Nosalty Logó

Tortilla chips házilag

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
OsztriGa
Tortilla chips házilag
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 452 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 1809 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 298 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    21.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    773.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    178 mg
  • Nátrium
    432 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    205 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    192 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    153 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 452 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.3 g

Zsír

  • Összesen
    87.7 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3092.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    387 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    178 mg
  • Foszfor
    712 mg
  • Nátrium
    1729 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    230.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    249 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    819 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    93 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    283 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    768 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    613 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 1809 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    510.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    285 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    135 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    127 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    101 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 298 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A liszteket összekeverjük a sütőporral, sóval, hozzámorzsoljuk a margarint. Kevés forró vizet hozzáöntünk, és kanállal összedolgozzuk. Addig kell a vizet adagolni, amíg lágy tésztává összeáll, ekkor kézzel is meg lehet kicsit gyúrni, hogy el tudjuk dönteni, hogy megfelelő állagú lett-e már. Ne morzsolódjon!
  2. Folpackon, esetleg nylon zacskón rudat sodrunk belőle, és nagyobbacska diónyi méretű gombócokat vágunk le belőle.
  3. Egy vastagabb aljú serpenyőt tűzhelyen elkezdünk melegíteni.
  4. Két nylon lap között (szétvágott zacskó is megteszi) kinyújtjuk a gombócokat, kb. kistányér méretű korongok lesznek belőle. Nagyon vékonyra el lehet nyújtani, és a fóliáról le is lehet szépen szedni. Ha már papírvékony, a felső fóliát lehúzzuk, és nyitott tenyerünkben felfogjuk a tésztát, amíg a másik fóliát is lehúzzuk.
  5. A forró serpenyőbe rakjuk, de nem kell olajozni! Amikor kifehéredik, lapáttal átfordítjuk, másik oldalán is megsütjük. Közepes lángon dolgozzunk, és vigyázzunk, valamivel előbb megsül, mint amennyi idő a következő gombóc kisodrásához kell... Nem kell alaposan átsütni, maradjon hajlítható!
  6. A kisült lapokat tegyük fedő alá, hogy a saját gőzében puha maradjon.
  7. Ha kész, vágjunk 6-7 lapot cikkekre (kb. ennyi fér el szépen lazán a tepsiben, szórjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, fűszerezzük pikáns fűszerkeverékkel, spricceljük meg kevés olajjal, és tegyük közepesen meleg sütőbe, és inkább szárítsuk, semmint süssük kb. 10-15 percig.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30*40
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 42
  • 7 napos nézettség: 245
  • Össznézettség: 201008
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 04.

Ajánló

Valamilyen pikáns szósszal.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

OsztriGa 35 recept

A fiaimmal moziban voltunk. Az egyik tortilla chipset kért, de olyan csípős volt, hogy nem bírta megenni. Amikor hazaértünk, még mindig a tálat szorongatta az ölében. Persze már leginkább csak a szószból volt, így eldöntöttem, hogy sütök hozzá egy kis chipset. Egy csomó receptet megpróbáltam...addigra a szósz is elfogyott, de egyik sem volt ehető. Az egyik oldalon például olajban sütötték ki az elősütött tortillákat, az szinte ehetetlen lett. Ezt a verziót én találtam ki, az interneten látható sok recept alapján. Egy baj volt csak, hogya fiúk nem bírták kivárni, amíg lefotózom. Folyton szaladoztak újabb darabkáért, és elégedetlenkedtek: Anya, már soha nem lesz kész az a kép???

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves Osztriga! Tök szuper a tortillarecepted! Mentettem, mert nálunk a fiúk nagyon szeretik!:)) Üdv: Mrs Smith

OsztriGa

Remélem beválik, egy kis barátunk is dicsérte, pedig a kicsik néha kegyetlenül ?szinték tudnak lenni.:-) Persze azért nem olyan mint a zacskós... Üdv: Timi

Törölt felhasználó

Nagyon gratulálok a recepthez! Feltétlen meg kell csinálnom, mert nálunk mindig kéznél kell lenni valami ropogtatni valónak, és olvasva ez nem terhel?en olajos, zsíros, nagyon vev? vagyok rá! És már kattog az agyam, hogyan tudnám édes változatban is elkészíteni. Még egyszer köszi! Ani. Megmondom ?szintén ráakadtam egy hasonlóra a sütigyárnál, de pár nap múlva, hogy kerestem, már törölte a felhasználó magát. Örülök, hogy Rád találtam!

OsztriGa

Szia Ani(?)! Remélem ízleni fog. A hozzávalók mennyiségét nem kell patikamérlegen kimérni, az a lényeg, hogy egy lágy tésztát kapj, amit aztán nagyon (!) vékonyra nyújts ki. Tulajdonképpen, ha egy kicsit tovább süti a serpeny?ben az ember, már akkor ropogós lesz, de akkor még nincs rajta a f?szer...így inkább jobb puhára sütni (esetleg a nagyobbakat lehet hússal, salátával tölteni) és süt?ben szárítani. Várom a visszajelzést! Üdv.: Timi

Törölt felhasználó

Nagyon tuti recept.Köszi, hogy megosztottad. Még chips ellenes anyukámnak is ízlett. :) Nagy tortilla chips rajongó vagyok, de a bolti annyira f?szeres néha, hogy szó szerint kimarja a szám, ezt viszont úgy f?szerezhetem, ahogy nekem tetszik. Kipróbáltam, hogy magába a tésztába is raktam mexikói f?szerkeveréket. Hát isteni! Köszi még egyszer. :)

OsztriGa

Nagyon örülök neki, ha ízlett!!! :-)

Törölt felhasználó

Kedves OsztriGa! Szuper a recept, megcsináltam (egy kicsit átalakítva)mind elfogyott! Nagyon köszi a pontos leírást! :))

OsztriGa

Szia! Örülök, ha ízlett!! Szép a blogod!! Gratulálok! T.

Törölt felhasználó

Köszi. :)

ancymancy

Ha a tésztájába tesztek egy kis oregánot vagy bazsalokomot, még finomabb.:) Aki szereti az efféle ízeket, próbálja ki bátran:)

Tévésámán

Olajban sütve is igazán finom

blange

Szia! Nagyon tetszik a recept, de nincs esetleg valami tipped, hogy vidéken hol lehet kukoricalisztet kapni? Hipermarketekben, bioboltokban is csak dara van. Jobb esetben.:/

OsztriGa

Szia Bija! Talán CBA-ban, ott id?nként nagyobb a választék. Vagy, ha megjelölöd, hogy melyik városban, talán van itt valaki, aki konkrétan is tud segíteni... Üdv:T.

angyalka666

Köszi a receptet! :) Nagyon fincsi fincsi party kellék! :)

OsztriGa

Kedves Angyalka! :) Köszönöm a visszajelzést! Fiaim is nagy rajongói a terméknek... Üdv.: T.

Törölt felhasználó

Kedves OsztriGa! Komoly nacho függés áll fenn nálam és a páromnál, mindenképp kipróbálom, amint be tudom fogni a párom tésztát gyúrni:D

OsztriGa

Kedves Petrusek! Szerencsére nagyon lágy a tészta, így nem kell nagy er? a gyúráshoz!! De abban nagy igazság van, hogy kettesben minden élvezetesebb :D T.

Törölt felhasználó

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy szerintetek mit ronthatok el, ha már másodszor sikerül nagyon keményre, pedig csak 10-12 percre teszem be a süt?be? El?re is köszi! :)

OsztriGa

Szia! Csak tippelni tudok, de hátha segít: Egyik tippem, hogy talán már az alaptészta "kemény", esetleg kevés vizet tettél hozzá. A tésztának lágynak, könnyen szétnyomhatónak kell lennie. Esetleg lehet az is, hogy a serpeny?ben nagyon kiszárítod, éppen csak fehéredésig kell sütni, a tészta akkor jó, ha könnyen hajlítható. Végül még arra tudok gondolni, hogy vastagra nyújtod, és ezért lesz kemény, merev. Sajnos eléggé nehezen behatárolható min?ségek vannak ebben a receptben, sajnálom, ha nem sikerült. :( Üdv.: T.

Törölt felhasználó

Köszönöm a gyors választ! Az 1. és a 3. pontban lehet, hogy hibáztam! :) Legközelebb remélem sikerül! :)

timcsiikee

Épp most csináltam meg a chipset, isteni lett köszönöm a receptet :)

OsztriGa

De örülök neki! :) Ideje lesz lassan nekem is sütni egy adagot, fiaim már reklamálnak. Üdv.: T.

Törölt felhasználó

köszönöm a receptet. megcsináltam isteni :) nálunk a férjem a terhesség alatt letiltott a chips-r?l, mondván hogy sok benne az "e" pedig nagy függ?je vagyok. most még szoptatok, de olyan jó hogy megint ehetek... és ez ellen neki sincs kifogása... s?t velem ropogtat :)

OsztriGa

És lassan már hármasban ropogtattok?? Örülök, ha ízlett. Most szólt a fiam a képerny?re nézve, hogy mi is csinálhatnánk egy adaggal... Tényleg jó kis nasi. Üdv.: T.

Harold Zidler

Szia Osztriga! Hát hirtelen felindultságból egy órája elkészítettem, gondoltam beszámolok, hátha valaki számára hasznos információval szolgálok. :) El?ször is a recept szuper, és minden elismerésem a szöszmötöléshez, ui. nekem egy darab sem lett kerek - szétnyúlt, szakadt a kezemben mikor serpeny?be raktam -, úgyhogy jól fel is mérgeltem magam :) Másodszor pedig elkövettem azt a hibát, h gondoltam kukoricaliszt hiányában kiváltom azt teljes kiörlés?vel. A színe t?le pocsék lett, az íze meg teljesen más (persze gondolhattam volna). Happy ending: a páromat pont nem érdekelte, mind befalta szinte egyedül 10 perc alatt. :) Köszi a receptet!Holnap megyek kukoricalisztért...

OsztriGa

Szia Harold! Sajnálom, hogy nem sikerült. A teljes ki?rlés? lisztek lélektanáról vajmi keveset tudok, de könnyen lehet, hogy erre a feladatra nem alkalmasak. A kukoricaliszt az nagyon más mint a búzaliszt, már a nyers tészta egészen máshogyan alakul és néz ki (nem csak a színe miatt).. Remélem megírod, hogy milyen lett kukoricaliszttel. Üdv.: T.

Harold Zidler

Szia Osztriga! Na megcsináltam kukoricalisztb?l, és jelentem sokkal jobb lett! :) Node nem véletlenül tartott eddig h ismét összeszedjem magam, én tiszta béna vagyok ebben, és bár most jobban ment, két órát pepcseltem vele :D De nem adom fel! Egy apró kérdés, ez az olajsprickoló sokat számít? Sosem volt itthon szükségem rá, de most lehet beszerzek egyet.

OsztriGa

Szia! Örülök, ha jobb lett! Az id? az bizony elmegy vele, hiszen darabonként nyújtani, sütni...mint a palacsintánál, ez sok id?. Aztán még jön a sütés a süt?ben. A spriccel? használata csupán annyiban jobb, hogy szép vékony réteget lehet a chipsekre szórni, ráadásul egyenletesen. Nekem olyan van, amit után lehet tölteni. Grillezéshez szoktam gyakran használni. Üdv.: T.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek