Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tépkedős sajtos kenyér

Tépkedős sajtos kenyér
Tépkedős sajtos kenyér
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (119)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ennek a fantasztikus kenyérnek az eredeti receptjét a Tűzrőlpattant oldalán találtam. Valahogy a sors vezérelt erre az oldalra, mert egyáltalán nem receptet kerestem a neten, hanem éppen egy gúla hálóját. Azóta sem értem, hogy történhetett, de egyszercsak elém került ennek a kenyérnek a képe, és rögtön éreztem, hogy ezt el kell készítenem. De azonnal! Azóta már kétszer megsütöttem, változtattam is rajta, úgy is jó lett (ez a változat van fenn itt). Eszméletlenül finom, mint egy sajtos pogácsa, egyszerűen eteti magát, nem is kell mellé szinte semmi, én pl. csak vajjal ettem. És tényleg lehet tépkedni a szeleteket, bár néha szakadnak össze-vissza, úgyhogy ne hagyományos értelemben vett szeletekre gondoljatok. Itt-ott vastagabb, néhol hiányzik a széle, de ebben épp ez a jó. Ráérős, eszegetős jóbaráti beszélgetések finom és emlékezetes kelléke lehet. Tudjátok, a közös evés öröme... ez a kenyér mintha csak erre lenne kitalálva! :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Az eredeti recept csak 1,5 dl tejet ír, viszont 2 tojást is használ a tésztához. Nekem csak annyi lett a különbség, hogy annak a kenyérnek a bele sárgásabb, és másnapra kicsit szárazabb lett, mint az én változatom. Én egyszer trappista sajttal készítettem, másodszorra füstölt sajttal. Mindkettő hihetetlenül finom, nem is tudnék különbséget tenni. Próbáljátok ki több félével, a lényeg, hogy kemény sajtot használjatok.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meglangyosított tejben elkeverjük az élesztőt és 4 dkg olvasztott vajat.
  2. A sózott, cukrozott liszthez adjuk az élesztős tejet, 10 dkg reszelt sajtot, és tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük.
  3. 40x40 cm-es négyzetté nyújtjuk.
  4. Megkenjük 4 dkg olvasztott vajjal, ráreszelünk 10 dkg sajtot, kicsit lelapogatjuk.
  5. A tésztát 4 egyforma széles csíkra vágjuk. A csíkokat egymásra rakjuk, ezt is lenyomogatjuk finoman. Keresztben 4 részre vágjuk, így réteges kockákat fogunk kapni.
  6. Egy kenyérsütőformát alaposan kivajazunk-lisztezünk, majd a tésztakockákat vágott felükkel felfelé belerakjuk, az utolsót fordítva, hogy ne a sajtos fele kerüljön a formához. Nem baj, ha kicsit lazán vannak a szeletek, úgyis összesülnek majd. Letakarjuk és megint kelesztjük fél órát.
  7. Közben előmelegítjük a sütőt.
  8. A kenyérkét szép pirosra sütjük. Ha nagyon hamar barnulna, tegyünk rá alufóliát.
  9. Ha kész, kiügyeskedjük a formából, és hűtjük kicsit. Langyosan már tépkedhetjük is le belőle a szeleteket (rétegeket).
  10. Annyira finom, hogy vajon kívül nem is igen kell rá más.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 12x22x10 cm
  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 312
elküldve: 31
receptkönyvben: 992
elkészítve: 52/92
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

réteges sajtos kenyér, sajtos kenyér, élesztős-sajtos kenyér

Hozzászólások (119)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

topjoker
topjoker Mon, 2019-01-14 18:15

Kedves fahéj! Most találtam rá a sajtos tépkedős kenyér recidre. Eszméletlen finom,, Hetente 2xsütöm meg,annyira szereti a családom,és én is. Már sok receptedet elkészitettem,mindegyik nagyon nagyon finom. Millió puszi neked ,ezért a finomabbnál finomabb receptjeidért.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2019-01-28 19:44

Kedves Topjoker!
Örülök, hogy így vélekedsz a receptjeimről. További jó sütés-főzést kívánok! Üdv: Fahéj

telstar
telstar Mon, 2018-10-22 14:48

Ir kenyérrel párosítottam a sajtos-tépkedős technológiát. Elsőre még nem csináltam túl jól ("tanulópénz"), de annyi már látszik, hogy lehet is és érdemes is ebbe az irányba próbálkozni.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2018-10-23 20:02

Ez érdekes. Biztos sikerülni fog tökéletesen. Sokat számít a tapasztalat. Üdv: Fahéj

tangere
tangere Sat, 2014-09-27 08:19

Kedves Fahéj, már sokszor megsütöttem a kenyeredet és mindig nagyon jól sikerült, ám most nincs itthon elegendő tejem. Szerinted aludttejjel működne a recept?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2014-09-27 11:12

Lehet, hogy már elkéstem a válasszal, de igen, működik aludttejjel, kefirrel, joghurttal vagy íróval is.

tangere
tangere Sat, 2014-09-27 11:36

Nem mertem kockáztatni, inkább vettem tejet. :) De legközelebb megcsinálom aludttejjel. Nagyon köszönöm a válaszodat! :)

aaolvas
aaolvas Thu, 2014-04-10 19:10

Kedves Fahéj, elkészítettem, fantasztikus kenyér, köszönöm a receptet, viszont lenne egy problémám. :)
Amikor első alkalommal csináltam, nem volt elég vaj itthon (sajtból is csak fele annyi kábé), így az általad írt 80 gramm vaj helyett nagyjából 8-10 gramm került a tésztába, és ugyanennyivel kentem meg. Lisztből ellenben kicsivel többet, 450 grammot használtam. A végeredmény tökéletes lett.
Éppen most készítem másodszor, a tészta már kel, viszont ezúttal az általad használt vajmennyiséggel dolgoztam, és nagyon sok lett a folyadék, ahhoz hogy rendesen be tudjam gyúrni, még kellett hozzá jócskán lisztet tennem.
Felmerült bennem, hogy biztosan 8 deka (80 gramm) vaj kell a kenyérhez, vagy én csináltam valamit rosszul? Mitől lehet ez az eltérés?
Köszönettel,
aa

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2014-04-10 21:09

Kedves "aa"!
A tésztába csak 4 dkg vaj kell. A többi 4 dkg arra kell, hogy megkenjük a kinyújtott tésztát, hogy megtapadjon rajta a sajt. Ha kevesebbel neked jobban bevált, akkor ne is csináld másképp. Ezek a receptek nem annyira érzékenyek, hogy pár deka liszt vagy vaj nagyon megváltoztathatná a lényegét. Hogy mennyi liszthez mennyi folyadék kell, az nagyban függ a liszttől, szóval a tejet csak finoman kell hozzá adagolni, fokozatosan. Ezt sose lehet pontosan megmondani.
További jó sütés-főzést! Üdv: Fahéj

aaolvas
aaolvas Thu, 2014-04-10 21:41

Csak 4 dekát tettem a tésztába, ahogy írtad, de akkor maradok a még ennél is kevesebbnél. :) Biztosan a liszt lehetett a "probléma", ha ennyire függ tőle. Ezzel még nem nagyon vagyok tisztában. Nagyon köszönöm!

frenchbullie
frenchbullie / frenchbullie Thu, 2014-03-20 06:53

Kedves Fahéj!
Sokszor megsütöttem már ezt a finom kenyérkét. Legutóbb a sajtkészítés során visszamaradt savóval. Így is nagyon nagyon ízletes lett! Nem győzöm megköszönni ezt a jó kis receptet:-)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2014-03-20 08:16

Kedves Frenchbullie!
Nagyon örülök, hogy ennyire bevált a recept. A savó csak jót tesz a kenyérféléknek, úgyhogy tényleg nagyon finom lehetett. :)
Üdv: Fahéj

Magdus
Magdus Sat, 2014-03-01 09:51

Elkészítettem a kenyeret, valóban nagyon finom és könnyen elkészíthető. Köszönöm a receptet!

Bamanna
Bamanna Sun, 2013-12-22 18:03

Sziasztok!
Lehet h már írtátok, de mennyi a sütési ideje? Mert én sütöttem kb 40-50 percig, a teteje valami gyönyörű, de belül az alja felé olyan, mintha nyers lenne...
Vagy ez a sajttól néz ki úgy? :)
Mert nekem nem sült meg olyan gyönyörű barnára az oldala/alja mint Fahéj képén :(
Vagy az volt a baj, h én szilikonos sütőpapírral béleltem ki a formát?
Még egy kérdés: ti hogyan teszitek a csíkokat egymásra? mert nekem elég nehezen ment, nyúlt a tészta ugyanis :D
Egyébként mindettől függetlenül nagyon egyszerű megcsinálni és isteni finom :D
Fahéj, csak gratulálni tudok :)
Viszont szeretném megkérdezni h az édes változat hol található? Megnézném azt is magamnak :D

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-12-23 00:18

Szia!
40 perc a sütési ideje 180 fokon vagy hőlégkeveréssel 160 fokon. A teteje meg az oldala eléggé pirul a sajttól, nekem még az is gondom, hogy túl hamar pirul. Lehet, hogy nem volt elég meleg a sütőd? A belseje valóban más, mint a rendes kenyéré, mert összeolvad benne a sajt, és az látszik is itt-ott.
A tésztát keresztbe-hosszába elvagdosom, hogy 4 sor és 4 oszlop legyen, azaz 16 kis négyzet alakú tésztalap. Ezekből négyet egymásra pakolok és beállítom a formába, aztán ugyanígy teszek a többi lappal is, hogy négyesével pakolom. Olyan lazán, hogy nagyjából kitöltse a formát. Süléskor majd rendeződnek az esetleg girbe-gurba sorok.
Üdv: Fahéj

Édes változat:
http://jadekonyha.blogspot.com/2010/10/citromos-legyezo.html

Bamanna
Bamanna Mon, 2013-12-23 10:08

Szia!

Köszönöm a választ, nekem hagyományos sütőm van, lemértem hőmérővel, nálam a 2-es fokozat a 180 fok. Előmelegítettem is.
Én a csíkokat próbáltam egymásra tenni, de akkor kockázom én is :) Ez valahogy nem jutott eszembe :)
Na akkor ma újabb próba következik, mert a tegnapi kenyérke ripsz-ropsz eltűnt :)
Köszi a linket is :)
üdv: Bamanna

u.i.: Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek! :)

liliom182
liliom182 Mon, 2013-10-14 10:54

Szia

Úgy örülök hogy rátaláltam erre a kenyér receptre abban kérném a segítségedet hogy nekünk még nem légkeveréses sütőnk van és nem tudom hogy a gáznál milyen praktikát vessek be hogy rendesen feljöjjön a kenyér mivel már több kenyeret sütöttem a sütőben de nem lett az igazi.
Nagyon örülnék ha tudnál valami tanácsot adni mit csináljak hogy hasonló kenyeret kapjak.

Üdv
Edina

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-10-14 16:35

Kedves Edina!
Légkeverés nélkül is meg lehet sütni. Akkor 20 fokkal többre, tehát 180 °C-ra van szükség. Ha nem lehet pontosan megállapítani a sütődnél, akkor ez az a hőfok, amin a legtöbb süti is sül. Próbáld azt, hogy amikor előmelegíted a sütőt, teszel az aljába egy kicsi edénykét vízzel (és ott is hagyod sütés végéig), mert az párologni fog, és a gőztől jobban feljön a kenyér. Ha jó az élesztőd, alaposan ki van dolgozva a kenyértészta, és hagyod jól megkelni, akkor sikerül a kenyered.
Üdv: Fahéj

