Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejfölös fejtett bableves aszalt szilvával (Bableves 3.)

Tejfölös fejtett bableves aszalt szilvával (Bableves 3.)
Tejfölös fejtett bableves aszalt szilvával (Bableves 3.)
25 perc / főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egész véletlenül került elő ez a leves tavaly Karácsonykor. A készülődés forgatagában kellett valamit ebédre adni, amolyan igazi böjti ételt.
Anyukámnak jutott eszébe, hogy fiatal korában az ő édesanyja gyakran készítette ezt a levest. Úgy melegen, mint hidegen is nagyon finom.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot a vöröshagymával és a sóval vízben megfőzzük.
  2. Amikor megpuhult a bab, a félbe vágott aszalt szilvát is hozzáadjuk és tejföllel behabarjuk. Tálaláskor a vöröshagymát kivesszük belőle.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 29 308
elküldve: 0
receptkönyvben: 124
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – B vércsoport, AB0 diéta – AB vércsoport
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: leves

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Levelcem
Levelcem Thu, 2011-12-01 21:22

Kedves zederta! Köszönöm az aszal szilvás bableves receptet.
Egy kis történelem: A férjem barátja a háború után a Vas megyei Veszkénybe volt"kicsapva" mint szegény,éhező budapesti gyerek. Miután ő visszajött Budapestre, a férjemmel együtt ismét elmentek Veszkénybe, meglátogatni a jó Tercsi néniéket, aki jól megetette a szegény, éhes pesti gyerekeket. No, mivel? Aszalt szilvás bablevessel... Mióta összeházasodtunk, -annak már 48. éve- azóta emlegeti a férjem azt az aszalt szilvás bablevest.És, ha összetalálkoznak ezzel a régi baráttal, minden alkalommal szóba kerül Tercsi néni aszalt szilvás bablevese.
No, ezek után értitek miért kiáltottam "Heurékát" a recept láttán? Eddig ilyenről nem is hallottam, és gondoltam valami gyerekes fantázia szüleménye, amit az idő széppé varázsolt. Nemsokára lesz nálunk is aszalt szilvás bableves,/vendég is lesz, a régi barát/ de a veszkényi íznek biztos a nyomába sem fog lépni. Zederta, még egyszer ezer KÖSZÖNET!!!!!

vadgesztenye
vadgesztenye Mon, 2013-06-10 19:59

Kedves Levelcem! Örömmel olvastam a veszkényi bablevesről szóló emléket. Veszkényi lévén elküldöm önnek az eredeti változatot. Tarkababból készül amikor megfőtt az utolsó percekben sózzuk és a szilvával összefőzzük majd tejföllel behabarjuk, cukorral édesítjük végül ecettel beállítjuk az ízét. A levesnek édesnek amellett kicsit savanykásnak kell lennie. Hozzávalók bab,só, cukor,ecet, aszalt szilva. (hagymát nem teszünk bele) Aszalt szilva helyett tálaláskor szilvabefőttet is adhatunk hozzá, de anélkül is finom. Még egy kiegészítés,Veszkény GY-M-S megyében Kapuvár mellett van. Jó bablevesfőzést ,és jó étvágyat kívánok hozzá. Üvözlettel: Erzsi

zederta
ze(n)derta / zederta Sun, 2011-12-04 14:15

igazán bearanyoztad a mai napomat! nagyon jó egészséget, sok-sok bableveses vendégséget és áldott ünnepeket kívánok!
toma

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Fri, 2011-02-18 15:04

Nálunk már egy jó ideje házilag elrakott ecetes szilvával kell készíteni ugyanezt a bablevest érdemes kipróbálni. Ha valaki nem szereti a savanykás ízt benne, akkor birsalmával, vagy édesen elrakott szilvával is lehet . Higgyétek el érdemes próbálkozni.

zederta
ze(n)derta / zederta Sat, 2011-02-19 16:29

kedves Mária!
nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a variációt.
további jó sütés főzést!
üdv,
toma

530
fejtett bab 400 g
aszalt szilva 200 g
vöröshagyma 1 kis fej
1 tk
tejföl 15 dkg