eltelt néhány 10 év és ma az egyike a kedvenc ételeimnek.
Kicsit kísérleteztem, mivel nem szeretem a pirított morzsát, így pirított darált dióba burkoltam a mesésen puha gombóckákat. Ráadásul Férjecske ötlete alapján a tejfölbe került egy kis áfonya lekvár is. Az eredmény pompázatos lett...

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Evés előtti este elkészíthetjük a masszát és hűtőben tároljuk a kifőzésig.
Ha a dió pirítással később végzünk, mint a gombóc kifőzéssel, akkor a dióba forgatás előtt mártsuk bele egy kiszedőkanállal a főzővízbe a gombócokat és lecsepegtetve tegyük a dióba (jobban tapad a gombócra a dió, ha enyhén nedves).
Készíthetünk édes tejfölt cukorral, vagy lekvárral (pl. áfonya, vagy barack), illetve, aki fanyarabb ízeket kedvel, tálalhatja natúr, vagy ízesített joghurttal.
  Aképen látható gombócok teljes kiőrlésű tönköly búzadarából készültek, sztíviával, valamint áfonya lekvárral ízesített tejföllel tálalva.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Válasszuk szét a tojásokat és a fehérjét verjük kemény habbá.
  2. Törjük össze egy tálban a túrót, adjuk hozzá a tojások sárgáját, a cukrot, a tejfölt, csipet sót és a búzadarát.
  3. Keverjük a habot a túrós masszához és tegyük a hűtőbe pihenni 2 órát.
  4. Ha letelt a pihenő idő, tegyünk fel vizet (kb. 10 cm magasságig legyen az edényben) forrni, majd amikor lobog, nedves kézzel formázzunk 5-6 cm átmérőjű gombócokat és óvatosan csúsztassuk a vízbe.
  5. Amíg a gombócok főnek, pirítsuk meg a darált diót egy serpenyőben (olaj nélkül, szárazon).
  6. Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére főzzük még további 2-3 percig és lecsepegtetve szedjük ki a vízből, majd hempergessük meg a dióban.
  7. Ízlés szerint tejföllel, porcukorral tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 8 378
elküldve: 3
receptkönyvben: 180
elkészítve: 8/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

diós túrógombóc

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

osztriga
OsztriGa / osztriga Sun, 2010-10-31 13:12

Azért olyan szép lilás az alja!!! Szép kép!! A túrógombócot én is gyerekkoromban száműztem a kedvencek közül... :( de ez guszta, még gondolkodom, hogy a diót (amire meg allergiás vagyok...) mivel lehetne helyettesíteni, esetleg mandulaforgács???
T.

518
tehéntúró 50 dkg
tojás 2 db
tejföl 2 ek
búzadara 12 evőkanál
cukor 2 ek
1 csipet
dió 8 dkg