Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejfölös fánk ahogy édesanyám készítette

Tejfölös fánk ahogy édesanyám készítette
Tejfölös fánk ahogy édesanyám készítette
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a fánkot édesanyám csinálta mindig, míg élt.  Soha ilyen finomat nem készítettem még, mint az ő receptje alapján.

Szeretettel gondolok rá, mikor elkészítem. Hiszen tőle tanultam anno.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Porcukor vagy baracklekvár illik hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. ‎4 tojássárgáját elhabarunk 2 dl tejföllel, és folytonos kavarás közben meglangyosítjuk.
  2. 2 dkg élesztőből kevés tejjel és liszttel kovászt készítünk, amelyet, mikor megkelt, összekeverünk 60 dkg liszttel, sóval, kevés cukorral és a 2 dl langyos tejjel.
  3. Kidolgozzuk, langyos helyen megkelesztjük.
  4. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, ismét kelesztjük 30 percig, és végül bő, forró zsírban kisütjük. Mindig megfordítjuk a fánkot, a deszkán lévő fele kerüljön a zsírba.
  • költség: 300 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 018
elküldve: 11
receptkönyvben: 349
elkészítve: 10/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Dézi

Mióta szakács: 2011.10.11.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, húsvét, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fánk tejfölösen, élesztős fánk, farsangi fánk

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kisildi2
kisildi2 Sat, 2012-07-21 05:43

És mi lesz a meglangyosított tojássárgás tejföllel? A recept nem írja

Erika Rózsa
Dézi / Erika Rózsa Thu, 2012-07-26 17:46

Kedves kisildi2. Hozzákeverjük a liszthez, amikor mindent beletettél.Azt gondoltam ez magától érthetődig.

Erika Rózsa
Dézi / Erika Rózsa Thu, 2012-07-19 14:23

Kedves Évi:) Én anyukámtól úgy tanultam ha felveszem a fánkot és benyomom a közepét utána a deszka felőli része kerül a zsírba utoljára.. Fedő alatt sütni és utána ha megfordítom fedő nélkül. Ahány ház annyi szokás. Anyukám azt mondta ennek is megvan az oka hogy miért így kell sütni.

elvi71
elvi71 Thu, 2012-07-19 13:44

Ezt a receptet kerestem már hosszú évek óta! A dédmamám is így készítette, csak sajnos elkallódott a recept és az arányokra nem emlékeztem.
Nagyon örülök kedves Dézi, hogy feltöltötte ezt a csodálatos receptet és ezzel visszakaptam gyermekkorom kedvenc ízét! Holnap már el is készítem.

Erika Rózsa
Dézi / Erika Rózsa Thu, 2012-07-19 13:56

Kedves elvi71: nagyon örülök igazán hogy sikerült örömet szerezni.Nekem drága édesanyám készítette így de már sajnos meghalt.Én tőle tanultam . Lehet hogy ő talán a mamától nem tudom nem kérdeztem tőle. Csak azt tudom hogy nagyon finoman sütötte.

Benya Éva
Benya Éva Thu, 2012-07-19 10:55

Én két napja sütöttem fánkot, akkor egy kicsit másfajta receptet találtam, de az is jól sikerült. Amiért most írok, az azért van, mert abban a receptben a közepét be kellett nyomni és a recept szerint a fánkokat a luk felőli oldalával kellett megsütni fedő alatt, először és a gyúródeszka felőli oldalát utána.

757
tojássárgája 4 db
tejföl 2 dl
élesztő 2 dkg
finomliszt 60 dkg
tej 2 dl
1 csipet
cukor 1 csapott ek
tej 0.5 dl