mangi
mangi Thu, 2013-10-10 20:58

Hát én még ilyen finomat az életemben nem ettem! :)
Életem első kenyere, és az is tuti, hogy nem is próbálok többet! Ezt fogom majd variálgatni. Van itthon magvas rozsos kenyérmix, legközelebb majd kipróbálom azzal.
Már tegnap meg akartam csinálni, de még jó hogy megfuttattam előtte az élesztőt, mert "döglött" volt, így ma vettem újra, és hát maximálisan megérte várni, mert így a párom is meg tudta kóstolni frissen langyosan.
Köszönet ezért is isteni receptért!!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-10-11 08:30

Nagyon szívesen! Annyira jó azt olvasni, hogy sokak mellett neked is bevált. :)

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Tue, 2013-03-26 13:28

Kedves Fahéj!
Ma sütöm sokadszorra ezt a szenzációs kenyeret. Időnként variálom, ma egy marék apróra vágott snidling került bele. Olvastam a hsz-ok között, hogy van édes változata is. Gondoltam megkérdezem, hogy hol található, de mielőtt elkezdtem írni, megtaláltam. Azt is ki fogom próbálni. Köszönöm ezt a receptet egyik fő kedvencünk lett. Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, szeretettel: Zsóka néni.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-03-26 15:10

Kedves Zsóka néni!
Örülök, hogy megtetszett ez a finomságos kenyérke. Mi is nagyon szeretjük, sőt, mindenki, aki már evett ilyet. Én édesen még nem próbáltam, de szerintem az a kalácshoz hasonlíthat, amibe valami izgalmas töltelék is kerül. Én is gondolkodtam már egy diós változaton, de még nem készült el. :)
Én is kellemes húsvétot kívánok eltölteni családod körében! Reméljük, addigra elolvad ez a csúnya hó.
Szeretettel üdvözöllek: Fahéj

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Tue, 2013-03-26 15:33

Már készen is van. Olyan gyönyörűséges lett, hogy le kellett fényképezzem, és elküldtem email-ben a lányaimnak, unokáimnak. Kár,hogy ide, a hozzászólásokhoz nem lehet képet mellékelni. Mégegyszer köszönöm,
Zsóka néni.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-03-26 17:54

Igazán nincs mit! Tényleg jó lenne, ha beszámolhatnánk egymásnak képekben is az alkotásainkról. Talán majd ezt is megoldják valamikor valahogy a szerkesztők.
Üdvözlettel: Fahéj

ritka
ritka Sat, 2012-12-15 16:58

amint rátaláltam, muszáj volt nekem is elkészítenem. :) nem csalódtam, ahogy az előttem szólók sem. finom, puha, fagyasztható, pirítható....a sütőformám mérete miatt jobban fel kellett darabolnom.....így szépen kitöltötte
köszönöm :)

boribakter
boribakter / boribakter Sat, 2012-08-18 22:46

Édes Istenem ^^ ilyet én is csináltam, de nem tudtam, hogy így hívják. Imádtuk! Itt az ideje, hogy megint csináljak... Köszönöm!!!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-08-18 23:10

Igazán nincs mit! :) Ezt a nevet én találtam ki hozzá. Szóval nem tudom, mi a hivatalos neve. :))

boribakter
boribakter / boribakter Sun, 2012-08-19 01:15

Mi is tépkedtük... :))) Szerintem nincs neki jobb neve. Azt hiszem, feltét nélkül, magában faltuk, tejjel-kávéval, melegében, letojtuk a haspuffadást... Jaj, meg kell sütnöm megint :D:D:D

mozsu66
mozsu66 Thu, 2012-08-09 20:43

Köszönöm a receptet, ma megsütöttem és nagyon fini lett.

fincs
fincs Tue, 2012-07-31 18:50

Kedves Fahéj!

