Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szőlőlekvár bio szőlőből

Szőlőlekvár bio szőlőből
Szőlőlekvár bio szőlőből
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

AzEsztertől jött az ötlet, azóta minden évben készítek én is szőlőlekvárt. Saját szőlőnk, nincs permetezve!!! Többféle szőlőből  (4-5 féle) készítettem, javarész vékonyhéjú piros szőlő van benne + fehér is.

Nekem ez a mennyiségű cukor bőven elegendő volt, mert mézédes volt a szőlő.

Ne ijedjetek meg attól, hogy híg, amikor  az üvegbe rakjátok. Ha teljesen kihűlt, kemény zselés lekvár lesz belőle!

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szőlőt alaposan megmossuk, és leszemezzük.
  2. Feltesszük 1 dl vízzel főzni.
  3. Kb. 40 perc főzés után átpaszírozzuk nagy lyukú szitán vagy tésztaszűrőn. Vigyázzuk rá, hogy a szita lyukán ne menjen át a mag.
  4. Az átpaszírozott szőlőlevet megmérjük. Nekem pont 2,5 liter lett belőle.
  5. Hozzátesszük a cukrot.

  6. Visszatesszük, és felforraljuk.

  7. Belekeverjük a 2 csomag dzsemfixet, 3 percig forraljuk még.

  8. Kiforrázott lekváros üvegekbe merjük, lezárjuk.

  9. Száraz dunsztba (paplanok közé) tesszük. 2 nap múlva mehet a polcra.:)
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 35 755
elküldve: 15
receptkönyvben: 186
elkészítve: 9/13
Facebookon megjelent: -

szakács

bokine

Mióta szakács: 2010.08.26.
76 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

szőlőből készült lekvár, szőlődzsem, gyümölcsdzsem

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Joebabe
Joebabe Sat, 2013-11-02 01:39

Most lettem készen vele, 3:1-es dzsemfixel is tökéletesen sikerült. Egyszerű, és nagyszerű. A leghosszabb időt az üvegek összevadászása vette igénybe. :) Ilyen gyorsan még nem főztem lekvárt, köszönet a receptért! További jó főzőcskézést kívánok!
Zsófi
Ma meg is kóstoltuk, zseniális! Már most sajnálom, hogy csak 5 üvegecskével lett. Nem csak finom, de csodálatos a színe is. :) Egészen biztosan készítek még, amint hozzájutok ilyen finom szőlőhöz.

evacili
evacili Wed, 2013-10-09 20:25

Milyen márkáju a dzsemfix 4:1-ben? Én csak 3:1, ill. 2:1-el találkoztam.Szeretném megcsinálni, most van a szezonja. Hány üveg lett ebből a mennyiségből? Köszönöm előre is a választ. Üdv: Cili

oposszumka99
oposszumka99 Sun, 2013-09-22 16:05

Szia! Szerinted mennyire gáz, ha sima cukorból készítem? Abból elvileg ugyanannyi kell bele?
Most használnék először dzsemfixet, mit jelent a listádban az, hogy 2 cs. dzsemfix 4:1?
Köszönöm a választ :)

vending
vending Fri, 2012-10-19 00:01

A múlt héten kipróbáltam ezt a receptet.
Mindaddig minden simán ment amíg ahhoz részhez nem értem,hogy PASSZIROZÁS.
Jött a tészta szürő,nem vált be .Nagy lyukú szűrő,nem vált be .Majd a gyümölcs centrifugát is sikerült összekennem.De ekkor már az egész konyhán látszottak az otelló szőlő nyomai.A végén egy kicsi szűrőn sikerült átpasszíroznom .
De a végeredmény mindenért kárpótol!!!!!!!!!!
Már csak azt bánom minden macera ellenére,hogy nem nagyobb adagot készítettem .
Biztos,hogy minden évbe lesz a kamrámban szőlőlekvár.

Zsófi69
Zsófi69 Mon, 2012-09-17 10:17

Ez egy nagyon jó ötlet! Nagyon sok szőlőt kaptam, és még szüretelni is voltam a barátnőmnél. Ki is próbálom! Köszönöm! Mentve.

819
szőlő 4 kg
xilit 20 dkg
dzsemfix 2 csomag
víz 1 dl