r
Nosalty Logó

Túrógombóc Anett konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Túrógombóc  Anett konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A gombóchoz

A darához

A tálaláshoz

Összesen 867 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A gombóchoz

A darához

A tálaláshoz

Összesen 3461 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A gombóchoz

A darához

A tálaláshoz

Összesen 193 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    37.5 g

Zsír

  • Összesen
    34.6 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1550.6 g
  • Cink
    327 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    210 mg
  • Vas
    252 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    481 mg
  • Nátrium
    182 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    97.7 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    274.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    132 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    32 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    150 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    88 micro
  • Kolin:
    85 mg
  • Retinol - A vitamin:
    129 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    125 micro
Összesen 867 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    150.2 g

Zsír

  • Összesen
    138.5 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    537 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6202.2 g
  • Cink
    1306 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    838 mg
  • Vas
    1007 mg
  • Magnézium
    264 mg
  • Foszfor
    1924 mg
  • Nátrium
    729 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    43 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    390.9 g
  • Cukor
    95 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    1098.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    527 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    126 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    601 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    351 micro
  • Kolin:
    342 mg
  • Retinol - A vitamin:
    518 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    75 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    499 micro
Összesen 3461 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    342.1 g
  • Cink
    72 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    56 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    60.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    33 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 193 Kcal

Hozzávalók

A gombóchoz

A darához

A tálaláshoz

Elkészítés

A gombóchoz

  1. Keverjük össze a túrót a tojásokkal, a bögre búzadarával. A búzadarának időre van szüksége, hogy jól megszívja magát, ezért mielőtt a gombócokat kifőzzük, pár órával korábban keverjük be az alapanyagokat.
  2. Formázzunk ízlés szerinti méretű gombócokat, majd forró vízben főzzük ki. A golyók méretétől függően 7-10 perc alatt készül el.
  3. A dara készítése: Figyeljünk milyen edényben készítjük, mert pillanatok alatt megég. Tehát 3-4 evőkanál olajat hevíteni kezdünk és amikor elég meleg, beleöntünk egy pohárnyi darát. A poharat teleöntjük hideg vízzel, és a tűzhely mellé tesszük. Folyamatosan keverjük a darát, közben adunk hozzá egy késhegynyi sót. Ez fontos, ha nincs benne só ízetlen lesz. Tehát keverjük, keverjük (nem hagyjuk ott!), és egyszer csak észrevesszük, hogy az alja pirul. Fokozott figyelemmel keverjük és pár perc múlva, amikor úgy látjuk, egyenletesen átpirult, de nem ég, ráborítjuk a pohár vizet, majd gyorsan még egyet. Átkeverjük, lefedjük, elzárjuk a lángot.
  4. Öt perc alatt beszívja a vizet, akkor újra alaposan átforgatjuk, vagy villával áttörjük, és mehet bele a gombóc.
  5. Cukrozott tejföllel tálaljuk, amit ízlés szerint ízesítsünk porcukorral és vaníliás cukorral.
  • Receptkönyvben: 45
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 9506
  • Feltöltés dátuma: 2014. január 20.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Az én anyukám darával készítette a túrógombócot, nem zsemlemorzsával, ezért én is így csinálom. Leírom a darakészítés menetét is, mert amikor én először csináltam, bizony ki kellett dobni... számomra egy x-akta volt a készítése, valahogy sosem sikerült. Van akinek ez kézenfekvő, nekem nem volt az. Hát íme.

Hozzávalók

A gombóchoz

A darához

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.