Nagyon köszönöm ezt a receptet :) Megsütöttem,mivel csak füstölt sajtom volt itthon,hát azzal,nem hiszem,hogy rontott rajta :)
A kisfiam (15 éves) először csak nézegette,kerülgette,aztán az első tépés után jött a következő,aztán a következő.... :))Szeretem,ha sikerélményem van első sütés alkalmával,és ez most Neked és a receptednek köszönhető!!!!Biztosan sokszor elkészítem még!!

kreditke
kreditke / kreditke Tue, 2012-07-31 15:51

Tegnap este készítettem el, és szerintem nagyon jó lett! A tészta gyönyörűen összeállt (bár mint utólag kiderült a sajt felét elfelejtettem belekeverni a tésztába, így az összeset csak a tésztára szórtam, ami így rendkívül sajtos lett, de sebaj), és a sütéssel is elszúrhattam valamit, mert nekem nem lett ilyen szép egyenletesen barna, de az íze remek volt, és ha a mintát nem nézzük, én a kinézetével is meg voltam elégedve. Köszi a receptet!

Boros Katus
Boros Katus Tue, 2012-07-31 14:47

Most vettem ki a sütőből, muszáj volt így forrón megkóstolnom mert a kinézete ínycsiklandó, isteni finom lett!

Napcsii
Napcsii Sun, 2012-07-29 04:33

Kedves Fahéj!
Nagyon megtetszett a recept! Ki fogom próbálni mindenképpen, mivel a család nagyon szereti a házilag készített kenyeret és ezzel a recepttel biztosan még jobban lenyűgözöm majd őket! A 2 éves kislányom biztosan majszolni fogja két kicsi kezecskéjével tépkedve :)
Köszönöm a receptet, majd megosztom a tapasztalatomat!
Üdv: Anita

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-07-29 07:07

Kedves Anita!
Remélem, ízleni fog nektek is. A 2 éves kicsi lányok is nagyon szokták szeretni az ilyen finomságokat. :) Várom a véleményt!
Üdv: Fahéj

Greekbeba
Greekbeba Fri, 2012-07-27 00:19

Szia Fahéj,

nagyon meg akarom sütni ezt a kenyeret, de már háromszor olvastam el a receptet, és nem értem a kenyérformába helyezés technikáját. :( Úgy pakolom bele a négy kockát, hogy felállítom a kenyérformát? Akkor hogy lesznek lazán a szeletek? Vagy hogy kell ezt elképzelni? Vagy akárki, aki már megcsinálta, segítsen, béndzsának érzem magam :) Köszi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-07-27 07:03

Szia!
A tésztaszeleteket kell állítva a formába tenni, és nem a formát kell felállítani. Nem is érdemes a formát felállítani és úgy pakolni egymásra a kockákat, mert akkor tényleg összeszorulnak. Ezt már próbáltam, és nekem nem jött be. Max. egy picit tedd lejtősre a formát, hogy ne boruljanak el a szeletek, de ez se fontos, mert ha négyesével egymáson vannak a tésztaszeletek, így tehát négyesével pakolod, akkor adnak egymásnak annyi tartást, hogy nem borulgatnak.
Remélem, tudtam segíteni.
Üdv: Fahéj

poki
poki Tue, 2012-05-01 08:03

Hát ez valami mennyei,köszönöm a receptet.Most csinálom másodszor,ezt nem lehet megunni.Most tettem bele medvehagymát.

PappKata
PappKata Sun, 2012-04-29 18:00

Nagyon-nagyon finom ez a kenyérke!
Én edami sajttal készítettem, és tettem bele medvehagymát is! Hát valami isteni!
Jövő héten elkészítem a szüleimnél is! :-)

Köszönöm szépen ezt a finom receptet!

794
finomliszt 42 dkg
1 tk
cukor 1 ek
vaj 8 dkg
élesztő 2 dkg
tej 2.75 dl
sajt 20 dkg
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál