r
Nosalty Logó

Tépkedős sajtos kenyér

Fahéj
Tépkedős sajtos kenyér
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

794
Kalória
25.8g
Fehérje
89.4g
Szénhidrát
35.7g
Zsír
42.9g
Víz
112g
Koleszterin
3.3g
Élelmi rost
5.8g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 794 kcal
  • 13% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 3176 kcal
  • 13% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 306 kcal
  • 13% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.8 g

Zsír

  • Összesen
    35.7 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1820.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    427 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    320 mg
  • Nátrium
    986 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    89.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    42.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    318 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    314 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 794 kcal
  • 13% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    103.2 g

Zsír

  • Összesen
    142.8 g
  • Telített zsírsav
    84 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    448 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7283.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    179 mg
  • Kálcium
    1707 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    154 mg
  • Foszfor
    1280 mg
  • Nátrium
    3944 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    357.8 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    171.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1273 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    309 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1257 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    207 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    78 micro
Összesen 3176 kcal
  • 13% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    13.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    699.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    164 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    379 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    34.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    16.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 306 kcal

Elkészítés

  1. A meglangyosított tejben elkeverjük az élesztőt és 4 dkg olvasztott vajat.
  2. A sózott, cukrozott liszthez adjuk az élesztős tejet, 10 dkg reszelt sajtot, és tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük.
  3. 40x40 cm-es négyzetté nyújtjuk.
  4. Megkenjük 4 dkg olvasztott vajjal, ráreszelünk 10 dkg sajtot, kicsit lelapogatjuk.
  5. A tésztát 4 egyforma széles csíkra vágjuk. A csíkokat egymásra rakjuk, ezt is lenyomogatjuk finoman. Keresztben 4 részre vágjuk, így réteges kockákat fogunk kapni.
  6. Egy kenyérsütőformát alaposan kivajazunk-lisztezünk, majd a tésztakockákat vágott felükkel felfelé belerakjuk, az utolsót fordítva, hogy ne a sajtos fele kerüljön a formához. Nem baj, ha kicsit lazán vannak a szeletek, úgyis összesülnek majd. Letakarjuk és megint kelesztjük fél órát.
  7. Közben előmelegítjük a sütőt.
  8. A kenyérkét szép pirosra sütjük. Ha nagyon hamar barnulna, tegyünk rá alufóliát.
  9. Ha kész, kiügyeskedjük a formából, és hűtjük kicsit. Langyosan már tépkedhetjük is le belőle a szeleteket (rétegeket).
  10. Annyira finom, hogy vajon kívül nem is igen kell rá más.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 12x22x10

Ennek a fantasztikus kenyérnek az eredeti receptjét a Tűzrőlpattant oldalán találtam. Valahogy a sors vezérelt erre az oldalra, mert egyáltalán nem receptet kerestem a neten, hanem éppen egy gúla hálóját. Azóta sem értem, hogy történhetett, de egyszercsak elém került ennek a kenyérnek a képe, és rögtön éreztem, hogy ezt el kell készítenem. De azonnal! Azóta már kétszer megsütöttem, változtattam is rajta, úgy is jó lett (ez a változat van fenn itt). Eszméletlenül finom, mint egy sajtos pogácsa, egyszerűen eteti magát, nem is kell mellé szinte semmi, én pl. csak vajjal ettem. És tényleg lehet tépkedni a szeleteket, bár néha szakadnak össze-vissza, úgyhogy ne hagyományos értelemben vett szeletekre gondoljatok. Itt-ott vastagabb, néhol hiányzik a széle, de ebben épp ez a jó. Ráérős, eszegetős jóbaráti beszélgetések finom és emlékezetes kelléke lehet. Tudjátok, a közös evés öröme... ez a kenyér mintha csak erre lenne kitalálva! :)

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek